Rick Riordan: Pohár bohů (Percy Jackson 6)

Je neskutečně těžké být mladým moderním řeckým polobohem, ale žádný to nemá natolik náročné jako Percy Jackson, zakázané dítě jednoho ze členů Velké trojky. Opravdu by se tolik stalo, kdyby ho nechali všichni v klidu a míru studovat a připravovat se na vysokou školu?

Percy Jackson, syn smrtelnice Sally a boha moří Poseidona, zachránil svět před návratem Titánů, úklady Gigantů, prošel se svou přítelkyní Annabeth Tartarem a teď by opravdu rád zdárně dodělal střední školu a nastoupil na univerzitu v Novém Římě. Všechno vypadá nadějně až do chvíle, kdy si ho zavolá školní výchovná poradkyně, nereidka Eudora. Ta mu oznámí, že potřebuje doporučující dopisy od tří bohů, ale sám je o to nesmí poprosit. Naopak bohové musí přijít za ním a požádat ho o výpravu.

Jistý velmi mocný bůh nemá radost z Percyho existence a snaží se mu příležitostně znepříjemnit život. Naštěstí to netrvá dlouho a na Percyho se obrátí Ganymédés, číšník bohů. Někdo mu ukradl symbol jeho úřadu. Pohár bohů aneb Kalich nejdokonalejší chuti. Může to mít na svědomí žárlivá Héra. Nebo jeho předchůdkyně v číšnickém úřadu Hébé a Iris? Nebo si pohár přivlastnil někdo jiný?

Román Pohár bohů od amerického spisovatele knih pro mládež Ricka Riordana se odehrává po událostech druhé pentalogie – Bohové Olympu, ale před událostmi série Apollónův pád. Kniha je psaná v první osobě a vypravěčem není nikdo jiný než starý osvědčený Percy.

Stále sarkastický, neuctivý a drzý, ale od doby Zloděje blesku dospělejší, vážnější a v některých ohledech připravený o iluze. Svět řeckých a římských bohů a jejich občas malicherných konfliktů ho vybavil zkušenostmi, které dřív neměl. Přesto mu zůstává jeho milující lidská rodina a jeho věrní společníci. Ideální počet členů na výpravu jsou tři, takže mu doprovod dělá jeho nejlepší kamarád satyr Grover, který se z mladého kozlíka snícího o licenci pátrače vypracoval na člena Rady starších, a Annabeth Chaseová, dcera Athény, neohrožená a lstivá bojovnice a Percyho přítelkyně i v romantickém slova smyslu.

Události v Poháru bohů naznačují, že Percy musí splnit tři úkoly pro své božské příbuzné, a vypadá to, že každému bude věnována jedna kniha. Na rozdíl od prvních dvou pentalogií se Percyho dobrodružství tentokrát netočí okolo záchrany světa. Pokud Percy selže, bohové nebudou zničeni, lidstvo vyhubeno a podobné milé možnosti, ale bude mu zapovězena jeho vysněná vysoká škola, kam touží s Annabeth nastoupit. Z podružných záchran světa na konci základky a na začátku střední k dramatům dospělého života. Pohár bohů je v podstatě takové Percyho „žili šťastně…“, protože neřeší katastrofy světového formátu, ale menší překážku, co odděluje dětství od dospělosti. Nebo spíš větší překážku, protože Percy je do Annabeth opravdu zamilovaný a ona do něho a v žádném případě se nechtějí rozdělit.

Rick Riordan představuje čtenářům novou skupinku méně proslulých řeckých bohů a prohlubuje vztahy v téhle extra dysfunkční rodině. Zároveň nabízí starý dobrý mix sarkasmu, humoru, velkého přátelství, napínavé akce a tentokrát i takové menší detektivní pátrání.

Percyho dobrodružství patří ke knihám pro mládež, takže nelze čekat žádné příliš explicitní popisy násilí nebo traumat, ale přesto postavy řeší důležité životní milníky, dospívají a hledají si vlastní cestu. Překvapivě se zde objevují zajímavá témata k zamyšlení, která dodávají románu nečekanou hloubku. Jako třeba závěrečný souboj se zlodějem poháru a poselství z něho plynoucí. Percy zkrátka zraje a roste se svými čtenáři.

Vydal: Fragment, 2023
Překlad: Dana Chodilová
Vazba: vázaná s přebalem
Počet stran: 264
Cena: 399 Kč