Nové knihy za březen 2022

V březnu se čtenáři dočkali především pokračování několika fantasy a sci-fi sérií, ale i nových románů českých autorů a překladových novinek.

Petr Brožovský: Tanec papírových draků

Nejsme normální. Nikdo normální by se nikdy nenechal nalejt k policii, ale my jsme extrém. Práce, co děláme, je špinavější než dvouhvězdičková štětka a za vrchol sociálního vyžití považujeme pozdravení se s někým, kdo si v posledních dvou hodinách nečistil zpod nehtů krev. Jsme PSZÚ – Policejní Sledovací a Zásahový Útvar (nebo taky Parta Slizkých Zkurvených Úchylů – což je vzhledem k tomu, že mezi námi jsou sériový vrah, pedofil, žhář, sadistka, nerd a další hříčky přírody, tak nějak přesnější). Vrána k vráně sedá – a my jsme hejno bílých vran. Neměli nás hledat, neměli nás najít, ale hlavně si neměli myslet, že jim tohle může projít! Je jedno, že jde o sektu převtělujících se telekinetiků, my totiž přicházíme s tou největší opthalmo-stomatologickou lekcí všech dob – oko za oko, zub za zub.

Vydala: Epocha, 2022
Obálka: Žaneta Kortusová
Vazba: brožovaná
400 stran / 299 Kč

Rick Riordan: Dcera hlubin

Oceán skrývá víc, než si umíme představit. Zjistí to i Ana Dakkarová, která v prvním ročníku námořní akademie objevuje ta nejúžasnější tajemství podvodního světa. Od prázdnin ji dělí už jen poslední víkendová zkouška na moři. Cestou na loď se ale odehraje tragédie a Ana s přáteli odhalí, že jejich akademie je už sto padesát let ve válce s konkurenční střední školou. Dokážou spolužáci čelit nebezpečným nepřátelům, nebo se z nich stane krmení pro žraloky?

Vydal: Fragment, 2022
Překlad: Dana Chodilová
Ilustrátor: Khadijah Khatib
Vazba: vázaná
320 stran / 399 Kč
Ukázka

Eléonore Devillepoixová: Bezvětrné město

Vstupte do Hyperboreje, tajemného věžatého města rozděleného do sedmi úrovní.
Absolutistický vládce Basileus se obklopuje mocnými ministry, kteří mají městu vládnout. Nejchudší obyvatelé žijí na první úrovni, zatímco ti nejbohatší, kteří zastávají důležité politické role, žijí na sedmé úrovni. Devatenáctiletý Lastyanax právě dokončil studia a stal se mágem. Chystá se začít zdolávat mocenský žebříček postupně, avšak záhadná smrt jeho mentora Palatese ho náhle vymrští až na vrchol. Na cestě plné politických nástrah se setká s Arkou, mladou bojovnicí vychovanou Amazonkami, která do města přijela teprve nedávno. Pyšní se talentem najít východisko z velmi nebezpečných situací, což se hodí, vzhledem k tomu, že je přitahuje jako magnet. On hledá vraha svého učitele, ona zase svého otce, kterého nikdy nepoznala. Aby mohli překonat všechna spiknutí ohrožující město a najít odpovědi na své otázky, budou se muset naučit spolupracovat. Velmi rychle se ocitají v kolotoči intrik a společnými silami začnou rozkrývat prohnilost a zkorumpovanost města.

Vydal: Host, 2022
Překlad: Ladislav Václavík
Vazba: brožovaná
472 stran / 449 Kč

Karel Doležal: Zjevy kosmické, řevy pozemské

Rock’n’rollem k záchraně planety Země!
Prastaří bohové znali velké tajemství. Nacisti se ho skoro domákli. Dnešní tvorové z něj však znají jen střípky. Mají zlatá gramofonová deska, prvohorní zkameněliny a ztracený cestovatel z jiného světa něco společného? A co jsou zač tajemné bytosti cestující pražským metrem?
Honem! Vesmírní slizáci se blíží!
Vše to začalo jednou pekelně dobrou melodií…

Vydaly: Straky na vrbě, 2022
Obálka a ilustrace: Eva Letáková
Vazba: brožovaná
550 stran / 350 Kč

