Knižní novinky: srpen 2023

Na které nové knihy z fantastiky se můžeme těšit v srpnu? Na knihy českých autorů i na pokračování rozjetých sérií.

Josef Pecinovský: Mirzova vize

Mirzova vize se vyplní 21. června 2034. Svět se náhle propadne do minulosti. Do dalekého pravěku. Lidé zhýčkaní moderními technologiemi jsou vrženi do světa tvorů, které doposud vídali jen v muzeu či na stránkách encyklopedií. Boj o přežití začíná.
Najde se mezi vyvrženci někdo, kdo dokáže tento tragický vývoj zvrátit? Co třeba dva nenadálí hrdinové – první z nich se dostal na samý závěr druhohor, druhý zůstal jakýmsi řízením osudu trčet v současnosti. Dali si za úkol obnovit v pravěku civilizaci a varovat svět 21. století před nastupující zkázou…
Jenže na druhohorní Zemi se nezadržitelně řítí její Nemesis – asteroid Chicxulub…
Vydá: Epocha

Tom Gottwald: Polibek Choroby

Není to vlahý vítr, co se žene Sibiří, ale smrt. Osada za osadou vymírá v bolestech a oběti ve smrtelné agónii vyznávají lásku něčemu, co by snad mohla být i bytost. Píše se rok 1908 a zastavit děsivou epidemii, při které v láskyplném objetí umírají desetitisíce lidí, přichází Michail Gerasimov. Snad nebude nový úkol pro talentovaného lékaře experimentální medicíny příliš a ubrání se polibku Choroby.
Poznejte strhující příběh trpké lásky, infikované krve a šokujícího poznání. Příběh, v němž postavy pouze mlhavě tuší, zdali spí nebo bdí, a noční luna nad jejich hlavami skrývá nejtemnější tajemství.
Vydá: Golden Dog

Anežka Kočová: Trnitá kletba

Když bohyně Flora umožnila obyvatelům Plantae pěstovat a ovládat rostliny pouhou silou vůle, bylo to pro ně požehnání. Teď ale příroda začala chřadnout. Voda se vytrácí, lesy mizí, půda přestává plodit. A boj mezi provinciemi se začíná vyhrocovat. Zatímco Potravináři z Východu a Parfumisté z Jihu se vyhřívají ve světle královské přízně, Vojáci ze Západu a Traviči s Léčiteli ze Severu jsou na okraji společnosti.
Osmnáctiletá Convallaria Leroyová se chce stát Travičkou. Ti jsou ale od neúspěšného atentátu na krále pronásledováni. Ačkoliv se snaží držet stranou, je shledána vinnou za četbu knih a odvlečena do hlavního města Flosu k popravě. Od smrti ji zachrání tajná dohoda s guvernérem Západu, se kterým se pustí do pátrání po odpovědích na otázky, které nedají mnoha lidem spát. Co skrývají neprobádaná místa floského paláce? Proč se bohyně Flora odmlčela? Jde zachránit Plantae před katastrofou, které se na ni řítí?
Bude tichá a neprůbojná dívka pouhým pěšcem v nemilosrdné hře osudu, nebo ho vezme do svých rukou?
Vydá: Fragment

Honza Slívka: Likvidátor

Bůh a ďábel jsou mrtví. Z jejich těl povstaly tisíce dětí. Slabí parchanti, živící se emocemi a vírou, toužící po absolutní moci a jedinečnosti. Zničili světový řád bez mrknutí oka a bojují o každou duši v postapokalyptickém světě městských států. Čím více služebníků, tím větší Moc. S ní vytvářejí ze svých věrných silné netvory šířící zkázu a smrt. Naštěstí existují na světě Likvidátoři a Bohobijci. Jeden z nich je Samuel Drops. Zabíjí stvůry za peníze, kazí bohům plány a užívá si života plnými doušky. Když narazí na chlapce, který nosí smůlu, svolnou šenkýřku, zákeřnou čarodějku a město obklíčené trolly, bere to jako výzvu. Příliš pozdě si uvědomí, že nejde jen o bitvu mezi dvěma bohy a podivnou shodu okolností.
Vydá: Epocha

