Nekrosarium – ve stopách páně Švandrlíka a ještě o kus dál

Zajímavých projektů tuzemských autorů hororu přibývá. Po Sešívancích Honzy Vojtíška, který většinu své knihy skládal s různými autory z Česka, Slovenska i Polska, přináší nakladatelství Netopejr sborník s názvem Nekrosarium, což je soubor sedmdesáti pěti povídek a mikropovídek, které rovněž vznikaly v tandemu.

 

„Snesla se tma, z oblohy pomrkávaly tisíce hvězd. A on stál a užíval si velkolepost onoho okamžiku. Uprostřed hlubokého lesa na loučemi osvětlené borovici visela těla jeho nejmilejších, pečlivě zabalená do vánočního papíru.“ (str. 97)

Autorská dvojice Petr Boček a Miloslav Zubík není na literárním poli žádným nováčkem, kromě humoristické tvorby (Nápady šíleného pedagoga a jiné radosti, nebo příspěvky do časopisu Trnky Brnky) publikovali především texty strašidelné – vlastní povídkové knihy Výprodej nočních můr, Mrazivé příběhy a povídky v různých antologiích, např. Ve špatný čas na špatném místě, Sešívance, Poslední polibek či nejnověji v chystané sbírce Může se to stát i vám.

Tvorba této autorské dvojice se vyznačuje přiměřeným množstvím černého humoru, absurdností situací, kdy se zlo obrací proti jeho strůjcům, a (ne nutně vždy) vtipnými pointami. Člověk se neubrání jistému přirovnání ke stylu Miloslava Švandrlíka. Ovšem pánové Boček a Zubík se nebojí ani odvážnějších zápletek a hororové atmosféry. V knize Nekrosarium se například potkáte s vraždícím lékařem ve výslužbě, slimáčí bohyní, lesním démonem či mimozemšťany, napijete se rozemletého lidského mozku a dalších delikates.

„Proto tu teď sedí na sofá, pořád ještě v bílých šatech, celá ztuhlá, studená, se skelným pohledem. Ale jinak jako živá.
Co může být romantičtějšího než svatba v Římě?
Jasně, pohřeb na Olšanech!“ (str. 96)

Je těžké z povídek vybrat tu nejlepší, dá se říci, že každý text je minimálně díky své pointě literární perlou. Kdybychom přece jen vybírali, pak nepůsobivější by byly asi povídky Vítězství (o holčičce, která nechtěla jíst), Černá (o mazaném mimozemském únosu), Laktační psychóza (o síle mateřské lásky), Anděl zkázy (o starci, dítěti a pomstě), Gumma (o opravdu nehezké nakažlivé nemoci), Samovy obrázky (o jednom hodně talentovaném chlapečkovi) či atmosférický horor Urna, z krátkých pak třeba vtipné Slabá vůle, Podruhé, Úskalí šedi či Satan, nebo naopak děsivé Výpadek paměti, Podivné hry či Buzení.

Kniha obsahuje ještě další texty, a to „Několik posledních slov před prohlídkou Nekrosaria“ (namísto úvodu), Slovo závěrem a konečně vtipně pojatý „Mrazivý příběh aneb Legenda o autorech“, kde se dozvíte prakticky vše o přečtených příbězích a jejich tvůrcích.

„A tam ji spatřil v záři svící. Byla úchvatná. Ty její modré nevinné oči! Bezbranný úsměv!
Ne! Ruka s nožem se vymrštila. Ostří vjelo do tváře, do hrudi, do břicha. A ještě níž!
Vydechl si. Z obličeje jí visely beztvaré cáry.
To má za to! Rozřezal její portrét opravdu mistrovsky.“ (str. 43)

Kniha je již třetím souborem hororových povídek autorské dvojice, s některými texty jste se však mohli setkat již jinde. Možnou vadou na kráse knihy je snad právě její poněkud přebujelý rozsah. Dlouhé povídky jsou prokládané krátkými „hororovými drůbky“ (přesně jde o 6 bloků povídek a 5 bloků drabblí), er-forma střídá ich-formu, pořád se něco děje. Přesto ale nebude každý čtenář ochoten zhltnout knihu najednou. Jde o rozmanitost a možná nekompaktnost, nikoli o čtivost jako takovou, ta totiž nikterak nepokulhává.

Autorská dvojice je vypsaná, má svůj osobitý jazyk, umí vhodně používat i zastaralou mluvu a rozsáhlou slovní zásobu. Zajímavé také je, že nikde není patrné, kterou část toho či onoho textu psal který autor, takže čtenář není rušen. Na druhou stranu ho nic nebude nutit knihu neodložit (nikoli však vprostřed jedné povídky!), neudělat si kafe a s úsměvem a chutí se vrátit k dalšímu příběhu později. Jde tedy o ideální čtení na dovolenou i do čekárny. K tomuto láká i formát – lehký, graficky hezky zpracovaný paperback. Obálku a úvod knihy vyzdobily svými originálními ilustracemi lanškrounské výtvarnice Daniela a Denisa Ponomarevovy, jejichž práce můžete znát z dalších hororových sbírek či e-magazínu Howard.

Pokud máte rádi hezké knížky, rozmanité příběhy, mrazení v zádech, černý humor a sílu pointy, bude vám Nekrosarium nejlepším společníkem nejen o zimních prázdninách.

Ukázka

Vydal: Netopejr, 2018
Obálka a ilustrace: Denisa a Daniela Ponomarevovy
Počet stran: 324
Vazba: brožovaná
Cena: 249 Kč