Aleš Diviš: Leviar – Králova mlha

Sylothys, rozmanitá říše pěti království bez jediného krále, je v nebezpečí. Nekonečný příliv satyrů a mlhy neustává a hrozí, že celou zemi zahalí bílá tma.
Zloděj Nydeon a jeho pět přátel nehodlají jen nečinně přihlížet a rozhodnou se vyrazit do boje. Pomoci jim mohou nejen jejich síla a důvtip, ale i magické schopnosti Leviar. Kouzelná moc je sice považována za prokletí, ale její správné použití může dokázat nemožné. Třeba i rozhodnout bitvu proti Bílému králi, který šíří zkázu a smrt…

Vydal: Fragment, 2022
Vazba: vázaná
320 stran /399 Kč

Veronica Rothová: Spřízněni volbou

Před deseti lety pět teenagerů poblíž Chicaga porazilo mocného nepřítele, který kolem sebe rozséval destrukci a smrt. Mladší generace jako by si na dny neustálého strachu nepamatovala. Ale Sloane, jedna z party oslavovaných hrdinů, nezapomněla. Na každém kroku ji pronásledují paparazzi a v trýznivých snech dávný nepřítel. Během oslav jeho porážky vyjde najevo mrazivá pravda – vláda temna nikdy neskončila. A noční můry se začnou měnit ve skutečnost.

Vydal: CooBoo, 2022
Překlad: Petr Eliáš
Vazba: vázaná
424 stran / 499 Kč
Ukázka

Kevin Sands: Zloději stínu – Pod ochranou lišky

Callan a jeho parťáci nikdy neměli lehký život. Jen díky své šikovnosti a neobyčejným schopnostem teď dostali nabídku, která převyšuje i ty nejdivočejší sny. Co na tom, že jde o krádež, na které si vylámala zuby řada dospělých, a oni nejsou ještě ani plnoletí. Když zvládnou vyfouknout přísně střežený poklad nejmocnějšímu čaroději ve městě, budou moct pověsit svoji stinnou minulost na hřebík!
Callana však celý život varovali, že kouzlům je lepší jít z cesty. Můžou se kdykoliv obrátit proti vám a způsobit, že místo abyste podvod řídili vy, stanete se jeho obětí. Stojí ten risk za to?

Vydal: Fragment, 2022
Překlad: Zdík DUšek
Ilustrace: Olga Zakis
Vazba: vázaná
400 stran / 399 Kč

Charlotte Nicole Davisová: Sestry zúčtování (Šťastné dívky 2)

Šťastné dívky jsou na svobodě. Asteřina sestra a její kamarádky žijí nový život za hranicemi Ferronu, zatímco Aster zůstala v Arkettě, aby pomáhala dalším dívkám k útěku. Když se však rozšíří zpráva o novém domě radosti, Aster se rozhodne, že pomáhat jednotlivým dívkám už nestačí. Je třeba dělat víc. A nečekané setkání jí vnukne nápad, který vyklíčí v ambiciózní plán na osvobození všech otrokyň. Clementine a ostatní se zatím stávají srdcem neohrožené skupiny, jejímž úkolem je sjednotit dostatek odvážlivců a přesvědčit je, aby se zapojili do boje. Jejich cestu budou provázet nepravděpodobná přátelství, ztráty na životech i nečekaná láska…

Vydal: Yoli, 2022
Překlad: Hana Vlčinská
Vazba: brožovaná
352 stran / 399 Kč
Ukázka

Marko Hautala: Architekt temna

Mladík se nastěhuje do činžovního domu. Beton, okna, temná schodiště, tlumené pohledy upřených dveří. Joni Widenius, vyrůstající v prosperující rodině, se poprvé v životě stěhuje do bytu v činžáku, který mu zařídil otec. Těžko se přizpůsobuje novému každodennímu rytmu. Až po nastěhování zjistí, že předchozí majitel bytu zabil ve sklepě domu vlastní dceru.
Za nocí Joni slyší z temného schodiště hlasy. Kdo se to po domě potuluje? Setkání se sousedy mu potvrdí, že s domem není něco v pořádku.
Marko Hautala ukazuje, že skutečný horor žije blíž, než si myslíte.

