A. G. Slatter: Pláč zavržených předků

Pláč zavržených předků je fantasy příběh s gotickým nádechem o temných tajemstvích, magii a konci jedné kdysi mocné rodiny pevně svázané s oceánem a tvory z jeho hlubin.

Rodina O’Malleyů byla už od pradávna známá široko daleko díky svému bohatství, moci a úspěšnému obchodnímu impériu. Jejich lodě brázdily oceány, jejich sídlu se honosností nemohlo nic vyrovnat. Jenže málokdo rodinu skutečně znal. Její členové byli proslulí uzavřeností a tajnůstkařením, dávali přednost manželstvím mezi sebou, aby nikdo zvenčí nemohl odhalit příčiny jejich úspěchů. Tyhle časy jsou ovšem dávno pryč. Rodina po generace nebyla schopná dodržet, k čemu se kdysi zavázala, a její bohatství se postupně rozplynulo. Teď se mohou chlubit už pouze hromadou dluhů a chátrajícím domem na vysoké skále nad dunícím mořem.

V domě žije osmnáctiletá Miren společně s prarodiči Óisínem a Aoife. Rodiče ztratila, když byla ještě hodně malá, a sama tak představuje poslední O’Malleyovou. Když její dědeček zemře, babička Aoife na nic nečeká a dá do pohybu plán, jak Miren provdat za vzdáleného bratrance Aidana Fitzpatricka, který má prostředky k tomu, aby rodinu opět pozvedl. Miren rozhodně nemá zájem vzít si za manžela někoho tak krutého a bezohledného jako je Aidan. Naštěstí není žádnou bezmocnou princeznou, která si nechá diktovat vlastní budoucnost. Na nic nečeká a začne plánovat útěk. A třeba při něm odhalí i pár pozapomenutých záhad o svém původu.

Pláč zavržených předků v sobě má hodně prvků typických pro gotický román: záhadné staré domy, temná rodinná tajemství, dívku v nesnázích, mužské postavy s pochybným charakterem i spoustu tragických událostí a špatného počasí. Přirovnala bych ho k Mexické gotice od Silvie Moreno-Garciové s tím rozdílem, že tady je kladen mnohem větší důraz na fantasy elementy, magii, legendy a pohádky o nejrůznějších mořských tvorech – od mořských lidí přes rusalky až po kelpie.

Nejedná se ale o fantasy román v klasickém slova smyslu, je postaven hlavně na atmosféře a místy má nádech spíše historické fikce. Je zasazený do neurčitého prostředí, které připomíná Irsko na prahu nové doby, kde ale drobná kouzla ani různá nadpřirozená stvoření včetně upírů, vlkodlaků a oživlých mrtvých nejsou nic neobvyklého. Jde o opravdu zvláštní kombinaci, se kterou jsem se jinde zatím nesetkala. Příběhem navíc prostupuje ta správná mírně hororová a znepokojivá atmosféra, nikdy si nemůžete být jistí, co na Miren čeká za příštím rohem a jaké jsou přesně motivace té které vedlejší postavy.

Příběh je podaný v první osobě z Mireniny perspektivy. A. G. Slatter však do něj navíc přirozeně začlenila i velké množství krátkých vyprávění, díky kterým se čtenář dozví mnohem víc o historii O’Malleyů a jejich provázanosti s oceánem. Ústřední téma tady představuje cesta za sebepoznáním. Miren během útěku poznává nejen okolní svět, ale hlavně samu sebe. Společně s tím, jak odhaluje minulost a odkaz své rodiny, se zároveň vyrovnává i s vlastními traumaty. Netouží přitom po ničem jiném než po svobodě a možnosti zvolit si vlastní způsob života bez ohledu na přání a touhy ostatních. Patří mezi skutečně pozoruhodné protagonistky. Je silná, odhodlaná a pohotová, ale také impulzivní a schopná bez výčitek provést radikální a morálně pochybné věci.

Celý román stojí víceméně na hlavní hrdince. Jde o její výpravu, ostatní postavy jsou sice zajímavé, ale nedostávají velký prostor. Ani děj není příliš komplikovaný. Miren zkrátka putuje z jednoho místa na druhé a postupně odhaluje další a další tajemství.

Není zde mnoho akce a konec mohl být o něco dramatičtější, ale i tak se mi Pláč zavržených předků velice líbil. Jde o působivou, poměrně temnou a hodně atmosférickou knihu plnou záhad, gotické estetiky a baladických příběhů.

Vydal: Ocelot, 2022
Originální název: All the Murmuring Bones
Stránky autora: https://www.angelaslatter.com/
Překlad: Anna Mabbettová
Vazba knihy: vázaná
Počet stran: 328
Cena: 399 Kč