Knižní novinky: březen 2024

V měsíci knihy se dočkáme mnoha fantastických novinek od českých i zahraničních autorů, stačí si jen vybrat.

Zuzana Hartmanová: Kosti pod mechem

Originální pocta hrdinské fantasy z magického světa Accadu, kde minotauři bojují o svou budoucnost
Čest je víc než život. Tak praví Kodex, jímž se minotauři z accadských Plání řídí již dlouhé generace. Nyní je ale vše jinak a dávné hodnoty se mění v prach. Náčelník spojených klanů ví, kdo by mohl minotaurům vrátit jejich ztracenou slávu a dovést je k novým zítřkům.
Otázkou však zůstává, zda bude ochoten zaplatit cenu, kterou taková změna vyžaduje — obzvlášť bude-li vyčíslena zmařenými životy. Tradice a zvyky jsou překrucovány, bohové se odvracejí a stále víc minotaurů zjišťuje, že čest možná není všechno.
Zuzana Hartmanová se v Kostech pod mechem — prvním dílu stejnojmenné dilogie — vrací do magického světa Accadu a vzdává poctu hrdinské fantasy.
Vydá: Host

Petr Urban: Práh – Mezi půlnocí a ďáblem

„Může pravda zmizet?“
Odpověď na tuhle otázku je schovaná líp než tělo luxusní šlapky, než nedopalek doutníku na večírku nekuřáků. A stojí o ni vůbec někdo?
V ulicích Práhu, města, které přežilo válku, pravda zajímá málokoho. Prostí lidé tu žijí v bázni a pokoře, aby na sebe neupozornili všemocná evangelia, která rozhodují o životě a smrti. A v temných uličkách přežívají ti, kterým v žilách koluje probuzená moc. Jsou opovrhovaní a zatracovaní. Kvůli nim město nespí. Kvůli nim se umírá.
Štěpán Kastner na tohle všechno zvysoka kašle. Za zadkem má vlivného otce a před sebou dráhu nicnedělání a obrážení prážských výčepů. Pak ale stačí docela nevinné rozhodnutí – a on zjistí, že za pozlátkem barů číhá ďábel. A ten si servítky nebere.
Tak co, odvážíte se překročit práh?
Vydá: Epocha

Marie Domská: Nejasné hranice

Původní česká space opera o křehkém soužití dvou odlišných civilizací
V roce 2138 jsou lidé slabou, bezvýznamnou civilizací, slepě tápající na okraji šatchranské říše. Zničehonic se ale jejich nouzový signál ozve z míst, kde by rozhodně neměli být. Vesmírný voják Kchrat se navzdory rozkazu, že má lidskou loď i s posádkou zanechat svému osudu, vydá vrak prozkoumat. Na místě nalezne nejen znepokojivé stopy, které prozrazují, že lidé nemusí být tak nevinní, jak se tváří, ale i jednu přeživší.
Řadová navigátorka Erin Marthenová se tak najednou ocitá vydaná napospas cizinci, který připomíná monstrum jako vystřižené z hororu. Aby však zabránila válce a jednou se dostala domů, musí se uprostřed cizí civilizace naučit chovat jako zodpovědná velvyslankyně.
Jsou však lidé vůbec schopní a ochotní komunikovat s mimozemskými děsivými netvory? Anebo má každá strana své hranice?
Vydá: Host

Jakub Mařík: V jámě lvové (UTSS Salamis 5)

Největší tajemství Korzárů bylo odhaleno a spolu s ním i souřadnice jejich domovského světa. Zatímco špionážní sondy mapují povrch cílové planety a sbírají informace pro nadcházející invazi, na hranici nepřátelského sektoru se shromažďuje největší válečná flotila v lidských dějinách.
Bojová skupina složená z nejsilnějších plavidel UTF a národních flotil, doplněná loděmi sépianských spojenců, se vydává na cestu k srdci korzárské hrozby, aby s ní jednou provždy skoncovala. Korzáři však o připravované invazi vědí, skrze ovládnuté kapitány a mariňáky znají protivníkovu taktiku a nemíní svou kůži prodat lacino.
Jejich plavidla se v přípravě na nevyhnutelný útok stahují k domovské planetě a spojenečtí velitelé brzy poznají, že když se vydáte do jámy lvové, ani ta nejlepší výzbroj a nejpropracovanější plány nezabrání lvům v tom, aby vám zkusili prokousnout hrdlo…
Vydá: Mystery Press

