Knižní novinky: březen 2022

V měsíci knihy se dočkáme především pokračování několika fantasy a sci-fi sérií, kromě toho se v Hostu chystá fantasy román Bezvětrné město a nesmíme zapomenout na nové vydání Malazské knihy padlých, které připravují v nakladatelství Planeta9.

Eléonore Devillepoixová: Bezvětrné město

Vstupte do Hyperboreje, tajemného věžatého města rozděleného do sedmi úrovní.
Absolutistický vládce Basileus se obklopuje mocnými ministry, kteří mají městu vládnout. Nejchudší obyvatelé žijí na první úrovni, zatímco ti nejbohatší, kteří zastávají důležité politické role, žijí na sedmé úrovni. Devatenáctiletý Lastyanax právě dokončil studia a stal se mágem. Chystá se začít zdolávat mocenský žebříček postupně, avšak záhadná smrt jeho mentora Palatese ho náhle vymrští až na vrchol. Na cestě plné politických nástrah se setká s Arkou, mladou bojovnicí vychovanou Amazonkami, která do města přijela teprve nedávno. Pyšní se talentem najít východisko z velmi nebezpečných situací, což se hodí, vzhledem k tomu, že je přitahuje jako magnet. On hledá vraha svého učitele, ona zase svého otce, kterého nikdy nepoznala. Aby mohli překonat všechna spiknutí ohrožující město a najít odpovědi na své otázky, budou se muset naučit spolupracovat. Velmi rychle se ocitají v kolotoči intrik a společnými silami začnou rozkrývat prohnilost a zkorumpovanost města.
Vydá: Host

Steven Erikson: Měsíční zahrady (Malazská říše padlých 1)

Malazská říše povstala z malého ostrovního království a vybudovala impérium, jakému není rovno, na ostří mečů a magii. Nekonečné války, vnitřní rozbroje i krvavé střety s obdivuhodným Anomanderem a jeho Tiste Andii, prastarými a nesmiřitelnými kouzelníky, jsou vyčerpávající a říše vře nespokojeností. Dokonce i armáda, dávno uvyklá na krveprolití, touží po chvilce oddechu. Císařovna Laseen však dál vládne pevnou rukou a poslušnost si vynucuje skrze své děsivé spárské asasíny. Nyní upřela svůj nenasytný zrak na Darúdžistán, starodávnou citadelu a poslední ze Svobodných měst v Genabakis. Poslední bašta nezávislosti dosud vzdoruje síle malazské armády. Nad městem se vznáší nebeská pevnost Měsíční kámen a sami obyvatelé Darúdžistánu si kladou otázku, kdo je vlastně jejich záhadný spojenec.
Zdá se však, že říše v této velké hře není sama. Ze stínu vystupují zlověstné síly a sami bohové se připravují vložit do hry…
Vydá: Planeta9

Aleš Diviš: Leviar – Králova mlha

Sylothys, rozmanitá říše pěti království bez jediného krále, je v nebezpečí. Nekonečný příliv satyrů a mlhy neustává a hrozí, že celou zemi zahalí bílá tma.
Zloděj Nydeon a jeho pět přátel nehodlají jen nečinně přihlížet a rozhodnou se vyrazit do boje. Pomoci jim mohou nejen jejich síla a důvtip, ale i magické schopnosti Leviar. Kouzelná moc je sice považována za prokletí, ale její správné použití může dokázat nemožné. Třeba i rozhodnout bitvu proti Bílému králi, který šíří zkázu a smrt…
Vydá: Fragment

Veronica Rothová: Spřízněni volbou

Před deseti lety pět teenagerů poblíž Chicaga porazilo mocného nepřítele, který kolem sebe rozséval destrukci a smrt. Mladší generace jako by si na dny neustálého strachu nepamatovala. Ale Sloane, jedna z party oslavovaných hrdinů, nezapomněla. Na každém kroku ji pronásledují paparazzi a v trýznivých snech dávný nepřítel. Během oslav jeho porážky vyjde najevo mrazivá pravda – vláda temna nikdy neskončila. A noční můry se začnou měnit ve skutečnost.
Vydá: CooBoo

