Silvia Moreno-Garciová: Mexická gotika

Silvia Moreno-Garciová v románu Mexická gotika kombinuje klasický příběh o ponurém domě skrývajícím děsivá tajemství s moderním přístupem k žánru.

Noemí Taboadová je jako dcera bohatého obchodníka zvyklá užívat si život v hlavním městě plnými doušky. Kromě návštěv luxusních večírků ale sní i o studiu antropologie na univerzitě, což v Mexiku v padesátých letech ještě stále není pro ženy samozřejmostí. Sama Noemí k tomu potřebuje hlavně svolení otce, který je ochotný na nejnovější dceřin rozmar (z jeho pohledu) přistoupit, pokud mu ona předtím prokáže laskavost a vydá se do High Place, odlehlého domu, kam se nedávno provdala její sestřenice Catalina. Rodina o Catalině nějakou dobu po svatbě neslyšela, až nedávno jim od ní byl doručen hodně podivný dopis, který naznačuje, že je buď vážně nemocná, nebo jí hrozí velké nebezpečí.

Noemí dlouhou neváhá a vydává se pryč od světel velkoměsta na odlehlý venkov. Jako by přitom vstoupila do úplně jiného světa, a když konečně dorazí do High Place, nedokáže vůbec zakrýt své rozčarování. Masivní dům, postavený vysoko v horách daleko od civilizace, má podobu výstavního anglického sídla, na kterém se však viditelně podepisuje zub času. Vše je omšelé a utopené ve vytrvalém mlžném oparu. Stěnami domu se pomalu rozlézá plíseň, jeho chodby jsou pouze chabě osvětlené a ani členové enigmatické rodiny Doylů, zakládající si na svém evropském původu, nenabídnou Noemí po jejím příjezdu právě přívětivé přivítání. Vládnou zde přísná pravidla a tíživé ticho. Noemí se ničím z toho nenechá odradit a je odhodlaná zjistit, co stojí za Catalininou záhadnou nemocí, jenže netrvá dlouho a sama začíná trpět podivnými sny a halucinacemi.

Mexická gotika hned na první pohled zaujme krásnou obálkou. Posoudit obsah knihy je už ale o něco složitější. Kombinuje v sobě prvky gotického románu a plíživého hororu založeného hlavně na atmosféře. Příběh se tak odvíjí hrozivě pomalu a vyžaduje od čtenáře velkou dávku trpělivosti. Základní premisa je přitom důvěrně známá: Noemí se ocitá izolovaná ve starém sídle opředeném záhadami a obývaném podivnou rodinou s mnoha temnými tajemstvími. Může se zdát jasné, kam děj směřuje, autorce se však do něj podařilo začlenit i hodně nových, zajímavých prvků.

Příběh je zasazený do minulosti a funguje jako kritika kolonialismu, xenofobie a uspořádání společnosti. Noemí je zároveň poměrně netypická hrdinka v tom, že se rozhodně nejedná o naivní dívku snadno zmanipulovatelnou okolím. Umí být tvrdohlavá a sebestředná, což ji do jisté míry chrání před tím, aby se snadno poddala vlivu svých hostitelů, zároveň je ale zvídavá a upřímně chce své sestřenici pomoct.

Rozřešení celé záhady není příliš překvapivé a dá se odhadnout s poměrně velkým předstihem. Je třeba ovšem ocenit, že si Silvia Moreno-Garciová dala práci s podáním srozumitelného vysvětlení všech podivných událostí, což v podobných příbězích nebývá vždy obvyklé. Osobně se mi zvlášť líbil i autorčin groteskní, Lovecraftem inspirovaný styl hororu. Nemá za úkol čtenáře přímo vystrašit, spíše navodit pocit podprahového děsu a zmaru. Některé momenty jsou přitom hodně explicitní, a nemusí být tedy úplně na škodu dohledat si předem seznam varování před citlivými tématy, která se v knize vyskytují.

Mexická gotika rozhodně nebude pro každého, jde ale o osvěžující a nezvyklé zpracování známého námětu provedené hodně sebevědomým a povedeným způsobem. Je proto snadné pochopit, proč román vzbudil takovou pozornost a proč se nyní chystá i jeho adaptace v podobě seriálové minisérie.

Originální název: Mexican Gothic
Stránky autorky: https://silviamoreno-garcia.com/
Nakladatelství: Host, 2021
Překlad: Ivana Svobodová
Vazba: vázaná
Počet stran: 336
Cena: 379 Kč