Mary Doria Russellová: Vrabčák

Sen pokořit vesmír, doletět na jinou planetu a najít mimozemský život má lidstvo už pořádně dlouho a od prvního přistání na Měsíci se tyhle sny zdají o něco reálnější. A co když ta možnost přijde? Kdo poletí ke hvězdám? Že to budou jezuité, vás asi nenapadne.

V roce 2059 je Emilio Sandoz propuštěn z izolace v nemocnici. Byl členem výpravy na planetu Rakhat, která tam byla vyslána, protože odtamtud Země zachytila signály. Sandoz byl jediný, kdo se z mise vrátil zpět na Zemi. Zmrzačený, téměř mrtvý, psychicky zničený a obviněn jezuity ze strašných činů. Co se tedy na Rakhatu stalo?

Román začíná pozvolna a vaši pozornost drží právě díky několika otázkám, na které budete chtít znát odpověď. Mary Doria Russellová vypráví střídavě ve dvou časových liniích, současné a minulé. Dozvíte se, jak to celé začalo. Jaký byl Sandoz v roce 2019, jak byl zachycen první signál a jak bylo rozhodnuto, že za tajemným signálem bude vyslána výprava.

V roce 2060 příběh ukazuje, jaký je Sandoz nyní a jak po něm chce církev vysvětlení. První polovina knihy je tak spíše dramatem než sci-fi, respektive se zabývá charaktery postav a jejich vztahy. Pasáže, kdy v minulosti sledujete, jak byla posádka vybírána, nepatří k těm nejzábavnějším a celkově platí, že to hlavní přijde až později.

V druhé půlce románu se již podíváte na průběh cesty k tajemnému Rakhatu a také uvidíte, jaké to tam je. A zde autorka exceluje. Prozradím, že posádka nalezne obyvatele Rakhatu a naváže s nimi přátelství. Musí řešit vizuální rozdíly (kdo je dítě, kdo muž či žena?), kulturní (místní zrovna neznají slovo soukromí) a především jazykové. Moc pěkně je zde popsáno, jak se Sandoz jazyk učil. A vy jste stále zvědaví, proč se vrátil na Zemi sám a zmrzačený. To se dozvíte až v úplném závěru, kdy příběh akceleruje, přinese odpovědi a drsnější scény.

Román Vrabčák vyšel v originále v roce 1997 a Mary Doria Russellová za něj dostala cenu Arthura C. Clarka. O rok později potom cenu Johna W. Campbella pro nejlepšího začínajícího spisovatele. Na překlad jejích dalších děl si musíme patrně počkat.

Vrabčák je přemýšlivé, místy až filozofické dílo. O životě, o víře, dobru a zlu. Ostatně kdo je vlastně záporák v knize? To vám neprozradím, třeba budete mít jinou odpověď než já. Kniha má i pokračování Děti boží. Nemusíte se ale bát, že by Vrabčák byl ukončen useknutě. Naopak je román uzavřený, ačkoliv jasně říká, že lidé s Rakhatem ještě neskončili.

Pokud hledáte přemýšlivé sci-fi o myšlenkách a poznávání cizího světa, je Vrabčák kniha pro vás. Možná vám bude připadat první polovina poněkud natahovaná a nezáživná, ale ta druhá vám vše bohatě vynahradí.

Vydal: XYZ, 2023
Překlad: Olga Engelthaler Neumanová
Vazba: brožovaná
Počet stran: 488
Cena: 449 Kč