Kevin Sands: Zloději stínu – Pod ochranou lišky

Callan a jeho parťáci nikdy neměli lehký život. Jen díky své šikovnosti a neobyčejným schopnostem teď dostali nabídku, která převyšuje i ty nejdivočejší sny. Co na tom, že jde o krádež, na které si vylámala zuby řada dospělých, a oni nejsou ještě ani plnoletí. Když zvládnou vyfouknout přísně střežený poklad nejmocnějšímu čaroději ve městě, budou moct pověsit svoji stinnou minulost na hřebík!
Callana však celý život varovali, že kouzlům je lepší jít z cesty. Můžou se kdykoliv obrátit proti vám a způsobit, že místo abyste podvod řídili vy, stanete se jeho obětí. Stojí ten risk za to?
Vydá: Fragment

Charlotte Nicole Davisová: Sestry zúčtování (Šťastné dívky 2)

Šťastné dívky jsou na svobodě. Asteřina sestra a její kamarádky žijí nový život za hranicemi Ferronu, zatímco Aster zůstala v Arkettě, aby pomáhala dalším dívkám k útěku. Když se však rozšíří zpráva o novém domě radosti, Aster se rozhodne, že pomáhat jednotlivým dívkám už nestačí. Je třeba dělat víc. A nečekané setkání jí vnukne nápad, který vyklíčí v ambiciózní plán na osvobození všech otrokyň. Clementine a ostatní se zatím stávají srdcem neohrožené skupiny, jejímž úkolem je sjednotit dostatek odvážlivců a přesvědčit je, aby se zapojili do boje. Jejich cestu budou provázet nepravděpodobná přátelství, ztráty na životech i nečekaná láska…
Vydá: Yoli

Kass Morganová, Danielle Paigeová: Monarchové (Vrány 2)

Vrány jsou odhodlané vrátit zase do světa rovnováhu. Poté co zničily prastarý talisman a jen tak tak své sesterstvo zachránily, udělají všechno pro to, aby utajily, že jsou čarodějky. Scarlett se stala předsedkyní Kappy a Vivi zase konečně ví, jaké je někam patřit. Vrány však netuší, že v kampusu na Westerly číhají noví rivalové i prastaré zlo. Budoucnost Kappy jim leží na bedrech a minulost jim pořád dýchá za krk. Podaří se Scarlett a Vivi sesterstvo znovu zachránit?
Vydá: CooBoo

Jodi Taylor: Symfonie ozvěn

Na May a tým od Sv. Mary čeká několik výletů. Ve viktoriánském Londýně obhlédnou Jacka Rozparovače, stanou se svědky vraždy arcibiskupa Thomase Becketta a zjistí, jaký zvuk vydává pták dodo, když se vrhne na sendvič s okurkou. Především ale budou muset čelit svému úhlavnímu nepříteli, který je odhodlaný zničit nejen je, ale i samotnou historii.
Vydá: Laser

Jennifer L. Armentrout: Království těla a ohně

Všechno, v co Poppy věřila, je lež – oklamal ji i muž, do kterého se zamilovala. Teď sama netuší, kým bez závoje Panny vlastně je. Ví ale, že pro ni neexistuje větší hrozba než Princ Atlantie. Chce, aby proti němu bojovala, a ona jeho rozkaz ráda uposlechne. Aby našla svého bratra, musí se spojit s nebezpečně svůdným Casteelem Da’Neerem. Je jen otázkou času, než tajemství dvou království vyjdou na světlo. Ale až nebesa začnou krvácet, mohlo by být pozdě.
Vydá: Fragment

Iain M. Banks: K čemu jsou zbraně (Kultura 3)