Vladimíra Šebová: Syn podsvětí

Hluboko v temnotě čeká vše, co má být nalezeno. Od autorky fantasy románu Dcera zimy.
Když Matthewův obchůdek zmizí, ukáže se, že se propadl kamsi do podzemí. Aby ho jeho majitel našel, musí se vydat na nebezpečnou cestu do samotného podsvětí. Tam totiž končí všechny věci, které lidé ztratili. Do říše mrtvých s Matthewem poputuje okřídlená dívka Siréna, kterou vyhostili za zradu, lešij toužící po kouzelných předmětech a rusalka, která přišla o své srdce. Dostat je tam však může jen ten, kdo se v Navu narodil – syn podsvětí. Zvládnou čelit děsivým příšerám, ale i vlastním démonům a touhám?
Vydá: Fragment

Juraj Červenák: Hořící říše (Bohatýr 3)

Chazarská říše několik staletí ovládala pobřeží Kaspického moře a dolní tok Volhy a Donu. Její sláva se však chýlí ke konci. Kyjevský kníže Svjatoslav touží posunout hranice svého mocnářství a otevřít si přístup k bohatým jižním zemím a Hedvábné cestě. Sjednotil národy severu a vede je ve znamení válečného meče proti Chazarům a jejich spojencům. Kagan a bej, nejvyšší hodnostáři říše, vyšlou na hranice obrovské vojsko, ale hrozí, že ani ono neubrání vzkvétající civilizaci před invazí bezohledných barbarů.
Ilja Muromec, Jegor Svjatogor, Mikula Seljanovič a další knížecí bohatýři si na daleké cestě a uprostřed válečného běsnění postupně uvědomují, že jejich nejhorším nepřítelem nejsou cizí vojska, ale temnota, která rozežírá jejich vlastní srdce. Zasel ji někdo, koho kdysi považovali za přítele. Koščej, dříve nazývaný Volch, kráčí po krvavé cestě a sleduje vlastní nebezpečné cíle…
Vydá: Argo

Elise Kova: Čarodějka – Šepot kouzel

Osmnáctiletá Eira Landanová je nejzavrhovanější učnicí v Čarodějné věži. Stále ji dusí srovnávání s jejím starším bratrem, šepot magie i vzpomínky na nehodu, během níž zabila člověka. Její život se zcela změní, když se rozhodne zúčastnit Turnaje pěti království. Postupně získá pozvání na císařský dvůr, objeví v sobě talent pro zakázanou magii a sblíží se s pohledným elfím vyslancem. Jenže minulost nezapomíná a nic není bez rizika. Obzvlášť ne tento turnaj, se kterým má kdosi temné úmysly…
Vydá: Fragment

Graham Masterton: Lesní duch

Současná Amerika. V lese u skautského tábora je nalezeno patnáct skautů a sedm jejich vedoucích – všichni spáchali sebevraždu. Jeden z mrtvých chlapců je přítelem Sparkyho Wallace, jehož otec Jack vede v Chicagu polskou restauraci. Jack objeví souvislost mezi sebevraždami a smrtí vlastního dědečka, který se zabil v Kampinoském pralese v Polsku, když za druhé světové války bojoval proti nacistům.
Jack a Sparky se společně vydávají do Polska, aby odhalili děsivé tajemství. Co způsobuje nezvladatelnou paniku lidí v lese? Aby se jim to podařilo, musí hrůzu zažít na vlastní kůži a dostat se až na samou hranici šílenství.
Vydá: Golden Dog

