LEO MUSÍ KE KADEŘNÍKOVI

Co udělá lev Leo, když mu naroste pořádná hříva? Vyrazí na návštěvu do salonu k opičákovi kadeřníkovi, aby mu hřívu přistřihl. Jenže cesta džunglí je dlouhá a cestou potkává spoustu kamarádů…

Leo si rád povídá, takže se ani nenaděje a je večer a musí zpátky do postele. V noci mu hříva zase povyroste. Takže se další den vydá na cestu džunglí znovu.

Leo musí ke kadeřníkovi je rodinná kooperativní hra, ve které se hráči snaží dovést Lea po stezce džunglí až do Bonobova kadeřnického salonu dřív, než mu hříva úplně naroste. Je určena pro dva až pět hráčů od šesti let a jedna cesta zabere Leovi zhruba půl hodiny.

Co najdete v krabici

Lva Lea ve formě dřevěné figurky a čtyři kartonové puzzle dílky, pomocí kterých k jeho hlavě přidáváte další díly hřívy.

Stezku džunglí představuje 30 destiček, ze zadní strany je džungle a přední strana je barevná s obrázky jednotlivých zvířat a dobou, kterou si s nimi Leo povídá. Cestu doplňuje dílek Leovy postele a Bonobova salonu.

Obsah krabice

Leo se po cestě pohybuje pomocí karet, které jsou ve čtyřech barvách s hodnotami jedna až čtyři.

Poslední součástí jsou hodiny s jednou ručičkou, na kterých měříte délku trvání dne.

Jak se to hraje

Nejprve si sestavíte stezku džunglí. Na začátku je Leova postýlka a na konci Bonobův salon. Figurku Lea postavíte na začátek cesty, na pole s postelí.

Zamícháte Leovy pohybové karty a všechny je rozdáte mezi hráče. A můžete začít.

Aktivní hráč zahraje jednu ze svých karet a pohne Leem o tolik polí, kolik je jejich hodnota. Poté pole, na kterém Leo skončil, otočí.

A mohou nastat tři možnosti. Barva pole se shoduje s barvou zahrané karty. Toto chcete. Leo potkal kamaráda, pozdravil ho a pokračuje dále. Totéž se stane, když najde ukazatel cesty. Ani tady žádný čas nepromarní.

Horší je to, když se barva karty s otočeným políčkem neshoduje. Leo potkal kamaráda, zapovídal se a čas běží. Musíte posunout hodinovou ručičku o tolik hodin, kolik je na políčku uvedeno.

Připravená hra

Pak hraje další hráč. Pokračujete, dokud Leo nedojde na konec cesty nebo čas nepřekročí osm hodin. To se musí Leo vrátit domů do postele spát. A tím skončil první den.

Seberete všechny karty, zamícháte je a znovu rozdáte. Leovi přidáte kousek hřívy a hodiny nastavíte zase na osm hodin. Všichni se pokusí zapamatovat si otočené destičky a poté se otáčí zpět stranou džungle nahoru.

A můžete začít znovu. S každým dnem byste měli znát více polí a nakonec dovést Lea až ke kadeřníkovi.

Moje hodnocení

Jde o paměťovou hru, která je zkombinovaná s dalšími mechanikami. Hra má téma, které je pro děti lehce uchopitelné, i jednoduchá pravidla. Líbí se mi, že je hra kooperativní. Bylo pěkné vidět, jak se děti učí spolupracovat, někteří hráči si rozdělili cestu na úseky a každý si zapamatoval část. Děti se domluvily, kdo začne, podle toho, jakou potřebovaly první kartu. Hra je velmi náchylná na pozici “alfa hráče”, který ostatní řídí. To může být plus, když jako rodič můžete dětem pomáhat a snížit tak obtížnost hry. Anebo naopak, pokud bude ve skupince dětí jedno starší, hru prostě ovládne a ostatní potom hra nemusí bavit. Je to prostě potřeba ohlídat.

Celkově za sebe mohu hru doporučit k vyzkoušení.

Počet hráčů: : 2 – 5
Doporučený věk : od 6 let
Herní doba : 30 minut
Čeština : v balení hry
Vydavatelé: : Albi
ABACUSSPIELE
Autoři: : Leo Colovini
Originální název : Leo
Rok vydání : 2016
Orientační cena : 539,-