„Cesta k srdci člověka vede skrz jeho hruď.“
Kultura, sofistikovaná a mírumilovná společnost, je řízena stroji a lidé zde žijí v naprostém dostatku. Za hranicemi vlivu Kultury však leží neznámo a nebezpečí. Sledování okolních soustav a eliminaci hrozeb má za cíl oddělení výzvědné služby „Zvláštní okolnosti“.
Cheradenin Zakalwe je jedním z nejlepších agentů Zvláštních okolností. Muž, který je sám nejúčinnější ZBRANÍ, je schopen měnit osudy planet pomocí intrik, špinavých triků a bojových akcí. Násilím se snaží zabránit ještě horšímu násilí.
Kultura pro něj má další úkol. Vysílá jej do nestabilní hvězdné soustavy vyhledat jeho dávného učitele a mentora. Může se spolehnout na svého řídícího důstojníka, překrásnou nevyzpytatelnou agentku, a jejího drona? Rozhodně se nenechá ničím zastavit. Jako odměnu požaduje jen jedno – setkání se ženou, se kterou ho silně pojí záhadná a krvavá minulost.
K čemu jsou zbraně je třetí román série Kultura od fenomenálního autora fantastiky Iaina M. Bankse.
Vydá: Planeta9

Jakub Mařík: V Krvavém pásu (UTSS Salamis 3)

Válka s Korzáry nekončí ani ve chvíli, kdy se v lidmi kolonizované části vesmíru objeví potenciální mocný spojenec – mimozemská rasa, která má s tajemnými agresory vlastní drsné zkušenosti. Za místo první diplomatické schůzky zástupců obou civilizací je zvolen Krvavý pás – shluk asteroidů s bohatou zásobou transolaritu, kde se nachází stanice s nejsilnějším ochranným štítem, jaký kdy lidstvo vytvořilo. Obranou Cinturón de Sangre je spolu s vlajkovou lodí jihoamerické flotily navíc pověřena i UTSS Salamis, jejíž přítomnost si cizinci výslovně vyžádali. Mohou však lidé cizincům věřit, když první mimozemský kontakt skončil nevyhlášenou válkou? A kolik důvěry jsou potenciální spojenci ochotní vložit v lidstvo, když je poslední roky napadají pozemské lodě a implantáty ovládaní lidští mariňáci? A pak jsou tu samozřejmě i Korzáři, jimž se vidina takového spojenectví ani v nejmenším nezamlouvá a kteří nemíní zůstat stranou. O dalším směřování války s Korzáry se rozhodne v Krvavém pásu.
Vydá: Mystery Press

Nora Roberts: Skleněný ostrov (Strážci 3)

Šest strážců musí putovat do Irska, kde je čeká pátrání po Ledové hvězdě. Nesmrtelný bojovník Doyle zde musí navíc čelit své tragické minulosti. Po boku má archeoložku Riley, která si chtě nechtě musí přiznat, že k Doylovi cítí něco víc. Výprava samotná je ovšem nejmenší starostí strážců, mají totiž v patách temnou bohyni toužící nejen po Ledové hvězdě, ale i jejich krvi.
Vydá: Alpress

Florian a Christian Sussner: Somorra – Město lží

SOMORRA – v tomhle temném městě, pokrytém smrdutou vrstvou lži a zrady, sny praskají jako mýdlové bubliny a smrt si každodenně přichází pro nové duše. Jen nemnozí se odváží postavit do cesty všudypřítomnému zlu. V tomhle městě se totiž za odvahu platí vysoká daň… V ruce držíš interaktivní román, který ti umožní stát se mladou somorrskou policistkou, jež vede téměř beznadějný boj za spravedlnost. Tví nepřátelé ti vezmou vše: rodinu, pověst, práci, a hodlají zlomit i tvou vůli. Kdesi v hloubi města však ožije hrozivé tajemství – nejhorší somorrská noční můra si totiž tvůj skon nepřeje…
Vydá: Mytago

Dave McKean: Dravec

Komiksový román, který spíše připomíná ohňostroj vizuální imaginace. Dravec přeskakuje mezi dvěma světy a dvěma podivnými osudy: zatímco Sokol se toulá po podivné staré krajině a loví netvory pro toho, kdo zaplatí nejvíc, Arthur, autor nadpřirozených příběhů žijící ve Walesu devatenáctého století, oplakává ztrátu manželky a zkouší magické rituály v marné naději, že ji znovu uvidí. Oba existují kdesi v šeru mezi pravdou a lží, životem a smrtí, realitou a fantazií.
Vydá: Argo

