Xandria: Kill The Sun

V roce 2003 spatřilo světlo světa první album rockové skupiny Xandria. Titul nese název Kill The Sun. Cesta k němu byla poněkud zdlouhavá a trnitá. Jak moc se čekání na první CD německé skupiny vyplatilo?

Skupina Xandria vznikla již v roce 1997. Od tohoto roku tvořili také písně na jejich první CD.

Xandria_Kill_The_SunCelé album otevírá titulní Kill The Sun. Pomalý začátek písně skoro působí jako náběh na baladu. Poté se ale vše zrychlí, i když to celé působí stále stejně mdle. Překvapilo mě, že tato píseň byla vydána jako první singl z alba. Tohle CD totiž opravdu nabízí zajímavější songy.

Piáno ohlašuje příchod Mermaids. Písnička sice není nic smrtonosně rychlého, ale své kouzlo má. Třetí věc s názvem Ginger by mohla mít prakticky stejné hodnocení jako píseň minulá. Jen to piáno se někam vytratilo, bohužel.

She’s Nirvana odhaluje i mužský hlas. Jinak by vše nemilosrdně splynulo s minulou písničkou. Tím se dostávám ke slabému místo celého alba, písničky jsou si totiž až moc podobné.

Forever Yours působí jako oživení. Potemnělý začátek a andělský hlas zpěvačky působí dobře. Šestá píseň nenaváže na náladu té minulé a opět nabídne rockovou věc středního tempa. So You Disappear patří k tomu lepšímu, co celé album nabídne.

Osmá Wisdom nabídne prudký začátek a jednu sloku v podaní šeptavého hlasu zpěvačky. Další zajímavou věcí na albu je song číslo 9. Isis/Osiris nabízí i trochu elektroniky, která zde působí jako osvěžení.

Album uzavírá pomalá balada Calyx Virago, která je skvělou volbou na finální tečku za debutem Xandrie.

Prvotinu této německé skupiny nejde odsoudit tak snadno. V první polovině alba se nacházejí dobré písničky. V druhé polovině následuje malé experimentování. Bohužel tu chybí ale něco, co by si člověk pamatoval hned po prvním poslechu. Všechno tak nějak přešumí a vyšumí do prázdna. Nejde o skladatelský um, ale o konečnou úpravu písní. Bohužel bych tohle hodnotil jako nejslabší místo v tvorbě kapely.

Xandria svým debutem neohromí, ale ani neurazí. Daleko tak zaostává za prvotinami skupin podobného ražení (Nightwish, Epica, Within Temotation). Bohužel se dlouhá doba příprav (některé písně byly nahrány již v roce 1997) nepodepsala na kvalitě písní, a tak ode mě celé CD dostává jen 86 %.

Album:
1.Kill The Sun
2.Mermaids
3.Ginger
4.She’s Nirvana
5.Forever Yours
6.Casablanca
7.So You Disappear
8.Wisdom
9.Isis / Osiris
10.Calyx Virago