František Kotleta: Rudý vrabčák (Legie 4)

Posádka Kraksny stále působí ve službách slepičí mafie a snaží se přežít v nepřátelském vesmíru, kde stačí jeden chybný krok, aby všichni skončili namletí do separátu. Jejich zaměstnavatel si pro ně opět našel zajímavý úkol, který by při troše optimismu mohli splnit bez jakýchkoliv trablů.

Nový úkol posádky zní vcelku jednoduše. Vyrazit na Planetu tisíců světel, vyhledat Císařského čističe křídel a pomoci mu tajně přemístit jeho majetek z planety, protože Společenství si brousí zuby na zábor téhle konkrétní planety. Co by se asi tak mohlo stát? Pokud jsou ve hře lord Mrdák a kapitán Bouchač, všechno možné i všechno nepravděpodobné až nemožné. Posádka vyrazí na Planetu tisíců světel, známou i jako Karchemiš, pod záminkou účasti na Setkání samic – významné to události, kterou pořádá Císařovna pro významné samice ze stovek planetárních soustav, z nichž každá si může s sebou vzít své tři otroky. Aga ani Amanda nepřipadají v úvahu, a tak na sešlost vyráží doktorka Danka Krasiński a její tři otroci: Moravec, Vojcechovsky a Castellano. V sázce je mnoho, protože karské samice trestají své otroky useknutím jejich rozmnožovacích orgánů. Navíc se na setkání objeví někdo, koho by tam Moravec opravdu nečekal.

„Jsi dobrý velitel. Ale nejsi ani agent, ani kapitán. Jsi hráč. To se mi líbí.“ (str. 233)

Čtvrtý díl Legie nese podtitul Rudý vrabčák a štafetu po Kristýně Sněgoňové opět převzal František Kotleta. Příběh pokračuje ve stejném svižném tempu. Nechybí šílená akce, zábava, ironie ani petragun. Na chvilku se příběh částečně vrátil k základní lince, a to k boji se zlými švestkami, tj. rasou enlilů, kteří šéfují Společenství a mají na svědomí invazi na planetu Zemi. Přesto se hlavní zápletka točí okolo Planety tisíců světel (neplést s filmem Valerian a město tisíce planet), kde vládne těžký karský matriarchát.

Série Legie je taková neradostná space opera. Aštar, šéf Huntské obchodní společnosti, je opeřenější verze tlustého slimáka Jabby Hutta z Hvězdných válek. Moravec by mohl konkurovat Hanu Solovi, ale Aga má do princezny Lei opravdu daleko. Společenství je daleko temnější a krutější než celé Impérium. Třetí díl Šprti a frajeři byl mixem Indiany Jonese, ale tentokrát to vypadá na příměs špionážního akčňáku. Pokud existuje extra důvod, proč nevyčkávat s přečtením Rudého vrabčáka, je to sex. Bylo by velmi nefér vyžvanit, jestli na to vlítnou Moravec a Giuseppe nebo Gerasim s Agou, ale Rudý vrabčák v tomhle ohledu obsahuje zatím největší sexuální napětí z celé série, které nejspíš umocňuje hrozba ufiknutí nádobíčka.

Série Legie dospěla zatím do své první třetiny a Kristýna Sněgoňová i František Kotleta už v minulosti dokázali, že mají opravdu zajímavé a šokující nápady, takže nezbývá než proklínat švestky do sedmého kolena a čekat na nový díl s napnutými nervy.

Vydala: Epocha, 2021
Autor obálky: Jiří Arbe Miňovský
Ilustrace: Lenka Tarwari Jandová
Vazba: brožovaná
Počet stran: 312
Cena: 299 Kč