L. B. Arling: Strážci osudu

Myslíte si, že historie je jen souhrou za sebou jdoucích náhod? Předpokládáte, že geniální lidé ovlivňující dějiny jsou dílem přírody a statistiky? Omyl!
Za všemi důležitými událostmi lidské historie stojí šedé eminence, které trpělivě pozorují, hodnotí a zasahují. Předurčují životy čerstvě narozených dětí, dohlížejí na nás, řídí naše kroky i vývoj. Jsou tu pořád. Stály za vznikem jaderné bomby, zasadily se o vytvoření jahodového müsli a donutily Evropskou unii zakázat příliš výkonné vysavače.
Jak vznikly? Proč to dělají? To zatím nikdo neví. Stala se z nich mytická stvoření, vystupující snad jen v prastarých slovanských bájích. Jsou to temní strážci, často považovaní za příbuzného samotného ďábla.
Jejich úhlavní nepřítel? Firma Electrolux, prachové filtry ve ventilaci a rasa super inteligentních chobotnic útočící na planetu Zemi.
Vesmírné invaze jsou snad ještě horší než helikon.
Vydá: Epocha

Philip Fracassi: Sirotčinec v údolí

Pensylvánie, rok 1905. Do odlehlého chlapeckého sirotčince, spravovaného trojicí katolických kněží, přivede jedné bouřlivé zimní noci šerif podivného muže…
Vydá: Gnóm

Evelyn Skye: Mladá dáma

Sedmnáctiletá Elodie nikdy nesnila o palácích a přepychu. Jako dědička chudého vévodství moc dobře ví, co to znamená hlad a bída. Když ji proto požádá o ruku princ pohádkově bohatého ostrovního státu Aurea, neváhá ani okamžik. Vždyť sňatek s Henrym znamená, že její lid už nikdy nebude trpět!
Za bohatstvím Aurey však stojí tajemství. Temné, zubaté a hladové tajemství. Aureané totiž sdílí ostrov s drakem. Nečekejte ale noblesní bytost, nýbrž krvežíznivou bestii, která si za svoji přízeň žádá krev – a to krev královskou.
Po luxusní svatbě přichází vystřízlivění, když je nová princezna obětována drakovi. Ztracena v dračí sluji bude Elodie potřebovat veškerý svůj důvtip, aby unikla ze spárů jisté smrti a pomstila se všem, kdo ji zradili.
Vydá: Cosmopolis

Josh Winning: Ten negativ spal

Ten negativ spal je třaskavá směs hororu a thrilleru, ve které se nechvalně proslulá „vyvražďovačka“ z devadesátých let dočkává remaku… a zároveň s filmem znovu ožívá i kletba, která ho sužovala. Hned poté, co novinářka Laura Warrenová přistane v L. A., aby napsala článek o natáčení nové hororové minisérie, stane se svědkyní sebevraždy. Přímo před jejíma očima skočí z mostu neznámý muž. Lauřinou první myšlenkou je: „A už to začíná…“ Miniseriál, o kterém má psát, je totiž adaptací hororu z devadesátých let. Hororu, ve kterém před třiceti lety hrála – a před jehož prokletím celý život utíká. Když bylo Lauře pouhých sedm let, osm z herců a členů štábu záhadně zahynulo za okolností, které podezřele připomínaly úmrtí postav ve filmu. Z filmu se stalo v zasvěcených kruzích kultovní dílo – a také jí nenávratně zničilo život. Změnila si jméno a přízvuk, obarvila si vlasy a přestěhovala se do Anglie. Ale jsou scénáře, které nechtějí zůstat v archivu… Mrtvol rychle přibývá a Laura se záhy ocitá na útěku před zákonem. Nezbývá jí než doufat, že se jí, za pomoci své sestry a cynické věštkyně, podaří kletbu zrušit.
Vydá: Laser

