Prekliata zbierka – bolestný výkřik nové generace slovenské fantastiky

Říká se, že porod je pro člověka tím nejvíce traumatizujícím zážitkem. Současně se i říká, že co roste, to bolí. Navíc není uznání bez obětí.

Největším trumfem knihy Prekliata zbierka je zápal a víra v začínající autory, které ukázalo nové žánrové slovenské vydavatelství s více než výmluvným názvem Vydavateľstvo Príbeh. A přesně věrno svému názvu chce a vypráví příběhy, tu lepší, jinde horší a občas bohužel i špatné. 

Asgersen a legenda o drakovi – Jaimix
Profesionální vypravěč příběhů přichází do krčmy, aby si vydělal na své živobytí, trochu se poměl a současně zabavil místní vyprávěním o vzdálené osadě na severu a jejich rituálu spojeného s přítomností draka. Příběh sám o sobě není úplně špatný, jen je nemastný neslaný a čtenáře jako otvírací povídka spíš odradí.

Hlava pána botanika – Lukáš Polák
Je nalezeno tělo bez hlavy a samotná hlava není na místě činu přítomna. Svérázná dvojice vyšetřovatelů má za úkol tento podivný případ zavražděného botanika vyšetřit. To, co zjistí, překoná jejich nejšílenější představy. Zde už je cítit kvalita textu i autora, i když stylizace scén by si zasloužila ještě trochu více pozornosti. Pointa je opravdu dobře vymyšlená a překvapivá.

Výkrik v močiarnom – Lukáš Polák
Probuzení za hluboké noci a pátrání po zdroji zvuku, jenž se rozlehl poklidnou nocí a způsobil vytržení ze sna, je holým nerozumem. Dotyčný vzbuzený lesník odhalí něco, co by radši nevěděl. Je však už pozdě. Této povídce není vůbec co vytknout. Je svižná a ve svém obrazovém výrazu ryze lovecraftovská.

Hotel – Ley Ofriens
Přespání na legendami opředeném místě opuštěného hotelu může pro mládež znamenat jen jediné, a to autentický děsivý zážitek. Povídka je napsaná dobře. Poutavý příběh však naprosto zabije racionální vysvětlení v závěru. Navíc povídka pozbyla žánrovost.

Ako bude zajtra? – Radovan Čižmár
SF z nedaleké a nejspíš i neodvratitelné vize lidské budoucnosti na planetě Zemi. Kdy došlo k úplnému znečištění planety, globální oteplení překročilo životu únosnou mez a je jen otázkou, zda a jak zachránit lidský druh. Jedná se o velmi dobrý vědeckofantastický příběh.

Apolo – Radovan Čižmár
Lidská rasa v daleké budoucnosti nezadržitelně vymírá. Proto vědec své poslední životní síly vrhne do stvoření dokonale nedokonalého člověka, kterého vyšle do nekonečného vesmíru hledat nový život. Skvělá sci-fi povídka, jíž nelze nic vytknout.

Posledné pivo – Damon Dark
Rodná vesnice byla napadena lesním lidem. Jeden z jejích obyvatel sebere dost odvahy, vzepře se v upřímném vzdoru a postaví se agresorům. To jej zavede na cestu bojovníka, vězně a následně zachránce svého lidu. Tato povídka by ještě snesla jistý editorský dohled, jinak je však velmi kvalitním fantasy příběhem.

Mysterio collari – Romanus von Rayne
Zjeví se tajemný artefakt, aby dal do pohybu události, které změní osudy všech zúčastněných. Tajemný svět magických bytostí již nikdy nebude stejný. Skvělá povídka s úžasným příběhem. Není jí co vytknout.

Sólo husle pre oči v A rzoll – Romanus von Rayne
Tajemný osamělý houslista uspořádá sám pro sebe, možná nejen pro sebe, koncert v opuštěném sálu divadla. Skvělá lovecraftovská jednohubka, lahodící čtenáři.

Cesta vlakom – Klaudia Vranová
Při cestě vlakem se setkají mladý muž, dítě a stařík v jednom kupé vlaku, vzájemně se poznávají a řeší osobní i křesťanská etická témata. Tento příběh nemá s fantastikou nic společného a čekali byste ho spíš v křesťanském bulletinu nebo časopisu.

Výkrik života – Klaudia Vranová
Na jedné louce se květinové žínky oddávají svým obvyklým kratochvílím, tedy až na jednu. Ta je spíše motivovaná svou tvořivostí. A přijde chvíle, kdy musí utíkat do lůna nebezpečného lesa. Daleko lepší počin autorky než ten předchozí, přesto to stále čpí křesťanským fanatismem.

Vrana – Barbora Röthová
Na parapet kancelářského okna si zvykla usedat vrána. Navíc svým pohledem hypnotizuje v kanceláři pracujícího úředníka.

Sprevádzač – Barbora Röthová
Na potemnělém hřbitově se probudila zmatená žena a dva muži, kteří ji sledují s určitým záměrem. Příběh se začne vyvíjet opravdu zajímavým směrem. Krásný přínos k hororovým povídkám.

Karanténa – Radoslav Kozák
Vlivem šířící se epidemie jsou lidé zavíráni do karantény. Není to nijak zvlášť humánní, jak pozná hlavní hrdinka, zejména když konečně začne chápat skutečný důvod své izolace. Jedna z nejlepších povídek celé antologie.

Kvíliaci les – Radoslav Kozák
Místní příběhy by se měly mít v úctě. Zvlášť pokud vás zastihnou opilého a nepřipraveného na čekané v lese, kde se dějí divné věci. Opět skvělý příběh.

Koľko zlatiek stojí šťastie – Daniela Mindeková
Malý chlapec pevně věří na zázraky. Toho se mu i dostane v podobě nalezení nádherného kamene. Jen se tak úplně nejedná o kámen. Tato povídka je velmi dobrou fantasy.

Bruno – Mikuláš Senko
Čistokrevný horor z pohledu kočičího hrdiny? Ano! Tohle je přesně ono, proč má cenu knihu číst.

Blízki príbuzní – Zuzana LaKiRi Droppová
V postapokalyptickém světě se pěstuje mnoho nešvarů včetně praktikování černé magie. A je to zcela jasně řečeno: Co zaseješ, to i sklidíš! A přesně to je i tato hororová jízda. Skvělý příběh na závěr.

Této knize by se dalo vyčíst mnohé. Čert vem špatné povídky, ty se najdou v každé antologii. Nejzásadnější problém této knihy je její zavádějící název, neboť pod Prekliatou zbierkou si čtenář představí ryze hororovou antologii. Místo toho dostane žánrovou pestrost včetně propagace křesťanského fanatismu. Tím tato kniha ovšem získává daleko větší hodnotu, než by dokázal posoudit úplně klasický zaprděný čtenář, o to víc dokáže říci mysli otevřeného čtenáře.

Vydavateľstvo Príbeh má co říct a rozhodně to říkat chce. A to je to, co se má vždy ocenit. Ta čistokrevná láska k fantastice, i když ne úplně hororové, dodává této knize při čtení sílu. Vždy se vyplatí podpořit nový hlas fantastiky, i když zrovna nesplňuje dané standardy. Ovšem ani ty nejsou dobré a plně nevystihují možnosti žánrů. Vždy se dá říci něco víc a něco jinak, než už to bylo řečeno. A přesně od toho tu jsou takové knihy.

Vydavatelství: Príbeh, 2022
Obálka a ilustrace: Beáta Juritková
Počet stran: 274
Vazba: brožovaná
Jazyk: slovenský
Cena: 15 € / 296 Kč