Guy Gavriel Kay: Záře dávno pohaslá

V komnatě nad vodními kanály přímořského města, zahalenými nocí, se za svým mládím a lidmi, kteří utvářeli jeho život, ohlíží starší muž. Přestože se narodil jako syn pouhého krejčího, mohl se díky svému nadání Danio Cerra zapsat do renomované školy. Vstoupil do služeb u hraběcího dvora – a brzy zjistil, proč se tamnímu vladaři přezdívá Zvíře. Daniův osud se změnil v okamžiku, kdy uviděl a poznal Adrii Ripoli. Ta jednoho podzimního večera vstoupila do hraběcích komnat s úmyslem zabíjet. Adria se narodila do šlechtického paláce, ale místo pohodlí v životě zvolila nejistotu – a svobodu. Proto se, na místě a v čase plném nebezpečí, setkává s Daniem. A nebude to naposledy. Protože v Batiaře nastaly zlé časy – nebo snad nikdy neskončily – a do hry vstupují mocní žoldnéřští kapitáni, dekadentní patriarcha, pohanská léčitelka a pánové mocných městských států. Setkání dvou mladých lidí na tajném schodišti pokrytém krví je jako kámen hozený do vody a rozbíhající se vlnky brzy změní celý svět…
Vydá: Laser

Graham Masterton, Karolina Mogielska: Pan nikdo

Uvěřit krásným slibům je jednoduché, zvlášť pokud za sebou máte vztah, který nebyl naplňující a neskončil dobře. A právě to se stalo – Anna slibům uvěřila. Z Pawła se ale vyklubal lhář, opilec a násilník. Ještěže má Anna starou babičku Janku, která si něco podobného zažila a ví, jak takového muže potrestat. Ne zabít, to ne, ale za vyučenou musí dostat. Ale s pomocí mytologických bytostí to není vždy jednoznačné. A Devana není výjimkou.
Vydá: Golden Dog

Tricia Levenseller: Čepel tajemství

Největší boj se někdy odehrává v naší hlavě.
Osmnáctiletá Ziva se odjakživa vyhýbá lidem. Lék na svoje úzkosti hledá v kovárně, kde díky svému nadání pro magii vytváří jedinečné zbraně s ohromující silou. Jednoho dne dostane zakázku na výrobu meče, který dokáže ukrást tajemství svých obětí. Když se ale Ziva dozví, že zbraň má sloužit k rozpoutání zničující války, vezme meč a spolu se svou sestrou uprchne. Cestou se k nim připojí nebezpečně pohledný žoldnéř Kellyn. Podaří se jim meč zničit dřív, než se celé království propadne do smrtícího chaosu?
Vydá: CPress

Hugh Howey: Přes písek

Napínavé pokračování bestsellerového apokalyptického thrilleru Písek. Svět postihla katastrofa, zbytky civilizace přežívají v nehostinných pustinách pouště. Čtveřice sourozenců bojuje o šanci na lepší osud poté, co jejich otec a sestra – nejslavnější píseční potápěči – zmizeli beze stopy, když se vydali na východ, do země nikoho, odkud není návratu. Tamní říše prosperovala do okamžiku, než ji zničila atomová bomba. Narodila se v ní i Aňa – a při výbuchu přišla o vše, přátele, společnost, budoucnost. Zbyla jí jen jedna možnost: vydat se s otcem na cestu za pomstou. Přes písek…
Vydá: Laser

Maria V. Snyder: Studie Noci (Hledači Duší 2)

Jelenin život byl vždycky plný dobrodružství, ale nedávná ztráta jejích magických dovedností ji ohrožuje víc než kdy předtím. Zatímco zoufale hledá způsob, jak znovu získat svou magii, její nepřátelé se blíží a ani Ixie, ani Sitie už pro ni nejsou bezpečné. Rostoucí nesoulad mezi dvěma zeměmi a možnost blížící se války ohrožují všechno, co je Jeleně drahé.
Valek je odhodlaný Jelenu ochránit, ale rychle mu dochází možnosti. Velitel ho podezírá z toho, že je jeho loajalita rozpolcena, a poprvé v životě před ním má tajemství. Tajemství, které ohrožuje životy Valeka, Jeleny i jejich spojenců. A zatímco se nájemný vrah a Hledačka duší ženou do nebezpečí, dojde jim, že Velitelovy plány jsou mnohem děsivější, než si kdy dokázali představit…
Vydá: CooBoo