Rebecca Yarros: Čtvrté křídlo

Dvacetiletá Violet Sorrengailová měla nastoupit do kvadrantu písařů a strávit život mezi knihami. Její matka, nesmlouvavá velící generálka, jí však nařídí, aby se připojila ke stovkám kandidátů toužících dostat se mezi navarrskou elitu: dračí jezdce. Violet chybí trénink, navíc je menší než ostatní a draci se s „křehkými“ lidmi nespojují. Spálí je! Proto bude potřebovat všechen svůj důvtip, aby obstála. Brzo ale zjistí, že z Basgiathské válečné školy vedou jen dvě cesty ven: absolvovat, nebo zemřít.
Vydá: Fragment

Emmi Itäranta: Dopisy měsíčního dne

Vesmírná romance o touze a naději překračující hranice světů
Léčitelka Lumi pochází ze Země a její choť, špička v oblasti botaniky Sol, z Marsu. Když se Sol dlouho nevrací ze služební cesty, spustí Lumi pátrání a postupně odhaluje tajemství, která před ní Sol skrývá. Stopy ji vedou z bohatých marsovských kolonií na zdevastovanou planetu Zemi, ale také do světů ztracených duší, kam dokáží vstoupit jen léčitelé. Jak se zmizením souvisí tajná ekologická skupina? A čeká Lumi a Sol na jejich meziplanetárních křižovatkách vůbec ještě budoucnost?
Vydá: Kniha Zlín

Sangu Mandanna: Přísně tajný spolek svérázných čarodějek

Pravidla čarodějek jsou jasná – v zájmu přežití na sebe neupozorňovat, být co nejopatrnější a moc se nedružit ani s ostatními čarodějkami. Protože kde je čarodějek víc, tam šijí s magií všichni čerti. No jo, jenže co dělat, když vás osazenstvo jistého domu prokoukne? Ne, nechce vás upálit ani utopit ve vašem rybníčku s koi kapry. Je to mnohem horší. V tom domě totiž vyrůstají hned tři malé čarodějky. Bez výcviku. A za pár týdnů má dorazit právník, na jehož rozhodnutí závisí osudy všech v domě. A jasně, rozhodně v čarodějky nevěří, a pokud by v ně uvěřil, chtěl by ty monstra smazat z povrchu zemského. A tak Mika sbalí do svého autíčka všechen svůj majetek – včetně toho rybníčku a koi kaprů (magie, co se divíte?) a vyráží na záchranně-vzdělávací misi. Čelit dětem, právníkům, hněvu nejstarší čarodějky v Anglii i zatraceně pohlednému Irovi. Co by se mohlo pokazit?
Vydá: Laser

Justin Cronin: Převozník

Od autora bestselleru New York Times Přechod přichází strhující nový román o skupině přeživších na skryté ostrovní utopii – kde pravda není taková, jak se zdá. Souostroví Prospera, založené tajemným géniem, leží skryto před hrůzami zhoršujícího se vnějšího světa. Šťastlivci si zde užívají dlouhé, plnohodnotné životy, dokud monitory zapuštěné v jejich předloktí, které mají měřit jejich fyzické zdraví a psychickou pohodu, neklesnou pod 10 procent. Poté se sami odeberou do důchodu a vydají se na plavbu trajektem na ostrov známý jako Mateřská školka, kde se jejich selhávající těla obnoví, vzpomínky jsou vymazány a oni jsou připraveni znovu začít žít naplno. Proctor Bennett je převozník, který ohleduplně provází lidi procesem odchodu do důchodu – a když je to nutné, donutí je k tomu. Ale s Proctorem není všechno v pořádku. Za prvé, snil – což je údajně nemožné. Za druhé, jeho procento monitorů začalo znepokojivě rychle klesat. A pak přijde den, kdy je povolán do důchodu jeho vlastní otec, který mu před nástupem na trajekt předá znepokojivou a záhadnou zprávu…
Vydá: Laser