Vydal: Golden Dog, 2022
Obálka: Mika Tuominen
Vazba: brožovaná
312 stran / 349 Kč

Jodi Taylor: Symfonie ozvěn

Na May a tým od Sv. Mary čeká několik výletů. Ve viktoriánském Londýně obhlédnou Jacka Rozparovače, stanou se svědky vraždy arcibiskupa Thomase Becketta a zjistí, jaký zvuk vydává pták dodo, když se vrhne na sendvič s okurkou. Především ale budou muset čelit svému úhlavnímu nepříteli, který je odhodlaný zničit nejen je, ale i samotnou historii.

Vydal: Laser, 2022
Překlad: Roman Lipčík
Vazba: pevná
336 stran / 359 Kč
Ukázka

Jennifer L. Armentrout: Království těla a ohně

Všechno, v co Poppy věřila, je lež – oklamal ji i muž, do kterého se zamilovala. Teď sama netuší, kým bez závoje Panny vlastně je. Ví ale, že pro ni neexistuje větší hrozba než Princ Atlantie. Chce, aby proti němu bojovala, a ona jeho rozkaz ráda uposlechne. Aby našla svého bratra, musí se spojit s nebezpečně svůdným Casteelem Da’Neerem. Je jen otázkou času, než tajemství dvou království vyjdou na světlo. Ale až nebesa začnou krvácet, mohlo by být pozdě.

Vydal: Fragment, 2022
Překlad: Kateřina Hejnová
Ilustrace: Hang Le
Vazba: vázaná
616 stran / 549 Kč
Ukázka

Iain M. Banks: K čemu jsou zbraně (Kultura 3)

„Cesta k srdci člověka vede skrz jeho hruď.“
Kultura, sofistikovaná a mírumilovná společnost, je řízena stroji a lidé zde žijí v naprostém dostatku. Za hranicemi vlivu Kultury však leží neznámo a nebezpečí. Sledování okolních soustav a eliminaci hrozeb má za cíl oddělení výzvědné služby „Zvláštní okolnosti“.
Cheradenin Zakalwe je jedním z nejlepších agentů Zvláštních okolností. Muž, který je sám nejúčinnější ZBRANÍ, je schopen měnit osudy planet pomocí intrik, špinavých triků a bojových akcí. Násilím se snaží zabránit ještě horšímu násilí.
Kultura pro něj má další úkol. Vysílá jej do nestabilní hvězdné soustavy vyhledat jeho dávného učitele a mentora. Může se spolehnout na svého řídícího důstojníka, překrásnou nevyzpytatelnou agentku, a jejího drona? Rozhodně se nenechá ničím zastavit. Jako odměnu požaduje jen jedno – setkání se ženou, se kterou ho silně pojí záhadná a krvavá minulost.
K čemu jsou zbraně je třetí román série Kultura od fenomenálního autora fantastiky Iaina M. Bankse.

Vydal: Planeta9, 2022
Překlad: Michael Talián
Vazba: brožovaná
464 stran / 499 Kč

Jakub Mařík: V Krvavém pásu (UTSS Salamis 3)

Válka s Korzáry nekončí ani ve chvíli, kdy se v lidmi kolonizované části vesmíru objeví potenciální mocný spojenec – mimozemská rasa, která má s tajemnými agresory vlastní drsné zkušenosti. Za místo první diplomatické schůzky zástupců obou civilizací je zvolen Krvavý pás – shluk asteroidů s bohatou zásobou transolaritu, kde se nachází stanice s nejsilnějším ochranným štítem, jaký kdy lidstvo vytvořilo. Obranou Cinturón de Sangre je spolu s vlajkovou lodí jihoamerické flotily navíc pověřena i UTSS Salamis, jejíž přítomnost si cizinci výslovně vyžádali. Mohou však lidé cizincům věřit, když první mimozemský kontakt skončil nevyhlášenou válkou? A kolik důvěry jsou potenciální spojenci ochotní vložit v lidstvo, když je poslední roky napadají pozemské lodě a implantáty ovládaní lidští mariňáci? A pak jsou tu samozřejmě i Korzáři, jimž se vidina takového spojenectví ani v nejmenším nezamlouvá a kteří nemíní zůstat stranou. O dalším směřování války s Korzáry se rozhodne v Krvavém pásu.