Tracy Deonn: Pokrevní cejch (Mýtonoši 2)

Magie artušovských legend pokračuje! Dokáže Bree ovládnout vlastní síly?
Bree chtěla za každou cenu odhalit pravdu o smrti své matky. Vetřela se proto k mýtonošům – do tajného spolku, který sdružuje potomky rytířů krále Artuše. Tam objevila své vlastní nepředvídatelné síly a stala se někým novým. Médiem. Krvečárnou. Dědicem. Teď se však válka mezi démony a řádem blíží ke smrtícímu vrcholu a mýtonoš Nick, do kterého se Bree zamilovala, byl unesen. Dokáže ho Bree najít? Odolá přitažlivosti, kterou cítí k mágu Selwynovi? A podaří se jí všechny zachránit, aniž by ztratila sama sebe?
Vydá: CooBoo

B. B. Alston: Amari a velká hra

Potom, co se Amari Petersové vloni povedlo najít svého ztraceného bratra a zachránit celý svět, doufá, že další rok na Úřadu pro nadpřirozené záležitosti bude hračka. Jenomže ani letos Amari neví, kam dřív skočit: nový ředitel razí přísnou protičarodějnou propagandu, ostatní mladší agenti se ji snaží ve všem trumfnout a kletba jejího staršího bratra Quintona se den ode dne zhoršuje. A když jí k tomu tajná Liga čarodějů nabídne, aby se postavila do čela a vedla všechny čaroděje v boji proti útlaku, Amari nezbývá než odmítnout. Už tak toho má až nad hlavu! Jenže ve chvíli, kdy se Amari rozhodne nabídku nepřijmout, dostane šanci další čaroděj, který má s Ligou nebezpečné plány. A to mladá čarodějka nemůže dopustit. A tak začíná Velká hra, soutěž, v níž se rozhodne, kdo se stane následníkem Nočních bratrů a kdo rozhodne o budoucnosti všech čarodějů. Velká hra je záhadná a také děsivě nebezpečná – ovšem spolu s výhrou by Amari mohla získat i naději na vysvobození Quintona ze spárů smrtící kletby. A jak by něco takového mohla odmítnout?
Vydá: Jota

Laura Thalassa: Temná harmonie (Handlíř 3)

Siréna Callypso unikla jen o vlásek smrti a nyní jí v žilách koluje vílí krev, což je pro ni současně požehnáním i prokletím. Její pouto s Desmondem Flynnem – pro víly králem noci a pro smrtelníky Handlířem – je konečně kompletní a uzdravené. Jenže noční můra zdaleka neskončila.
Existují totiž i věci horší než smrt. Mnohem horší. Takové, vůči jejichž moci je nyní Callypso zranitelná. Jednou z nich je Zloděj duší – bytost číhající ve stínech, která vůbec nepatří do tohoto světa. Která kdysi spala a teď se probouzí. A má v plánu podrobit si celý Jinosvět a Callypso s ním.
Nadpřirozenou říši ale neterorizuje jen on. Galleghar, Desův otec, vstal z mrtvých a chce se mstít – především svému synovi, který ho kdysi poslal do hrobu.
Des a Callie musejí přijít na to, jak oba muže zastavit, a dochází jim čas. Ve hře jsou totiž i síly, které chtějí milence jednou provždy rozdělit. A naneštěstí pro krále a královnu noci už není ztráta života to nejkrutější, co by je mohlo potkat…
Vydá: Mystery Press

