Čas čarodějnic (A Discovery of Witches)

Britský fantasy seriál Čas čarodějnic je volně natočený podle stejnojmenné románové trilogie spisovatelky Deborah Harkness. V roce 2018 mohli diváci sledovat první osmidílnou řadu na stanici Sky One. Díky HBO GO se od začátku letošního roku můžeme podívat i na druhou, tentokrát desetidílnou.

 

Na počátku všeho Diana Bishopová (Teresa Palmer), historička a latentní čarodějka, studuje v Bodleyově knihovně záhadný, dosud ztracený rukopis Ashmole 782. Když kniha opět zmizí, pomoc s pátráním Dianě nabídne tajemný Matthew Clairmont (Matthew Goode). Diana si své magické čarodějné schopnosti odmítá připustit, i když začíná tušit, že se jí budouhodit, zvlášť když profesor Clairmont je upír a i démoni jsou neklidní (mimochodem, vůbec jsem nepochopila, čím se démoni liší od lidí).

Ashmole 782? Neuvěřitelné! Čarodějnice a upír? Nemyslitelné! Tak se oba hlavní hrdinové objevují v hledáčku Kongregace a začíná na ně hon. Na konci první řady se na poslední chvíli Diana a Matthew rozhodnou cestovat časem do šestnáctého století, kde se plánují schovat, vyhledat čarodějky, které by pomohly Dianě ovládat její schopnosti, a zároveň najít rukopis.

Z první řady Času čaroděnic jsem byla v rozpacích. Pomalé tempo a podivný výběr hereckého obsazení mě zarazil.

Terese Palmer jsem Dianu Bishop, uznávanou vědkyni, nevěřila, připadala mi nevyzrále a celkově amatérsky zahraná. Stejně tak jsem nevěřila autenticitu členům Kongregace, v podání extrémně nesympatických herců: Owen Teale jako čaroděj Peter Knox, Trevor Eve jako upír Gerbert d’Aurillac, a co se týče odpudivosti, zdárně jim sekunduje Malin Busku jako finská čarodějnice Satu .

Výběr protagonistů pro ztvárnění Matthewovy upíří rodiny také nebyl z nejšťastnějších. Bratr Baldwin (Trystan Gravelle) postrádal všechno a syn Marcus (Edward Blumel) jako by zůstal věčným dítětem (nejen fyzicky). Lindsay Duncan coby Ysabeau de Clermont, Matthewova upíří matka, mě šokovala svým věkem. Představovala jsem si ji mladší, atraktivnější a celkově pružnější (nejen fyzicky). V knihách byli všichni impozantnější, jak se na jejich věk a schopnosti sluší. Ovšem Matthew Goode, upíří biochemik, to byla jiná káva! Rázem ze mě byla jeho nadšená obdivovatelka.

Autorka Deborah Harkness je vystudovaná historička a podílela se i na seriálu. To, co bylo zajímavé a poutavé v knihách a doslova hrálo nejdůležitější roli, vyznívá na filmovém plátně ještě výrazněji: budovy, ze kterých cítíte tíhu věků, nádherná místa, interiéry i exteriéry – natáčelo se ve Velké Británii, Walesu a v italských Benátkách. Kamera je velice profesionální (v kontrastu s hereckými výkony) a ti, kdo za ní stáli, své práci evidentně rozuměli. Vizuální orgie, to je jednoznačně hlavní deviza první řady.

Druhá řada začíná v Londýně roku 1590. Co je pro Dianu nové a úžasné – zapálenou historičku v sobě nezapře – to je pro Matthewa návratem do jeho starého života. Potkáváme historické postavy, básníky ze Školy noci, mezi které patří i Matthew, kterého zde znají pod jménem Matthew Roydon. Hrdinové se setkávají s královnou Alžbětou I. (hodně děsivě napudrovaná Barbara Marten), Rudolfem II. (Michael Jibson, ze kterého moc panovníka vůbec nečišela) – tady mě zmátla příliš krátká výprava do Čech. Rabbi Loew (Anton Lesser) a Edward Kelley (Tom Mothersdale) byli takové třešinky na dortu. Co mě vyloženě potěšilo, byla cesta za Philippem de Clairmontem (výborný James Purefoy, z něj naopak moc sálala, ostatně jako vždy), obávaným to upířím otcem a vládcem.

 

 

K mému překvapení v druhé řadě roste Teresa Palmer coby Diana v úžasnou a mocnou čarodějku a věřím jí každé gesto, každé mrknutí oka – skvělé! Zato Matthew se víc a víc noří do jejího stínu. Jeho kouzlo a síla osobnosti (a také moje nadšení) je pryč.

Pod scénářem je podepsáno deset jmen, nejvíce epizod má na kontě Kate Brooke. Farren Blackburn boduje se stejným počtem dílů, co se týče režie. Autorem hudebního doprovodu (mohu jen chválit) je známý skladatelský matador Rob Lane. Hudební a vizuální stránka seriálu je prostě výjimečná.

Třetí a závěrečná řada se již začala natáčet. Takže zase za dva roky? Těším se na Dianino tetování!

Domovská stanice: Sky One
Země původu: Velká Británie
Počet epizod: 8 + 10
Premiéra 1. řady: 14. 9. 2018
Premiéra 2. řady: 8. 1. 2021
Hrají: Teresa Palmer, Matthew Goode, James Purefoy, Paul Rhys, Sheila Hancock, Steven Cree, Adelle Leonce