Jeffery Russell: Kosti, pasti, slepice

Durhamův služební postup u městské stráže definuje vodorovná čára. Pravda, jednou vyřešil ovcovraždu, ale to měl výjimečně šťastný den. Když tedy obdrží rozkaz připojit se jako pozorovatel ke Kobkanýrům – profesionálním trpasličím čističům hrobek a kobek – rozhodně si nehodlá stěžovat. Tedy alespoň než si uvědomí, že ho obdržel omylem.
Už se s tím ale nedá nic dělat a vyšilující strážný je nucen zúčastnit se výpravy za magickým palcátem ukrytým v kryptě nekromanta Alahama. Pro trpaslíky je to rutina. Předpokládají, že vtrhnou dovnitř a za pomoci seker, štítů, kuší, trhavin, obléhacích strojů a cvičených slepic pobijí nemrtvé, vyřadí pasti a následně odvezou z kobky všechno, co se dá zpeněžit.
Bohužel pro Kobkanýry se ale zdá, že s Durhamem vstoupilo do hry i něco jako osud, a trpasličí komando se dočká poněkud náročnějšího dobrodružství než obvykle. Až bychom se nebáli říct přelomového. A pak je tu ještě nemrtvák Alaham, který má své vlastní plány…
Vydá: Mystery Press

Lisi Harrisonová: Smečka

Nenechte se mýlit… Kouzelný dům není jen tak obyčejná dívčí škola. Je to středisko pro nápravu lidských zvířat a výuku společenského chování. Dívky, které tuto internátní školu navštěvují, mají ve svém nitru divoké zvířecí světlo, které je potřeba ochočit.
Sadie je tu nová a jediné, co si přeje, je zapadnout mezi ostatní a vyhnout se průšvihům. Když vyjde najevo, že se v ní ukrývá to nejdivočejší zvířecí světlo ze všech, dostane pozvání přidat se do party dívek, které si říkají Smečka. V jejím čele stojí Lindsey, královna školní džungle. Netrvá dlouho a Sadie je nucena čelit vskutku dramatickým událostem, a ještě se vypořádat s city, které tajně chová vůči jistému klukovi ze soukromé chlapecké školy.
Přestože by měl být Kouzelný dům bezpečným útočištěm, musí i tady dívky čelit nebezpečí. Je ohrožena celá škola, nebo se jen někdo pokouší rozeštvat Smečku?
Vydá: CPress

R. F. Kuangová: Babylon

Román z alternativní historie prodchnutý magií od autorky bestselleru Maková válka
Traduttore, traditore… Dokonalý překlad neexistuje, akt překladu je vždy aktem zrady.
Rok 1828. Sirotka Robina Swifta odveze tajemný profesor Lovell z Kantonu do Londýna. Tam Robin studuje klasické jazyky a čínštinu a připravuje se na den, kdy nastoupí na prestižní Královský ústav překladatelství při Oxfordské univerzitě. Tento ústav, zvaný též Babylon, je hlavním světovým střediskem překladatelství a také magie. Stříbrodělství, umění zhmotňovat význam ztracený v překladu pomocí kouzelných stříbrných slitků, poskytlo Britům nevídanou moc.
Pro Robina je Oxford utopií, jež žije věděním. Ale časem začne váhat mezi Babylonem a tajným spolkem Hermés, usilujícím o zastavení imperiální expanze. Když se Británie vrhne kvůli stříbru a opiu do nespravedlivé války s Čínou, Robin se musí rozhodnout… Lze změnit vlivné instituce zevnitř, nebo se revoluce skutečně neobejde bez násilí?
Vydá: Host