J. R. Ward: Zmije (Vězeňský tábor 3)

V nejnovější části série Vězeňský tábor vypráví J. R. Wardová srdcervoucí příběh lásky a zrady ve světě Bratrstva černé dýky…
Kane, nespravedlivě obviněný ze surové vraždy své shellan, je odsouzen k pobytu v obávaném vězeňském táboře – aniž zná temnou pravdu o svém domluveném sňatku. O stovky let později, děsivě popálený při pokusu o záchranu ostatních, se modlí, aby se už konečně mohl shledat ve Stínu se svou družkou… a neví, jaká odhalení ho čekají. Nadya je ošetřovatelka, která dělá, co může, aby zmírnila utrpení vězňů. Když se v její péči ocitne Kane, nemůže se nevcítit do jeho stavu z velice osobních důvodů – a když ho stráže naposled odvlečou, obává se, že ho čeká strašlivá smrt.
Poté, co je odvážně zachráněn, dostane Kane nabídku léčby, která ho úplně změní. Zvolí prozatím život a vrací se pro ženu, která se o něj tak dobře starala – povinnost vůči Nadye ho však zavede ke srážce s vlastní minulostí. Když se odhalí dlouho pohřbená tajemství, zdá se jeho sebezničení nevyhnutelné… pokud mu ovšem nezachrání duši opravdová láska.
Vydá: Baronet

Evan Currie: Domovský svět (Odyssey One 3)

Pozemský průzkum neznámých částí Galaxie pokračuje. Nikoli však bez následků. Když nebezpeční mimozemšťané Drasinové, které se vesmírné lodi Odyssea a jejím priminský spojencům podařilo již dvakrát odrazit, objeví ve vzdálené soustavě průzkumnou čínskou loď Wej-fang, je rázem ohrožena nejen její posádka, ale i samotná existence lidstva. Drasinské dronové lodě pronásledují Wej-fang až do Sluneční soustavy a chystají se na příkaz svých tajemných vládců napadnout Zemi. Odyssea, která pod velením kapitána Erica Westona právě plní novou misi na priminském světě Ranquilu, se musí vrátit na domácí půdu, aby vypomohla nově postaveným pozemským lodím a automatizovaným obranným systémům. Bude to však stačit? Lze se ubránit mnohonásobné přesile a technické převaze? Zvládne se lidstvo sjednotit a pod společnou vlajkou zabránit totální zkáze? Třetí část úspěšného vědecko-fantastického eposu kombinuje klasickou space operu a moderní akční vyprávění plné napětí a vzrušujících zvratů.
Vydá: Laser

Ransom Riggs: Sirotčinec slečny Peregrinové – Muzeum divů

Nepostradatelný průvodce radostmi i strastmi světa podivných nejen pro všechny nově příchozí. Luxusní doplněk bestsellerové série Sirotčinec slečny Peregrinové. Vše, co potřebujete o světě podivných vědět, sepsané samotnou slečnou Peregrinovou. Úžasně bohatá a hravá příručka vhodná pro skalní fanoušky i nováčky.

Pokrývá všechno od návodů, jak splynout s podezřívavými normálními, až po nejpopulárnější časové smyčky, které stojí za to navštívit. Kniha je ideální pro ty, kdo se nebojí objevovat svět slečny Peregrinové – jeho pohnutou historii, zvláštní praktiky, fascinující místa, nejslavnější (ale i méně slavná) jména a mnohem víc. Encyklopedie je rovněž dramatickým rozšířením světa, který si už tolik fanoušků zamilovalo. Představuje nespočet nových podivných, jejich nepřátele, tajemství a také stovky starých fotografií, které jste dosud neměli možnost spatřit. Obsahuje důležitá základní fakta, šokující příběhy, zvláštní kličky v historii, úderné vtipy a humorné lsti. A spoustu podivných dobrodružství.
Vydá: Jota

