Historky ze tmy – mix young adult a hororu

Žánr young adult si většinou představíte v kombinaci s romantikou či fantasy. Ale co když ho skloubíte s poněkud temnější disciplínou, jakou je horor? To zjistíte v antologii Historky ze tmy.

Nakladatelství Yoli jako každý rok vyhlásilo literární soutěž, tentokrát však bylo v zadání, aby se jednalo o něco strašidelného. Tři vítězné povídky se nyní dostaly do antologie Historky ze tmy, která obsahuje deset povídek a jednu bonusovou.

Ony tři soutěžní kousky patří k tomu nejlepšímu z celé knihy. V povídce Muž na zdi vypráví Richard Hotový o partě mladých lidí, kteří jdou do opuštěného domu točit video pro Youtube kanál. Má se jednat o oblíbený typ videa „prozkoumávačka“. V objektu na jedné stěně naleznou kresbu děsivé postavy. Povídka má solidní hororovou atmosféru, přesto je místy až moc upovídaná. Vše vynahrazuje dobrá pointa.

Lenka Poláčková nabídla příběh s názvem Rezonance. Povídka má vcelku jednoduchý děj, ale přesto je působivá. Odehrává se na sídlišti, kde je jeden z panelových domů přezdíván „Panelák sebevrahů“. Povídka je spíš mysteriozním dramatem než hororem, přesto působí zneklidňujícím dojmem.

Možná tou nejpovedenější a nejhororovější povídkou celé knihy je ta poslední – Podzimní lucerna od Mária Itsami (pouze pseudonym). Dívka se vrací do svého města, odkud před pár měsíci odešla. Hledá sestru, kterou trápí podivné průsvitné bytosti. Město má nesmírně ponurou atmosféru a každý řádek příběhu vyvolává napětí. Vyprávění přerušují dopisy, od sestry či od bývalého přítele hlavní hrdinky. A nejsou zde zbytečně. Je to skvělá hra se čtenářem a zároveň stupňování melancholické nálady příběhu. Pointa je velice silná a skvěle zvládnutá. Tahle povídka vámi může nějakou dobu rezonovat.

Je potřeba říct, že téměř všichni autoři a autorky mají nějaké literární zkušenosti. Převážně jsou spojeni s žánrem YA a mnohdy i s nakladatelstvím Yoli. Za zmínku stojí určitě Útočiště od Nicole Škorpilové, které je výborným psychologickým hororem a přináší jeden z nejsilnějších zážitků knihy.

Ryzím hororem je také povídka Toby od Anny Musilové. Autorka představila přírodní labyrint na venkově, do kterého není zrovna moudré vstoupit. Povídka překvapí povedeným zvratem a dobrým tempem.

Jsou tu však i povídky, které zadání příliš nesplňují, tedy nejsou nijak hororové ani temné. To ovšem neznamená, že to jsou špatné příběhy. Dokonalý dárek od Sáry Vůchové díky hře se čtenářem a výborné psychologii hlavní postavy funguje výborně. Příběh zpočátku působí jak nudná pubertální romance, ale v druhé půli autorka ukáže, že si se čtenářem jen hrála.

Příběh Magdalény Mintové Čubčí hrob vyčnívá humoristickým a příjemným pojetím. Zápletka je jednoduchá. Budoucí nevěsta, ač nerada, musí zakopat zemřelého psa své tchyně. Hrobeček dostane pes v lese, bohužel nevěsta při kopání ztratí zásnubní prstýnek a musí mrtvolu znovu vykopat. Zpočátku humorný příběh bohužel nabídne velice rozpačité rozuzlení, a i když je pointa vtipná, povídka postrádá uvěřitelnost.

Je potřeba se zmínit i o velice výrazném bonusu v podobě příběhu od ostříleného autora hororu a fantastiky Pavla Renčína. V domu bez dveří je sice nejkratší povídka, ale je parádně tajemná a podněcuje fantazii. Svým způsobem je až poetická, i když se jedná o hororový příběh. Jako by Renčín ukazoval mladším kolegům v knize, jak se to má dělat.

Každý autor má v knize medailon a čtenáře asi trochu překvapí, že velká část přispěvatelů uvádí, že horor buď vůbec nepíše, nečte, nebo dokonce nemá ráda. To je často znát. Pro autory bylo jistě výzvou zkusit si něco nového, ale nejedna povídka do žánru vůbec nezapadá nebo se o něj jen lehce otře. U hororové antologie to působí trochu zvláštně. Samozřejmě je to kniha určená pro mladší čtenáře, takže není potřeba být extrémní. Young adult složka je u povídek často zastoupena tím, že vypráví o osudech dospívajících lidí přilepených na mobily, jindy ale docela chybí.

Zpět však k pochvalám, které si kniha rozhodně zaslouží. Obálka sice není z nejlepších, ale ilustrace Terezy Basařové uvnitř knihy jsou naopak parádní a vkusně doplňují jednotlivé příběhy. Tvrdé desky, povrch příjemný na dotek. Za vizuální podobu si zaslouží Yoli potlesk.

Jak to tak u povídkových sbírek bývá, každý čtenář tu najde své oblíbené kousky, ale i povídky, které ho tolik nezaujmou. V každém případě je tu několik vynikajících příběhů, většina je velice dobrých a povedených (pří čtení a po dočtení budete jistě spokojeni) a ani jedna povídka není vyloženě špatná.

Jako celek jsou Historky ze tmy velice příjemným překvapením a důkazem, že i young adult patří do hororové literatury. Kniha se bude patrně líbit především mladším čtenářům a těm, kteří se dosud hororům spíše vyhýbali. Historky ze tmy by tak pro ně mohly znamenat pomyslnou vstupní bránu do tohoto tajemného a temného žánru.

Vydalo: Yoli, 2022
Obálka a ilustrace: Tereza Basařová
Vazba: pevná
248 stran/ 379 Kč