F. T. Lukens: Okouzlení

Neodolatelná feel-good fantasy od autora*ky hitu Šťastně až navěky? Antonii Čarovnou předchází pověst mocné čarodějky. Proto má Edison Havranský dost nahnáno, když vstupuje k ní do kanceláře. Chtěl by se stát jejím učněm, ale je tu problém – neovládá magii. Zato však vynalezl přístroj na odhalování magických energetických linií, díky čemuž je nakonec přijat. Tak se Edison seznámí i se Sluncem, nabručenou a znepokojivě pěknou pomocnou silou Antoniiny hlavní konkurence. Když však jejich mentoři zmizí, nezbude jim než spolupracovat. A brzo zjistí, že jim to překvapivě klape…
Vydá: CooBoo

Janelle McCurdy: Mia a světovládci

Miin domov byl před lety uvržen do věčné tmy Kostlivým králem – zloduchem, který se dnes zjevuje pouze v nočních můrách. Za městskými hradbami se potulují umbry – nebezpečná zlatooká stvoření. Jen pár vyvolených dokáže umbru zkrotit a stát se jedním z mocných ochránců města. Jednoho dne však na město zaútočí temné síly a všichni krotitelé umber jsou zajati. Mia a její bratříček Lucas se v okamžiku stanou jedinou nadějí na záchranu.
Vydá: Pikola

A. K. Mulford: Čepel čarodějky (Pět korun Okrithu 2)

Kouzelný meč. Silná kletba. Nezkušená fae princezna. A kontinent v plamenech… Osmnáctiletá Ruadora Dammacus nyní vlastní Nesmrtelnou čepel, mocný artefakt, který by mohl stačit ke svržení krutého útlaku, jenž zemi ohrožuje. Přesto když Rua zjistí, že strýc krále Severního dvora nejen žije, ale navíc seslal kouzlo na armádu modrých čarodějnic, uvědomí si, že boj teprve začíná. Rua se vydá na Severní dvůr a zjistí, že se její problémy hromadí. Pohledný– a možná zlý – král je jen jedním z nich. Dokáže Rua, když se na ni upírají oči její nově nalezené rodiny, že je hodna Nesmrtelné čepele a zlomí kletbu nad modrými čarodějnicemi, nebo bude příliš těžké magii zbraně ovládat? A možná ještě nebezpečnější je sílící spojenectví s mladým severním králem a co to znamená pro její lid… a její srdce. Nastává čas nebezpečí, intrik a vzrušující vášně. Čepel čarodějky – druhá kniha poutavé fantasy ságy Pět korun Okrithu – nás přivádí do nové části světa, kde fae princezna Rua spojí síly s opravdu nepravděpodobným spojencem – to vše se stejnou romantikou a dobrodružstvím, jaké čtenáři od knih A. K. Mulfordové očekávají!
Vydá: Laser

Fonda Leeová: Nefritová válka (Sága o Zelených kostech 2)

Druhý díl oceňované ságy přináší boj o rodinu, čest i nadvládu nad celou metropolí.
Nelítostný spor o nadvládu nad hlavním městem a zdroji zázračného nefritu, který po staletí dodává vycvičeným Zeleným kostem nadpřirozené schopnosti, pokračuje a narůstá do nových rozměrů.
Mezitím se za hranicemi Kekonu schyluje k válečnému konfliktu a o ostrovní národ se začnou zajímat mocné cizí vlády i zločinecké syndikáty. Nefrit, nejcennější zdroj Kekonu, jim totiž může přinést obrovské bohatství — nebo propůjčit výhodu potřebnou ke sražení konkurence na kolena.
Kaulovi ohrožení ze všech stran musejí uzavřít nová, nebezpečná spojenectví, utkat se s nepřáteli v nejtemnějších uličkách i nejvyšších mrakodrapech. A dokonce odložit vlastní čest v zájmu přežití klanu — a všech Zelených kostí na Kekonu.
Vydá: Host

Katherine Webberová: Prokleté královny (Korunní princezny 2)

