Rick Riordan: Apollónův pád – Utajené Orákulum

Jak to tak bývá, občas se rodiče a děti nepohodnou. Jenomže naštvat vládce bohů se nevyplácí a Apollón skončí vykopnutý z Olympu, jako smrtelník bez své božské moci. Za svoji existenci už potřetí!

 

Být bohem je fajn. Komplikace nastanou, když nejste jediným bohem v daném panteonu. A starověcí Řekové věřili na celou škálu různých bohů, titánů a entit. V čele bohů stál Zeus – vládce nebes. Jeho dva bratři Poseidon a Hádes spravovali oceány a podsvětí. Hromovládce Zeus byl proslulý chlípník a mnoho z dalších bohů jsou jeho manželské a nemanželské děti. Jedním z nich je i Apollón, bůh umění, slunce, lékařství, proroctví…

Jednoho lednového dne v New Yorku přistane v kontejneru mezi odpadky šestnáctiletý puberťák. Spadl z nebe, protože byl vyloučen ze sídla řeckých bohů. Není to nikdo jiný než Apollón, bůh starý čtyři tisíce šest set dvanáct let. V kapse má řidičák se jménem Lester Papadopoulos a trošku peněz. Sotva se vyhrabe z odpadků, čeká ho tvrdý střet s realitou. Je úplně smrtelný a snadno zranitelný, což je u boha, který si nadělal spoustu nepřátel, smrtelně nebezpečné. Naštěstí ho zachrání dvanáctiletá holka, což překvapivě není jeho zamaskovaná sestra Artemis. Margaret „ale nikdy mi tak neříkej“ McCaffreyová je polobohyně a vůči ex-bohovi si nebere žádné servítky. Společně se dvojice rozhodne sehnat pomoc a zamířit do jednoho z mála bezpečných míst pro polobohy a (s)padlé bohy.

V dřívějších sériích ze světa řeckých mýtů Rick Riordan vykreslil Apollóna jako sedmnáctiletého blonďatého playboye s láskou ke svému červenému slunečnímu sporťáku, který si s chutí dobírá svoje dvojče Artemis a její Lovkyně. Rád skládá mizerné haiku. Nedokáže odhalit příčinu komplikací se svým Delfským Orákulem, ale celkově patří k těm příjemnějším z dvanácti Olympanů. Lester je úplně jiný. Tmavovlasý. S akné! Bez pekáče buchet na břiše! Zkrátka bývalý ex-bůh je celý v šoku ze své fyzické proměny. Bohužel čeká ho mnohem horší překvapení – ztráta jeho božských iluzí. Meg – Postrach rozkroků je pěkný polobožský dáreček. Mrňavá, nebezpečná a svým způsobem ztracená. Mnohdy působí mnohem dospěleji než Lester, ale jindy se tahle vládkyně odpadků a shnilého ovoce chová jako agresivní zvířátko. Zkrátka dvojka k pohledání, jejíž „partnerství“ se vyvíjí, proměňuje a do budoucna nabízí jistě mnoho zajímavých zvratů.

Z hlavních hrdinů amerického spisovatele Ricka Riordana je Apollón asi „největší herečka“. Většina humoru nevychází z jím pronesených vtípků či ironických poznámek, ale z trapasů, do kterých se svým pohledem na okolní svět dostává. Má deprese, neskutečně velké ego a pořád si na něco stěžuje. Naštěstí se u něho projevuje v jeho rodině dědičná tvrdohlavost až umanutost. Taky talent dostávat se do maximálních průserů a neobvyklými cestami z nich vybruslit.

Knižní série Apollónův pád navazuje na pentalogie Percy Jackson a Bohové Olympu. Odehrává se asi šest měsíců po Krvi polobohů a tajemně rozvíjí zápletku z konce první závěrečné bitvy. Samozřejmě nemůžou chybět oblíbené lokace ani stará známá magická stvoření či jistí mnohem oblíbenější řečtí polobohové. Zároveň se Utajené Orákulum odehrává paralelně s Prastarým mečem, prvním dílem série Magnus Chase a bohové Ásgardu. Všechny série Ricka Riordana se totiž odehrávají ve stejném světě a hrdinové jeho sérií o sebe občas zakopnou.

Lester Papadopoulos sice není hrdina, který by mohl konkurovat Percy Jacksonovi, ale své fanoušky si na své cestě za znovuzískáním svého božského statusu jistě najde. Jeho příběh se dá číst samostatně, ale znalost předchozích knih mnohonásobně zvyšuje prožitek. Takže vzhůru za pátráním po Utajeném Orákulu a důvodu Apollónova pádu.

Vydal: Fragment, 2016
Překlad: Dana Chodilová
Vazba: pevná
360 stran / 399 Kč

Koupit knihu