Cesty hrdinov – humorná epická sága o hledání svého místa v hrdinských písních

Na oslavných hrdinských písních je cosi nesmrtelného. Zapomíná se však na to nejzásadnější – hrdinové, jejichž osudy takto přetrvaly v povědomí dalších generací, byli také jen lidé se svými starostmi a problémy.

Prostořeký novic Kail se odevzdal řeholnímu způsobu života v klášteře Bobritů, aby poznal a pochopil nejen smysl svého života, nýbrž pomyslného běhu celého světa. To však jde mezi klášterními zdmi opravdu těžko. Svými bezelstně všetečnými otázkami navíc dohání představeného řehole k šílenství a vyslouží si tím pouze množství nesmyslných trestů.

Vše se zčistajasna změní zásahem shůry, když po nepřirozeném záblesku objeví v klášterní zahradě bezvládné tělo neznámého muže s průsvitnou pravou rukou a propašuje jej do své cely, aby se o něj postaral. Tím mužem není nikdo menší než udatný rek Baltar, syn boha Týra, kterému se podařilo vrátit se z podsvětí. A když nabude vědomí a postupně i sil, což je docela úspěch při konzumaci klášterní kaše, přesvědčí Kaila, že odpovědi nezíská v klášteře a přepisováním nekompletních svatých textů, ale v širém světě. Kde také jinde, že? A tak se oba společně vydávají za velkými dobrodružstvími. A ta nebudou probíhat podle jejich představ a plánů a už vůbec nebudou suchopárně nudná.

Slovenská autorka Ivana Molnárová Dubcová se ve svém debutovém fantasy románu beze všech skrupulí utrhla ze řetězu. Čtenáři naservírovala hutnou dávku všeho, co má každý správný fantaskní příběh obsahovat. Od třaskavých zvuků soubojů meči přes démony, intriky, dobrodružné výpravy, zabíjení mystických monster po romance, pokusy o prolomení kletby, kdyby jen jediné, a činění dobrých skutků ve snaze zapsat se do oslavných hrdinských písní.

Autorka předkládá čtenáři naprosto vyzrálé dílo, které navíc dokázala okořenit množstvím humoru, který nádherně do celé kompozice příběhu zapadá. Je schopna střídat vážné popisy s těmi opravdu vtipnými. Někdy až absurdním humorem zářící scény ocení především milovníci humoru Terryho Pratchetta a Douglase Adamse.

V našem kousku Evropy by se tohle dílo dalo pomalu považovat za pověstnou geografickou anomálii. A slovenskému vydavatelství Hydra by se za vydávání takovýchto titulů mělo věru blahořečit. Na loňském FénixConu k tomu skoro došlo, a to udělením ceny za přínos pro slovenskou fantastiku. Proběhl tam i český křest Cesty hrdinov. Františka Vrbenská jakožto více než povolaná kmotra pokřtila tuto knihu spolu s autorkou, jak jinak než kaší.

Nejedná se o knihu pro škarohlídy, morouse a chronické bručouny. Jde o svěží a ladně svižný příběh, v němž Kailova prostořekost vyvolá salvy smíchu a chuť jej chvílemi zaškrtit, stejně jako to probíhalo hlavou Baltarovi, přesto to nakonec nikdy neudělal, neboť si Kaila zamiloval. Stejně tak si ho zamiluje každý čtenář, který po této knize sáhne.

Další velkou předností knihy je skvostná obálka a nádherné černobílé ilustrace Jiřího Dvorského, které jsou naprostou pastvou pro oči.

Vydala: Hydra, 2023
Obálka a ilustrace: Jiří Dvorský
Počet stran: 390
Vazba: pevná
Jazyk: slovenský
Cena: 20 € / 487 Kč