Susanna Isernová: Hrozálie se chce stát čarodějnicí

Každá generace by měla mít svoji malou čarodějnici.
Proč všechny holčičky chtějí být princezna Elsa, když Anna je stejně hezká, a k tomu ještě o dost vtipnější? Přece proto, že Elsa umí čarovat!
Magie, kouzla, tajemství… to je zaručené lákadlo. A když je navíc hlavní hrdinka natolik svérázná jako Hrozálie, nehrozí, že by se malé adeptky čarodějnického řemesla u této knížky nudily. Kouzlit se nejspíš nenaučí, i když na míchání elixírů samozřejmě také dojde, ale možná zjistí něco o sobě, o tom, že je dobré jít si za svým a nenechat se odradit prvním nezdarem.
Příběh využívá pohádkový půdorys, ale nebojí se bořit stereotypy. Hlavní hrdinka vtáhne děti do příběhu od první stránky. Koktejl přiměřeného napětí, roztomilosti a vtipu vám možná připomene malou čarodějnici z večerníčku, Hrozálie však bude řešit i aktuálnější problémy, než jak vyzrát na tetu Bimbulu. Hrozálie musí zrušit pár zlých kleteb, obhájit si svůj přístup ke světu, a navíc v jednu chvíli najde skutečného kamaráda. A s ním to bude napříště ještě zábavnější, to si pište.
Vydá: Host

Shannon Messenger: Vzpomínky (Strážce ztracených měst 7)

Sophie Fosterová neví, čemu – nebo komu – věřit. A ve hře s tolika hráči může být největší chybou zaměřit se na špatnou hrozbu.
Když však Nespatřeni ukážou, že je Sophie mnohem zranitelnější, než si kdy dokázala představit, uvědomí si, že je čas změnit pravidla. Její mocné schopnosti ji mohou ochránit jen do určité míry. Aby se mohla postavit nelítostným nepřátelům, musí se naučit bojovat.
Bojový výcvik bohužel nemůže pomoci milovanému příteli, který čelí úplně jinému nebezpečí – kde jediné řešení zahrnuje jedno z největších rizik, jaké kdy Sophie a její přátelé podstoupili. A rozptýlení může být přesně to, na co nepřátelé čekali.
Vydá: Ocelot

Bill Willingham: MÝTY 21: A ŽILI ŠŤASTNĚ AŽ DO SMRTI

Po zničení Zlého vlka dochází v mocenských strukturách Mýtova k přesunům moci, které hrozí rozdělit komunitu na dvě válčící frakce – jednu vedenou Sněhurkou a druhou její sestrou Růženkou. Tento proces ještě víc urychlují machinace skrytého vnitřního nepřítele, který mezitím Wolfiho oživil, s veškerou jeho smrtící silou, ale bez dříve nabyté lidskosti. A tak se nyní ulicemi New Yorku plíží nezastavitelný netvor, který roztrhá na kusy každého, kdo se mu postaví do cesty, a každým krokem víc a víc oslabuje bariéry mezi všedním světem a magickým Mýtovem. Zatímco Růženka připravuje rytíře Nového Kamelotu do bitvy, Sněhurka spřádá plány, jak zachránit svého očarovaného manžela. Je to příběh, který může skončit jedině tragicky – až na to, že příběhy je možné přepisovat. Kouzla se dají zlomit. Ve finále některé Mýty přežijí a některé zemřou, ale všichni dostanou poslední příležitost žít šťastně až do smrti. Po mnoha letech a nespočtu příběhů se série MÝTY blíží do finále – neskončí však jen tak snadno. Kreativní tým tvořený Billem Willinghamem, Markem Buckinghamem, Stevem Leialohou a Andrewem Pepoyem spojil na této knize síly s armádou speciálních hostů – včetně Matthewa Sturgese, Erica Shanowera, Shawna McManuse, Jeae Leeho, Terryho Moorea, Russe Brauna a Chrissie Zullové –, aby společně oslavili předposlední kapitolu této vychvalované kroniky!
Vydá: CREW