Princezny Wren a Rose se chopily eanské koruny, ale ne všichni jsou nadšení z toho, že na trůn usedly čarodějky. Rozvážná Rose se vydává na cestu po Eaně s úmyslem přesvědčit pochybovače, podivně ji to ale táhne ke Království slunce, kde odhalí netušená tajemství. Vzdorovitá Wren tajně vyráží na mrazivý sever, aby zachránila svou babičku. Mezitím se z temnoty vynořuje prastará kletba, která ohrožuje nejen život obou královen, ale i celou Eanu. Podaří se sestrám proplout všemi úskalími a sjednotit korunu?
Vydá: CooBoo

Brian Herbert, Kevin J. Anderson: Princezna Duny (Hrdinové Duny 3)

Děj se odehrává dva roky před Princeznou Duny a je to dosud nikdy nevyprávěný příběh dvou klíčových žen v životě Paula Muad’Diba – princezny Irulan, jeho ženy jen podle jména, a Paulovy skutečné lásky, Fremenky Chani. Obě ženy se stanou ústředními postavami Paulovy císařské vlády, která se rozprostírá po celé galaxii.
Vydá: Baronet

 

J. R. Ward: Lassiter (Bratrstvo černé dýky 21)

Lassiter je až příliš dobrý ve své nové roli, kdy dohlíží na osudy všech upírů – a tak ho Stvořitel volá domů. Ale on má důvod, proč chce zůstat v Caldwellu. Je spoután s ženou, která jakoby se objevila odnikud… a má neuvěřitelné schopnosti. Rahvyn si je vědoma, že nepatří do současnosti. A nikdy nechtěla zůstat, její místo je v minulosti. Lassiter je však neodolatelný a ona se do něj zamiluje – dokud nevyjde najevo tajemství, které skrýval, a ona se začne bát, že pro něj nejde o lásku, ale o povinnost. Rahvyn se musí rozhodnout, zda zůstane a pomůže Bratrstvu, nebo se zachrání před nesmrtelným zlomeným srdcem, o němž ví, že ji zničí…
Vydá: Baronet

Jonáš Ledecký, Michal Suchánek: Afterpunk

Tak jak to dopadne? Bude to zombie apokalypsa? Invaze mimozemšťanů? Napadnou nás zmutovaní kanibalové? Čeká nás vzpoura robotů? Nebo Zem lehne popelem v jaderném pšouku? V každém případě se můžeme těšit, že o zábavu budeme mít postaráno i potom. Ať už na pivu se zombíkem, u stolu s lidožroutem, nebo při zdobení vánočního stromečku s mimozemšťany… Dvě největší jména současného českého komiksu – MICHAL SUCHÁNEK a JONAS LEDECKY – představují svůj povídkový komiks, který začíná tam, kde vše ostatní končí.
Vydá: Crew

Mike Carey, Peter Gross, Vince Locke: Domeček krve a bolesti

K šestým narozeninám dostala Alice dárek, o jakém nikdy ani nesnila: krásný velký domeček na hraní z 19. století, s rodinkou starožitných panenek uvnitř. Domeček se okamžitě stává nejen její nejoblíbenější hračkou, ale i celým světem. Dívka brzy zjistí, že pomocí magického zaříkávadla může své nové přátele navštívit. Ti jsou jako vystřižení z nějakého milého příběhu pro děti – je to zkrátka hodná rodinka z malého domečku. Jenže v reálném světě je život její skutečné rodiny mnohem temnější… a hluboko v labyrintu chodeb uvnitř domečku číhá Černý pokoj, který má pro Alici nabídku. Tenhle zvláštní dům prý totiž vládne mocí, která dokáže cokoliv napravit. Stačí jen vyslovit kouzelná slůvka… Od scenáristy M. R. Careyho (Všemi dary obdarovaná, Lucifer) přichází Domeček krve a bolesti, další kousek z knihovny bestsellerů od nakladatelství Hill House Comics. Strhující kresba Petera Grosse (The Books of Magic, Lucifer) a Vince Lockeho (A History of Violence) vás bude provázet všemi šesti sešity tohoto souborného vydání.
Vydá: Crew