Leo: Aldebaran

Přichází legendární sci-fi série, která vás vezme do vesmíru mezi neznámé a nebezpečné tvory. Roku 2079 byla založena první mimozemská kolonie – na planetě Aldebaran-4. Krátce poté ztratila kontakt se Zemí, což způsobilo, že se technický vývoj na planetě zastavil a lidé začali žít v izolaci a strachu. Po čase se v jedné z vesnic objeví tajemný muž, který varuje obyvatele před blížící se katastrofou. Marně. Dojde k tragédii, kterou přežije jen několik lidí. A ti jsou teď na útěku před vládou a snaží se přijít na to, co stojí za ničivými jevy ohrožujícími celou planetu. Tímto komiks se u nás poprvé představuje scenárista a kreslíř Luiz Eduardo de Oliveira, známější pod pseudonymem Leo. Expert na mimozemské světy a podivné tvorstvo.
Vydá: CREW

Brian K. Vaughan, Cliff Chiang: Paper Girls 2

Brian K. Vaughan, autor komiksového bestselleru SAGA, a Cliff Chiang, proslavený svou prací na WONDER WOMAN, se spolu s uznávaným koloristou Mattem Wilsonem a novátorským lettererem Jaredem K. Fletcherem vrací se třetím dílem PAPER GIRLS, který si pohrává s časem stejně jako s vaší myslí. Kolportérky Erin, Máca a Tiffany se v prehistorické minulosti konečně setkávají s dlouho pohřešovanou kamarádkou K. J., přičemž odhalí tajemný původ cestování časem a využijí cokoli, aby se dostaly zase domů. Je to příběh o násilí, krveprolití a mateřství z pohledu čtveřice dvanáctiletých dívek z drsných ulic roku 1988.
Vydá: CREW

Kamome Širahama: Ateliér špičatých klobouků 7

Mistr Qifrey, nebo mudrc Beldarut? Ateliér, nebo Velké auditorium? Co z toho si Coco zvolí? Stojí před volbou, která může ovlivnit budoucnost nejen jí samotné, ale i celého kouzelnického světa. Čí nataženou ruku nakonec přijme? A proč ji chce jeden ze Tří mudrců chránit před vlastním prvním učedníkem? Co Qifrey skrývá? A dokáže se svěřit Orugiovi? Nahlédněte za závěs Qifreyho tajemné minulosti a odhalte důvod jeho nenávisti ke Kloboukům s krempou! Sedmý díl Ateliéru vyzkouší nejedno srdce.
Vydá: CREW

Kibuishi Kazu: Útěk z Lucienu (Amulet 6)

Navin ušel kus cesty. Z malého vystrašeného chlapce se stal jeden z důležitých hrdinů v boji proti Elfímu králi a nyní je na jeho bedrech zatím nejtěžší úkol – musí spustit nouzový signál ve zničeném městě Lucien, kterým se plíží tajemné stíny. Jeho sestra a nositelka mocného kamene Emily, princ Trellis a zkušený průvodce Vigo to nemají o nic jednodušší. Vracejí se do zrádné Pustiny, aby pomohli prokletému Maxovi, se kterým uzavřeli dočasné příměří. Nečekaným způsobem se naplní i jedno dávné proroctví… Autor Kazu Kibuishi rozdělil svou fantasy Amulet na tři pomyslné trilogie. Od příštího dílu už tedy vstupujeme do velkého finále! Pohádková fantasy se stala základním kamenem moderní tvorby pro děti a mládež. Kibuishi v ní spojuje vlivy Star Wars, Pána prstenů, Alenky v říši divů nebo série o Harrym Potterovi, jejíž americkou edici k 15. výročí ilustroval.
Vydá: Paseka

Šin Towada, Sui Išida: Tokijský ghúl – Minulost
Vydá: CREW

Wilf, Jean-Baptiste Andréae: Azimut 2
Vydá: CREW