PAPÍROVÉ DOUPĚ – ČMÁROVNÉ DOBRODRUŽSTVÍ

Tajné podzemí, plné zlata a drahokamů, prý hlídá jen pochybný Minotaurus. Osud tomu chtěl, že se ti podařilo dát dohromady partu dobrodruhů a vyrazili jste do podzemí. Jenže tam je docela rušno a musíte sebou hodit, aby na vás něco zůstalo. Jo, a ten Minotaurus taky není úplně pochybný, zvláště ta jeho sekera…

Hra Papírové doupě – čmárovné dobrodružství je typu “roll and write”, čili jak bychom česky řekli: hoď a kresli. Každý hráč se zhostí vedení jedné družiny dobrodruhů, se kterou vyrazí vyplenit podzemí, pozabíjet nestvůry a vydělat nějaký ten zlaťák.

Hra je určena pro jednoho až osm dobrodruhů ve věku od 10 let. Jedna výprava do podzemí vám zabere zhruba půl hodiny. V češtině nám ji na stůl přinesla firma TLAMA games – deskovky k sežrání.

🎲 Co najdete v krabici

Jde o kreslící hru, takže převážnou část krabice zabírají herní listy. Na nich kromě mapy podzemí najdete počitadlo kol, stupnice dobrodruhů, tedy jejich povolání a úroveň. Nechybí inventář s předměty či lektvary. Důležitý je i počet životů. Pro zaznamenávání bodů je zde počítadlo zabitých příšer, drahokamů a finálního skóre.

Obsah krabice

Jednotlivé hry se řídí kartami podzemí. Těch je v krabici 12, z jedné strany je mapa podzemí – podle ní si hráči upraví podzemí na svých listech, z druhé strany krátký příběh a doporučené karty netvorů. Netvoří mají také 12 karet, na kterých jsou jejich vlastnosti a bonusy za poražení.

Ke hře potřebujete kostky, těch je v krabici šest, tři jsou bílé a tři černé. Na kostkách jsou symboly hrdinů a akcí, lebky (za ty ztrácíte rovnou životy) a čtyřlístky (ty fungují jako žolíci).

Kromě pravidel jsou zde už jen tři balíčky malých karet. Karty cílů vám při splnění přinesou další body a stejně tak karty úkolů. Karty schopností vám dávají nějakou individuální výhodu nebo schopnost. V každém balíčku je jich 16.

Pak už vám stačí pro každého hráče tužka a můžete se pustit do dobrodružství.

🎲 Jak se to hraje

Každý hráč si vezme jednu herní kartu, všichni si upraví podle vybrané karty mapu podzemí a zakreslí si do ní pozice netvorů. Karty netvorů se položí doprostřed stolu a s nimi i 3 karty úkolů. Kdo úkoly první splní, ten za ně bere body. K tomu si ještě každý z hráčů vybere ze dvou hromádek kartu schopností a cílů. Podle karty cíle si pak každý rozdělí hrdiny na černé a bílé.

 Celá hra trvá osm kol, která jsou rozdělena na 3 dějství (3+3+2). Na konci každého dějství vás čeká souboj s nestvůrou, pokud jste na ni tedy v podzemí narazili. Na konci osmého kola se sečtou body slávy a ten, kdo má nejvíce, vítězí a o jeho činech budou navždy pět bardi oslavné balady.

Karty netvorů

 Každé kolo má dvě fáze. Nejdříve jeden z hráčů hodí všemi šesti kostkami. Pokud se mu podaří hodit nějaké lebky, pak všichni hráči utrpí odpovídající počet zranění. Následně si každý vybere z šesti tři kostky, které chce použít,  a podle nich provede akce na své herní kartě.

Pro každou akci máte na svém papíru box, kde ji provádíte. Můžete si vylepšovat hrdiny, vyrábět předměty, míchat lektvary či vyrazit na průzkum do podzemí. Krátce se podíváme na každou z nich.

Na začátku máte všechny hrdiny na úrovni 1. K vylepšení hrdiny potřebujete kostku se symbolem hrdiny, která současně musí odpovídat i barvě hrdiny. Vylepšením hrdiny získáte několik věcí. Zvedne se zdraví celé skupiny a vzroste síla hrdiny, potažmo celé družiny pro boj s přisluhovači nebo netvory. Navíc jakmile hrdina dosáhne úrovně 4, okamžitě získá svou speciální schopnost. Na konci hry jsou uděleny body slávy za vylepšení družiny, ale pozor, dostanete body podle úrovně nejslabšího článku své party.

Další box zobrazuje výrobu předmětů. Je zde celkem osm předmětů, za jednu kostku vyrobíte půlku některého z nich. Některé vyžadují určitý symbol, na mnoho z nich stačí jakákoliv kostka. Magické předměty vám pomohou při procházení podzemí (například můžete chodit skrz zdi), v boji či jen přinášejí další body slávy.