Vydal: Mystery Press, 2022
Vazba: brožovaná
328 stran / 329 Kč
Recenze

Nora Roberts: Skleněný ostrov (Strážci 3)

Šest strážců musí putovat do Irska, kde je čeká pátrání po Ledové hvězdě. Nesmrtelný bojovník Doyle zde musí navíc čelit své tragické minulosti. Po boku má archeoložku Riley, která si chtě nechtě musí přiznat, že k Doylovi cítí něco víc. Výprava samotná je ovšem nejmenší starostí strážců, mají totiž v patách temnou bohyni toužící nejen po Ledové hvězdě, ale i jejich krvi.

Vydal: Alpress, 2022
Překlad: Zdík Dušek
Vazba: pevná
312 stran / 349 Kč

Florian a Christian Sussner: Somorra – Město lží

SOMORRA – v tomhle temném městě, pokrytém smrdutou vrstvou lži a zrady, sny praskají jako mýdlové bubliny a smrt si každodenně přichází pro nové duše. Jen nemnozí se odváží postavit do cesty všudypřítomnému zlu. V tomhle městě se totiž za odvahu platí vysoká daň… V ruce držíš interaktivní román, který ti umožní stát se mladou somorrskou policistkou, jež vede téměř beznadějný boj za spravedlnost. Tví nepřátelé ti vezmou vše: rodinu, pověst, práci, a hodlají zlomit i tvou vůli. Kdesi v hloubi města však ožije hrozivé tajemství – nejhorší somorrská noční můra si totiž tvůj skon nepřeje…

Vydal: Mytago, 2022
Překlad: Michal Smrkovský
Ilustrace: Helge Balzer a Hauke Kock
Vazba: vázaná
416 stran / 389 Kč

Dave McKean: Dravec

Komiksový román, který spíše připomíná ohňostroj vizuální imaginace. Dravec přeskakuje mezi dvěma světy a dvěma podivnými osudy: zatímco Sokol se toulá po podivné staré krajině a loví netvory pro toho, kdo zaplatí nejvíc, Arthur, autor nadpřirozených příběhů žijící ve Walesu devatenáctého století, oplakává ztrátu manželky a zkouší magické rituály v marné naději, že ji znovu uvidí. Oba existují kdesi v šeru mezi pravdou a lží, životem a smrtí, realitou a fantazií.

Vydal: Argo, 2022
Překlad: Richard Podaný
Vazba: vázaná
Tisk: barevný
132 stran / 688 Kč

Reki Kawahara: Sword Art Online – Aincrad 1

Sword Art Online je virtuální MMORPG z dílny geniálního vědce Akihika Kajaby. Jedná se o nemilosrdnou hru, ze které se nedá odhlásit a game over znamená smrt i v reálném světě. Jeden z prvních, kdo pravidla tohoto smrtícího RPGčka přijal za své, je mladý Kirito, který létajícím hradem Aincradem putuje na vlastní pest, aby pro sebe získal co nejvíc jeho omezených zdrojů. Osud si pro něj ovšem připravil jiné plány v podobě Asuny, zástupkyně velitele gildy jménem Bratrstvo krve. Dokáže tato dívka změnit samotářského Kirita přezdívaného Černý šermíř? A povede se jim nakonec uniknout z tohoto virtuálního světa? SAO je hra, se kterou se nezahrává. Boj na život a na smrt muže začít.

Vydalo: CREW, 2022
Překlad: Matyáš Anton
Vazba: brožovaná
Tisk: černobílý
340 stran / 389 Kč
Recenze

Brian K. Vaughan, Cliff Chiang: Paper Girls 2

Brian K. Vaughan, autor komiksového bestselleru SAGA, a Cliff Chiang, proslavený svou prací na WONDER WOMAN, se spolu s uznávaným koloristou Mattem Wilsonem a novátorským lettererem Jaredem K. Fletcherem vrací se třetím dílem PAPER GIRLS, který si pohrává s časem stejně jako s vaší myslí. Kolportérky Erin, Máca a Tiffany se v prehistorické minulosti konečně setkávají s dlouho pohřešovanou kamarádkou K. J., přičemž odhalí tajemný původ cestování časem a využijí cokoli, aby se dostaly zase domů. Je to příběh o násilí, krveprolití a mateřství z pohledu čtveřice dvanáctiletých dívek z drsných ulic roku 1988.

