Knižní novinky: prosinec 2023

Největší nával knižních novinek už je sice za námi, ale i v prosinci ještě pár nových knih na pulty doputuje. Na co z fantastiky se můžeme těšit?

Paul Kane, Marie O’Regan (eds.): Prokletí – antologie bajek nejtemnějších

Dvacet prokletí, starých i nových, od nejprodávanějších fantasy autorů a autorek, jako jsou Neil Gaiman, Karen Joy Fowler, Christina Henry, M. R. Carey a Charlie Jane Anders. Společně s nimi zjistíte, že kletby mají nejrůznější podoby a mohou se stát každému, nejen těm, co zápasí s neoblíbenými nevlastními rodiči… Najdete zde jedinečné zvraty v kletbách od pohádkových klasik až po zbrusu nová zaklínadla moderního světa – očekávejte nová monstra a mýty, stejně jako zvraty v oblíbených bajkách. Příběhy, které mají šokovat a příběhy s varováním, příběhy monster i příběhy magie!
Vydá: Laser

Juraj Červenák: Válka s běsy

Svatyni na Kančí hoře konečně vládne pravoplatný dědic rodu černokněžníků. Muž s Černobohovou krví v žilách znovu střeží svět smrtelníků před démony a zlými mocnostmi. Nad povodími Moravy, Dunaje a Nitravy sice vane vítr nových časů a knížectví podrobená dravým Mojmírem postupně přijímají křesťanství, jenže staří bohové jsou pořád mocní a jejich nepřátelé z temných světů dychtí po lidských duších více než dřív. Černý Rogan proto s věrným Goryvladem po boku putuje splnit své poslání. Válka s běsy začíná…
Po románové trilogii Černokněžník se hrdina Rogan vrací ve sbírce povídek a novel, v nichž znovu ožívá svět staroslovanských mýtů, ale i historických událostí na území dnešního Slovenska, Čech a Moravy.
Vydá: Brokilon

Juraj Červenák: Ostrov bohyní

Příběhy ze světa černokněžníka Rogana
Vědma Mirena v kopcích kolem posvátné hory Sitno zjišťuje, proč po objevení prastarého dolu začali mizet místní kopáči i ozbrojené stráže. Potulný bojovník Valgor doprovází kupecké vozy skrz močály obestřené pochmurnými pověstmi. Rogan a jeho vlčí průvodce Goryvlad čelí v odlehlých horách krvelačné bytosti z dávných dob. Později se přidají k výpravě proti nebezpečným strigám, které unášejí děti na svůj říční ostrov chráněný tajemnou bohyní. Po mnoha letech se Rogan a Goryvlad setkávají s vyslanci Konstantinem a Metodějem a čelí temným silám i svému osudu.
Čistokrevná slovanská fantasy z pera Juraje Červenáka. Povídky a novely vznikaly od devadesátých let po současnost, ty dříve vydané se ke čtenářům vracejí ve výrazně přepracované podobě.
Vydá: Brokilon

Carlton Mellick III: Orgie v chomoutu

Jste nezadaný mladý muž, který žije bohémským, až zhýralým životem. Uprostřed noci vám u dveří zazvoní dva policisté se zatykačem. Nechápete proč. Nevzpomínáte si, že byste se dopustili něčeho nekalého. Před vazbou vás může zachránit jediné – nechat se odvézt do vesnice v lese, kde už je všechno připraveno k svatbě, k vaší svatbě, a pojmout za manželku ženu, kterou vůbec nepoznáváte. Ona se těší, těší se i její početné prapodivné příbuzenstvo. Usmívají se, ale záhy začnou cenit zuby… které umějí pořádně kousat.
Carlton Mellick III, inspirován Procesem Franze Kafky, nabízí další ze svých groteskních dobrodružství, tentokrát s lehkým odkazem k románu Zbouchnul jsem Satanovu dceru (tajemná žena se znenadání přihlásí jako partnerka nic netušícího mladíka, který dosud vedl spokojený staromládenecký život) a povídce „Strašidelná vagina“ (bizarní výprava do končin, kam se člověk běžně nepodívá).
Orgie v chomoutu nejsou romantická komedie, jde spíš o vztahovou dystopickou noční můru rozebírající věci, z nichž leckterému muži bude tuhnout krev žilách.
Tohle byste opravdu nechtěli…
Vydá: Carcosa

