Karolina Francová: Věk mloků (audiokniha)

Druhým příspěvkem audiovydavatelství Tympanum do sdíleného světa Agenta JFK je Věk mloků, patnáctý díl série.

Uplynulo už hodně vody ve Vltavě od doby, kdy Jiřího Walkera Procházku a Miroslava Žambocha napadlo stvořit sérii o Kovářích rovnováhy, kteří jakožto agenti stejnojmenné organizace bojovali proti těm, kdo chtěli narušit jemné předivo vztahů mezi paralelními realitami. Hlavním hrdinou většiny příběhů se stal John Francis Kovář a jeho protivníkem byl často bývalý člen agentury Xaverius Hawk. Ale nebylo tomu tak vždy, v některých příbězích se stal hrdinou jiný agent či agentka a JFK byl v knize přítomen jako vedlejší postava.

„Pokud je John Francis Kovář naživu (?), nadále se skrývá před vyšetřovateli Agentury.
Nutno za každou cenu vyslechnout.
I posmrtně.
KILLER“

JFK je po událostech z předchozích knih na indexu a Karolina Francová se s tím vypořádala s lehkostí pomocí agenturních záznamů v úvodu knihy. Tím dala šanci pochopit děj i čtenářům, kteří naskočili spolu s autorkou do rozjetého vlaku až v patnáctém díle. Elegantně se tak vyhnula zdlouhavému vysvětlování a mohla se spolu s hlavní hrdinkou Nikitou, asistentkou profesora Carla van Wondera, vrhnout do víru událostí.

Protože se Nikita od svého milence nakazila podivným virem, je nucena se vypravit do světa, kde tento virus vznikl. Jenže tahle mladá žena není žádný ostřílený operativec. Naštěstí však zná někoho, kdo by jí mohl pomoci v neznámém světě nejen přežít, ale také se z něj vrátit. Tou osobou je samozřejmě její kolega z agentury John Francis Kovář. Nikita ovšem musí překonat hlubokou averzi, kterou ke Kovářovi cítí. Ostatně ani on nemá kolegyni v lásce. Přesto se spolu vydají do paralelního světa, jenž se podobá tomu, který vytvořil Václav Semerád v knize Válka s mloky doktora Jaroše.

A tak se hrdinové ocitnou na Zemi, která je v důsledku globálního oteplování z velké části zaplavena vodou. Mloci zde postupně dobývají pevninu a unášejí lidi. Už to samo o sobě působí této dvojici, která přes antipatie hledá vzájemnou důvěru, velké komplikace. A jaké trable nastanou ve chvíli, kdy se na scéně objeví X-Hawk? Jeho fascinace hlavní hrdinkou není jen platonická. Zkrátka a dobře, Karolina Francová do světa Agenta JFK vnesla ženský prvek, který byl do té doby v sérii spíše upozaděn.

Součástí knihy je také temná novela Zřídlo moci. Popisuje alternativní verzi založení agentury Kovářů rovnováhy. I v ní je přítomna silná hrdinka – Andrea de Villefort. Její první setkání s X- Hawkem se místy blíží fantasy a sklouzává až k hororu, což není vůbec špatné. Celé knize to dává mnohem vážnější vyznění, než kdyby v ní zůstal jen Věk mloků.  

Ředitelka audiovydavatelství Tympanum Monika Oweyssi má k sérii Agent JFK natolik vřelý vztah, že v roce 2022 vydala desátý díl série. Jeruzalémský masakr Ondřeje Neffa tehdy zdařile načetl herec Libor Hruška. Bylo jen logickým krokem oslovit ho znovu. Jenže nadsázkou sršící Neffův text je docela něco jiného než v ich-formě vyprávěný příběh Karoliny Francové. Jak si tedy s Nikitou Bernstein i Andreou Villefort tento interpret poradil?

Libor Hruška má jemný a velice kultivovaný hlas, proto party obou ženských postav načetl s citem. Dokonce i citově vypjaté scény – a že jich autorka do textu nevložila málo – zvládl bravurně. Přitom v pasážích, kdy mluví JFK, neváhá použít drsnější tón hlasu. Mohu tedy říci, že se mu podařilo i napodruhé vstoupit do stejné řeky. A stejně jako bravurně načetl přímočarý Jeruzalémský masakr, popasoval se i s o chlup komplikovanějším textem Karoliny Francové s elegancí a profesionálně. Lehce futuristický hudební podkres sice neurazí, ale ani nenadchne.

Ve finále je Věk mloků pěkným přírůstkem do audioknižní série Agent JFK a já jsem zvědav, který z dílů nám Libor Hruška a tým audiovydavatelství Tympanum přinesou příště.

Příběh: 70 %
Interpretace: 90 %
Celkový dojem: 90 %

Vydal: Tympanum, 2023
Autorka: Karolina Francová
Interpret: Libor Hruška
Déla: 6 hodin 47 minut
Cena: 328 Kč