Marie Rutkoski: Zrada vítězů (Kletba vítězů 2)

Ve druhém díle trilogie americké spisovatelky Marie Rutkoski se vrací Valoriánka Kestrel i Arin z Herranie. I tentokrát oba musí čelit nečekaným úkladům a možná se jim konečně podaří zjistit, jestli jsou spojenci, nebo nepřátelé. Jestli se z nich stanou vítězové, nebo poražení.

Na konci prvního dílu Kletba vítězů se Kestrel, dcera valoriánského generála, dostala do bezpečí na císařský dvůr, protože v podrobené Herranii, kde dosud žila, vypuklo povstání původních zotročených obyvatel. V jeho čele stál Arin a jeho vztah s Kestrel byl víc než zajímavý. Císař se chopí příležitosti a jako odškodnění za její útrapy zasnoubí Kestrel se svým jediným synem, princem Verexem. Kestrel údajně skvěle ovládá vojenskou strategii a císaři navrhne, že by mohl nechat Herranii jistou samostatnost, protože volné vojenské jednotky by se jim hodily jinde. Třeba na Východních pláních. Arin se stává guvernérem Herranie, která se musí stále podřizovat císaři, ale má jistou míru samosprávy.

Zrada vítězů se nejvíc ve všeho soustředí na intriky a politické machinace nejen přímo na císařském dvoře, ale i mezi znepřátelenými národy. Arin a Kestrel se znovu setkávají a rozhodně si nejsou lhostejní, přesto mezi nimi leží moře křivd, kopce úkladů, řeky nedorozumění, lesy nepochopení a jeden krutě prohnaný císař. V téhle situaci nejsou vůbec příhodné podmínky na romanci, obzvlášť když oba hrdinové mají své vlastní cíle a jejich loajalita patří znepřáteleným stranám.

Kromě Arina a Kestrel se v druhé knize objevují i nové postavy, jako velice sympatický princ Verex či tajuplná, exotická princezna Riša. Válka mezi Valoriány a Herrany dostává konkrétní obrysy v mocenské nenasytnosti císaře, který dokáže krutě zacházet i s vlastním synem.

O prostředních dílech trilogií se často říká, že jsou nejslabší, protože tvoří vatu před velkým finále. Zrada vítězů je opravdu hodně pod průměrem. Části, kdy jsou Arin a Kestrel spolu, představují poměrně velké čtenářské utrpení. Pokud jsou každý sám či s někým jiným, stávají se najednou mnohem sympatičtějšími. Přesto to nedokáže přebít dojem, že tahle dvojka se chová jako emocionálně i hormonálně labilní, nezralá dítka, která trpí těžkou závislostí na tom, že si představují toho druhého jako své svědomí. Nebo se tím jen možná snaží smířit se s krutou realitou, že si urvali příliš velké sousto a situace se nevyvíjí dle jejich plánů a snů.

Zrada vítězů by mohla být úžasnou „young adultkou“ s pořádnou dávkou napětí, intrik, nečekaných zvratů a párem hrdinů, kteří by konkurovali Romeovi s Julií. Bohužel není, protože nabízí příliš motivů, které autorka Marie Rutkoski neumí správně namíchat a nakombinovat. Nebo je to zkrátka ono prokletí druhých dílů, aby byly těmi nejslabšími. Možná na tohle dokáže odpovědět Polibek vítězů. A možná někdo konečně zabije císaře, protože proč to dělat jednoduše, když to jde složitě.

Ukázka

Vydal: Fragment, 2019
Překlad: Martina Chramosilová
Vazba: vázaná
Počet stran: 384
Cena: 329 Kč