Vydal: CREW, 2022
Překlad: Michael Talián
Vazba: brožovaná
Tisk: barevný
252 stran / 599 Kč

Kamome Širahama: Ateliér špičatých klobouků 7

Mistr Qifrey, nebo mudrc Beldarut? Ateliér, nebo Velké auditorium? Co z toho si Coco zvolí? Stojí před volbou, která může ovlivnit budoucnost nejen jí samotné, ale i celého kouzelnického světa. Čí nataženou ruku nakonec přijme? A proč ji chce jeden ze Tří mudrců chránit před vlastním prvním učedníkem? Co Qifrey skrývá? A dokáže se svěřit Orugiovi? Nahlédněte za závěs Qifreyho tajemné minulosti a odhalte důvod jeho nenávisti ke Kloboukům s krempou! Sedmý díl Ateliéru vyzkouší nejedno srdce.

Vydal: CREW, 2022
Překlad: Michaela Kropáčková
Vazba: brožovaná
Tisk: černobílý
176 stran / 229 Kč

Kibuishi Kazu: Útěk z Lucienu (Amulet 6)

Navin ušel kus cesty. Z malého vystrašeného chlapce se stal jeden z důležitých hrdinů v boji proti Elfímu králi a nyní je na jeho bedrech zatím nejtěžší úkol – musí spustit nouzový signál ve zničeném městě Lucien, kterým se plíží tajemné stíny. Jeho sestra a nositelka mocného kamene Emily, princ Trellis a zkušený průvodce Vigo to nemají o nic jednodušší. Vracejí se do zrádné Pustiny, aby pomohli prokletému Maxovi, se kterým uzavřeli dočasné příměří. Nečekaným způsobem se naplní i jedno dávné proroctví… Autor Kazu Kibuishi rozdělil svou fantasy Amulet na tři pomyslné trilogie. Od příštího dílu už tedy vstupujeme do velkého finále! Pohádková fantasy se stala základním kamenem moderní tvorby pro děti a mládež. Kibuishi v ní spojuje vlivy Star Wars, Pána prstenů, Alenky v říši divů nebo série o Harrym Potterovi, jejíž americkou edici k 15. výročí ilustroval.

Vydal: Paseka, 2022
Překlad: Michal Prokop
Vazba: vázaná
208 stran / 389 Kč

Brandon Sanderson: Cytonik

Spensa prchne před svými pronásledovateli z Výhledu na hvězdy do území nikoho. Naráz se ocitá ve zvláštním světě, kde fyzikální zákony fungují jinak, stejně jako tu jinak ubíhá čas. Jejím cílem je získat informace, jak porazit pátrače, kteří tu žijí a kteří o ní samozřejmě ví. Odhalení jejich tajemství je totiž jedinou možností, jak zachránit galaxii před zničením. Aby uspěla, musí nejen vylepšovat své cytonické dovednosti, ale vypořádat se se stále inteligentnějším a emočně citlivějším M-Botem, vyhýbat se nástrahám pirátů a zejména sbírat informace na Stezce stařešinů. Ta se skládá z portálů, do nichž dávní cytonici zapsali své vzpomínky. Právě ony jsou klíčem k rozluštění tajemství pátračů a k odhalení jejich slabin. Na dobrodružné výpravě jí bude dělat průvodce tajemný Chet a spolu se postaví tomu největšímu nebezpečí, které zde ohrožuje každý živý organismus – postupné ztrátě vzpomínek.

Vydal: Talpress, 2022
Překlad: Petr Miklica
Obálka: Charlie Bowater
Vazba: brožovaná
392 stran / 449 Kč

Doug Wagner, Jheremy Raapack: World of Warcraft: Pokrevní přísaha

V hlubinách Maraudonu se cosi probouzí. Cosi zlovolného.
Čeho se kentauři bojí víc než armád Hordy?
Scenárista Doug Warner a kreslíř Jheremy Raapack v příběhu World of Wacraft: Pokrevní přísaha přicházejí s vyprávěním o malé skupině nesourodých hrdinů, která se musí spojit a naučit přijmout své rozdíly, pokud má zachránit svět před ohromnou válečnou mašinerií kentaurů odhodlaných ovládnout celý Azeroth.

Vydal: CREW, 2022
Překlad: Zuzana Komprdová
Vazba: brožovaná
Tisk: barevný
152 stran / 359 Kč