Řeč ptáků – příběh plný pradávné keltské mystiky a druidů

Otázka přijetí jinými lidmi, ať už sousedy, známými, anebo samotnou nejbližší rodinou, je asi tou nejdůležitější v životě jednotlivce. A její zodpovězení bývá dost často tím nejbolestivějším, čeho se člověku dostane. Obzvláště pokud je s touto otázkou spojena i pradávná magie z jiného světa.

Mladý chlapec Abel žije pouze se svou matkou Maríou na kraji městečka Arbientes, v domě sousedícím s tajemným lesem, v němž se ukrývají rozvaliny pradávného keltského oppida. To, že ho kvůli jeho odlišnosti způsobené tělesným postižením v podobě svalové atrofie nepřijímají jeho vrstevníci a že se na něj sousedi dívají skrze prsty, by chlapec ještě snesl. Problém je, že mu ani jeho matka není schopná projevovat mateřskou lásku. Chová se k němu naprosto chladně a odtažitě, jako by snad ani nebyl jejím synem. Proto tak rád utíká do světa fantazie knih z otcovy knihovny a pobývá v lese za domem. Obzvláště v rozvalinách oppida, kde se cítí být králem a les považuje za své pomyslné království. Vše eskaluje, když se zde nedlouho před svými narozeninami seznámí s dívkou Taniou. Po příjezdu tety dojde k odhalení rodinného tajemství, objasní se okolnosti úmrtí Abelova otce i to, co skutečně ukrývá les za jejich domem.

V příběhu dochází ke střetu tří světů. První je realistický s prvky katolické víry a náboženským vidění světa, druhý je pohansky čarodějnický a třetí keltsky mystický. Spíše než o čistokrevný horor se jedná o dark fantasy s prvky hororu, což na přitažlivosti příběhu nic neubírá, spíše naopak. Čtenáři je zde naservírováno velmi svěží a do detailu promyšlené vyprávění, plné dobře vykreslených psychických i fyzických útrap hlavní postavy, spojených s jeho vyloučením z komunity kvůli jeho tajemnému původu, který čtenář spolu s Abelem postupně odhaluje až do hořkého závěru.

Románem Řeč ptáků se českému čtenáři poprvé představuje španělský autor temné fantastiky Víctor Sellés. S bravurou mistrného vypravěče ukazuje, že přesně ví, co chce sdělit a jakým způsobem to umí nejlépe. Jeho hluboká psychologická sonda do mezilidských a obzvláště rodinných vztahů je dokonalým zpestřením už tak napínavého a mysteriózního příběhu plného mytologických a mystických odkazů, v němž nic není tak, jak se na první pohled zdá. I když se třeba ukazuje, že kruté chování je motivováno právem, rozhodně není tak lehce ospravedlnitelné, a nikdo tím pádem není bez viny. Šťastný konec se zde nekoná a pro román je to jedině dobře. 

Víctor Sellés v románu navíc poukazuje na fakt, že naši předkové mohli být daleko moudřejší, než jsme se svým racionálním myšlením dnes my. Ve svém díle rozvíjí možnost existence jiných světů, tak podobných, přesto rozdílných, nacházejících se natolik blízko tomu našemu, že jejich možné spojení nemusí být zdaleka jen hypotetickou představou. To vše a mnohem více nabízí skvělá kniha Řeč ptáků.

Vydal: Golden Dog, 2024
Původní: Lengua de pájaros (2020)
Překlad: Petr Stejskal
Edice: Světový horor (svazek 16)
Obálka: Michal Březina
Grafická podoba: Michal Březina
Počet stran: 308
Vazba: brožovaná
Cena: 399 Kč