Léčivé lektvary mícháte za libovolnou kostku, lektvary vám umožní léčit zranění. Navíc po každém čtvrtém umíchaném lektvaru získáte další bonus. A lektvary se hodí, protože pokud ztratíte během hry hodně životů, čeká vás na konci hry nepěkný postih ve formě minusových bodů.

Poslední a možná nejdůležitější akcí je pohyb, pomocí kterého se vydáte na průzkum podzemí (proto tady přece jste). Můžete použít libovolnou kostku a udělat dva kroky (přes dvě místnosti) nebo symbol bot a pohnout se rovnou o 3 místnosti.

Před a po

A na co můžete v podzemí narazit? Jámu s ostrými kůly, otrávené šipky nebo nečekané propadlo. Prostě pasti vás v podzemí čekají na každém rohu. A průchod vás stojí život. Co nějaké poklady? Máme taky v nabídce, jen je občas někdo hlídá. Takže v podzemí můžete najít lektvary, magické předměty nebo drahokamy, ale často musíte porazit nejprve přisluhovače zla. V místnosti máte obrázek příšerky a vedle znak některého z hrdinů s číslem. Při boji ztratíte tolik životů, o kolik máte nižší úroveň svého hrdiny. Podzemím můžete procházet, jak chcete, můžete se vracet ve svých stopách, ale pozor, abyste se mohli zúčastnit bojů s nestvůrami (za které jsou body slávy), musíte je během své cesty potkat.

Ještě se zmíním o diamantech. Za ty je opravdu hodně bodů slávy, ale nebudou na vás v podzemí čekat věčně. Kdo je sebere jako první, popřípadě všichni, kteří je seberou v tom kole, kdy první hráč, je dostanou a pak diamanty zmizí. Ostatní mají smůlu, takže spěchejte.

A jak probíhá boj s nestvůrou? Jednoduše. Sečtete sílu celé své družiny, přidáte bonusy za některé charakterové vlastnosti (vždy je na každé nestvůře naznačeno, kde je její slabina), a pokud máte kouzelné předměty, tak jejich bonusy. Pak sílu porovnáte se silou uvedenou na kartě nestvůry a podle toho ji porazíte. Čím větší síla, tím máte větší šanci vyváznout bez zranění. A kdo dal dohromady nejsilnější útok, dostane ještě speciální prémii.

Po souboji s poslední nestvůrou hra konči, spočítáte si body slávy a ten, kdo je na tom nejlépe, vyhrává.

🎲Moje hodnocení

Hru si přál syn k narozeninám po návratu z deskoherního tábora a příjemně mě překvapila. Hra kombinuje můj oblíbený žánr fantasy a průzkum podzemí. Má jednoduše vysvětlitelná pravidla, jednoduchou přípravu a vše máte na kartě před sebou. Hra je rychlá, má relativně krátkou herní dobu.

Velké plus je, že se nám nikdy nestalo, že by někdo nemohl zahrát nic. Vybíráte si ze šesti kostek tři, a navíc je zde hodně akcí, kde se dá použít libovolná kostka. Stejně tak jde generovat závěrečné body více způsoby. Líbí se mi, jak se věci kombinují, podaří se vám něčeho dosáhnout, třeba sebrat druhý diamant a můžete získat další bonus, v uvedeném případě si vyrobíte půl předmětu. A takových věci je ve hře hodně.

Rozehraná hra

Líbí se mi, že se zde podařilo vložit i příběhy, které si na začátku hry můžete přečíst. Máte jich k dispozici 12, takže je zde i 12 variant podzemí. Můžete si brát netvory, co jsou doporučení, nebo si z odpovídajícího levelu nalosovat libovolnou. I to přispívá k variabilitě hry. Navíc se pro hru chystá rozšíření.

A z druhé strany? Hra vás v podstatě nutí jít do podzemí a sbírat diamanty. Sbíraní diamantů je, co se týče bodů, velmi silné, a pokud na ně jeden z hráčů hraje, a ostatní zvolí jinou strategii,  nemají možnost ho dohnat. Zkoušel jsem to třeba zabíjením přisluhovačů a nestvůr, ale neklaplo to. Zařadil jsem tuto věc rovnou do výkladu pravidel, když hru  učím. To může občas vést k monotónnosti hry, protože se všichni chovají skoro stejně. Naštěstí to, co padá na kostkách, to může rozbít.

Celkově se mi hra líbí, pokud máte rádi hry na hrdiny a kreslící hry, rozhodně stojí za vyzkoušení.

Počet hráčů: : 1 – 8
Doporučený věk : od 10 let
Herní doba : 15 – 30 minut
Čeština : v balení hry
Vydavatelé: : Tlama games
MeepleBR
Autoři: : Leandro Pires
Originální název : Paper Dungeons: A Dungeon Scrawler Game
Rok vydání : 2020
Orientační cena : 599,-