Martin Sládek: Železné srdce

Když Martin Sládek v roce 2018 vyslal v románu Hladová smečka jarla Berkfinnssona hledat potopený drakkar a postavil mu k boku nemluvného potulného čaroděje a žoldáka Haralda, už tehdy bylo jasné, že se autor k Haraldovi vrátí. Tentokrát však Haralda zastihl v ulicích letní Paříže roku 920.

„Tento dvůr právě hostí emírem osobně vypravené poselstvo vedené Shmuelem Shaprutem, význačným židovským učencem iberijského původu. Ten muž dnes v noci zmizel ze svých komnat a není nikde k nalezení. Já po vás chci, abyste ho našel, než se přespříští poledne vrátí do města král a maurské poselstvo přijme.“ (str. 20)

Franská říše čelí mnoha nebezpečím a kromě Maďarů na východě, norských nájezdníků na severu jsou to i příliš agilní šlechtici uvnitř říše. Navíc se Paříž chystá na oslavy na počest krále východních Franků Jindřicha, který má také brzy přijet. A proč si pro pátrání po ztraceném velvyslanci páni šlechtici vybrali zrovna Haralda?

„Rozmach mystických Umění, ačkoli podporovaný králem a vykonávaný církví, zastihl tyhle muže zcela nepřipravené.“ (str. 22)

Co si budeme povídat, Harald na rozdíl od církve, která také ovládá magii, umí zacházet s mečem a dokáže držet jazyk za zuby.

Kdo by si myslel, že je Železné srdce ryzí fantasy, byl by asi zklamán. V podstatě jde o detektivní pátrání, v němž se občas mihne trochu té magie, a to především díky Haraldovi a jeho léčebným metodám. Příběh plyne jako Seina a přinejmenším v první polovině je zčeřen peřejemi soubojů či bitek jen zřídka. Ale Paříž je jako pověstný soudek s prachem a intriky, spiknutí církve i šlechty jsou tu stejně běžné jako zákeřné bodnutí dýkou do zad. Proto i Haraldovi a jeho blízkým půjde záhy o život.

Železné srdce disponuje dobře vykresleným historickým pozadím a ve své druhé části skvěle vygradovaným pátráním. Jeho největší předností jsou však postavy, o jejichž život se budete bát. Těžko knize něco vytknout. Příběh je oproti Hladové smečce mnohem propracovanější a vyprávění plynulejší. K hrdinům si najdete vztah velice lehce a snad jen zbytečně protahovaný závěr románu trochu škodí. Naopak vyprávění z pohledu Haralda mu dodává na autentičnosti. Místy si dokonce budete připadat, jako byste hráli hru Kingdom Come: Deliverance. Citelně jsem však postrádal mapu Paříže.

Pokud máte rádi detektivky Juraje Červenáka, nemůžete s novou knihou Martina Sládka sáhnout vedle. Připravte se však spíše na Sherlocka Holmese než na Ragnara Lothbroka. A ještě jedno velké plus Železné srdce má. Můžete si ho přečíst, i když neznáte předchozí autorovu tvorbu.

Ukázka

Vydal: Mystery Press, 2023
Autoři obálky: Michal Suchánek, Lukáš Tuma
Vazba: brožovaná
Počet stran: 352
Cena: 349 Kč