XANDRIA

V roce 1997 v Bielefeldu v Německu vznikla hudební skupina Xandria, která existuje dodnes. Své první výtvory, dema Xandria a Kill The Sun zveřejnila kapela na internetu. Jejich písně si tak nalezly své první fanoušky. Skladby internetovou cestou dopluly k mnohým a přišel čas na první koncerty a pomalé krůčky k prvnímu albu.
Xandria
Trnitá cesta k úspěchu trvala až do roku 2003, kdy vyšlo jejich první album s názvem Kill The Sun. Po vydání CD následovalo turné po domovském Německu. Samotná píseň Kill The Sun se umístila v mnoha žebříčcích. Další singl ale nevyšel a skupina svou pozornost obrátila k novému materiálu.

Xandria_RavenheartDruhé album Ravenheart vyšlo v roce 2004. Doprovodil ho stejnojmenný a velmi úspěšný singl. Kapela natočila i klip a nadějně vykročila dál. Opět se konalo velké turné. Album se umístilo na 36. příčce německého žebříčku prodejnosti.  Druhým a zároveň i posledním singlem se stalo Eversleeping. Stejně jako v případě titulního singlu vznikl i klip.

V roce 2005 vyšlo album India. Třetí zářez v diskografii představil starý styl skupiny, tentokrát s prvky orientu. Jako singl kapela vydala podmanivou In Love with the Darkness . Bohužel jej nedoplnila klipem ani velkou propagací.

Dalšího alba se fanoušci dočkali v roce 2007. Salomé – The Seventh Veil znamenal úkrok k popovějšímu zvuku. Prvním singlem z alba se stal Save My Life. Na rockovou píseň navázala popová, orientální Sisters of the Light. Rozjetou mašinérii ale ohrozila zpráva o odchodu zpěvačky Lisy. Hledání vhodné náhrady kapela vyplnila vydáním výběru Now and Forever.

Xandria_NeverWorldVýběr  Now and Forever byl na dlouhou dobu jediným počinem skupiny. Vyrojily se zmínky o rozpadu. V kapele se na krátkou dobu objevuje Kerstin Bischof. Zpěvačka ale po jediném roce Xandrii opustila. Dojednané koncerty zastala opět Lisa. Nekonal se však návrat ve velkém stylu a hledání vhodné zpěvačky pokračovalo.

S novou zpěvačkou jméném Manuela Kraller přichází i nová éra kapely. V roce  2012 vydala Xandria  album Neverworld’s End. V něm byl představen nový styl. Fanoušci se dočkali více operních prvků a Xandria je srovnávána s Nightwish. Prvním živým vystoupením v nové sestavě byla akce „Classic Meets Pop“. Do světa byl vyslán klip Valentine. Existence skupiny je snad zachráněna.