Linda Kao: Ďáblovo znamení

Rae Winterová měla být mrtvá. Z auta, v němž zahynul její otec, vystoupila bez sebemenšího zranění. Lidé mluví o zázraku, ale sedmnáctiletý Matthew Watts ví své. Síly dobra nejsou jediné, které na světě působí. Sám Lucifer může označit duši, která měla zemřít, a poslat ji zpátky do světa živých, aby vykonala jeho zlou vůli. Matt spolu se svým otcem patří do tajného spolku Zasvěcených a jeho úkolem je najít ty, kteří v sobě nosí ďáblovo znamení, a zlikvidovat je dřív, než začnou vážně ubližovat druhým. Dlouho pomáhal tátovi, teď Matt dostal svůj vlastní projekt: musí zjistit, na jaké straně stojí Rae Winterová. Ale nepočítá s tím, že se do ní zamiluje. Najednou si není jistý, komu a čemu má věřit. Jak může být někdo jako Rae, někdo tak přemýšlivý, chytrý a laskavý, ďáblovým agentem? Co je pravda a co fantazie?
Vydá: Yoli

James Rollins: Ledová kolébka (Pád měsíce 2)

Osudy lidí žijících v drsném světě na planetě Urth visí na vlásku. Měsíc obíhá kolem Urthu ve stále menších kruzích a hrozí, že svým pádem zničí vše živé. Čtyři outsideři, kteří se spojili, aby zabránili apokalypse, se vydávají na dobrodružnou pouť do rozlehlé říše ledu. Hledají hlavní město zaniklé civilizace známé jen z legend, neboť tuší, že jen tam zjistí, jak nadcházející katastrofu odvrátit.
Každý krok na nebezpečné cestě členy záchranné výpravy poznamená a prohlubuje jejich spojenectví, ale i spory. Po celou dobu se musí vyhýbat válčícím armádám a nepřátelským silám, jež se bojí toho, co může objev tajemného města způsobit. Za každý krok zachránci draze platí – ztrátou svých blízkých, bolestí i krví.
Ledová kolébka, napínavá dobrodružná fantasy o zradě, touze po moci a boji o přežití je druhou částí ságy Pád měsíce.
Vydá: BBart

P. C. Cast: Větrní jezdci (Příběhy z nového světa 3)

Mari, Nik a jejich nově vytvořená smečka uprchla ze svého lesního domova nejen před nenávistným lovcem a jeho stoupenci, ale především před probuzeným Bohem Smrti, který za sebou zanechává jen zkázu a zmar. Vydali se na dalekou pouť z otráveného území na pláně větrných jezdců, lidí známých svým přátelským vztahem ke koním a mimořádnými jezdeckými schopnostmi. Na cestě po řece i přes hory však musí čelit mnoha nebezpečím a Bůh Smrti s armádou zmutovaných smrťáků je jim v patách. P. C. Castová ve třetím díle série pokračuje ve vyprávění dobrodružného příběhu z postapokalyptického světa prodchnutého magií.
Vydá: Yoli

Kevin Hearne: Oberonova předehra

Oberon je borec. Oberon je nejlepší. Oberon je mistr všeho, co dělá. Oberon je… pes. Ale to už všichni fanoušci a fanynky železného druida Atticuse dobře vědí. Teď se dozvědí, že někdy je třeba zapomenout na upíry a naštvané krvežíznivé bohy i bohyně a věnovat se veverkám, pudlicím a no dobře… i nějaké té menší válce…
Vydá: Laser

František Kotleta: Magická swingers party

Toto je nejslavnější swingers party všech dob. Magická a démonická, zkrátka kotletovská. Série s Tomášem Koskem, religionistou, detektivem, a nakonec hlavně hrdinou boje s temnými silami, se stala kultem mezi fanoušky fantastiky. A tohle je souborné vydání jeho příběhů. V nich hraje roli akce, humor, ale zejména sexuální magie. S ní si Kotleta pohrává za pomoci skutečných magických systémů z celého světa – vúdú, kandomblé, santeríe, africké magie a nakonec i evropského čarodějnictví a v zábavných příbězích ukazuje, jak by vypadal svět, kdyby magie skutečně fungovala.
Vydá: Epocha

Bill Willingham, Mark Buckingham: Mýty 22 – Sbohem

SBOHEM, MÝTOVE Dokončení více než třináct let trvajícího, kritikou oceňovaného vyprávění je tady, v podobě 150. dílu série MÝTY! V tomto závěrečném svazku přinášejí tvůrce série Bill Willingham a kreslíř Mark Buckingham – společně se zástupem těch nejlepších výtvarníků v oboru – zakončení legendární série. Uzavírají se zde osudy všech milovaných hrdinů – Wolfiho, Sněhurky, Růženky, Modráka, Pinocchia a bezpočtu dalších. Ať už jste připraveni, nebo ne, pohádce je konec.
Vydá: Crew