Mortina a protivný bratranec rozesmějí nejen děti

Holčička-strašidlo Mortina žije ve vile Rozvalince společně s tetou Neboženkou, psem albínem Truchlíkem (neznámo, jestli živým, nebo mrtvým) a dalšími přátelskými strašidly. Zrovna prší, Mortina se nudí a nečekaně přijíždí její bratranec Dilbert s pavoučím mazlíčkem Bartolomějem. Jenže Dilbert je pěkně nafoukaný a protivný…

Do vily dorazí i Mortinini další přátelé – lidské děti z nedaleké vesnice, které pozvala její teta Neboženka na večeři s překvapením. Jenže Mortina o ničem neví, a navíc její teta záhadně zmizela. Co se to ve vile Rozvalince děje? Děti se rozhodnou přijít záhadnému zmizení tety Neboženky na kloub, pak však zmizí další z nich…

Barbara Cantini přináší tajuplný a lehce strašidelný příběh, při němž se inspirovala horory, kdy partička mladých lidí vejde do strašidelného domu a začnou se v něm ztrácet. Mortina a protivný bratranec je samozřejmě knížka pro děti, takže se v ní doopravdy nic děsivého nebo strašlivého nestane, ale i tak se autorce podařilo dobře zachytit neklidnou atmosféru plnou tajemství, napětí a trochy nebezpečí.

Mortinou a protivným bratrancem jsem měla jediný problém, a tím byl konec, který mi přišel hrozně rychlý a useknutý. Barbara Cantini zdařile buduje napětí, atmosféra houstne, příběh se zamotává – a najednou se všechno rázem vyřeší a pracně budované napětí je pryč. V tomto případě by příběhu slušelo pár stránek navíc, nebo možná o maličko jednodušší zápletka nebo lépe vygradované rozuzlení.

Předností knihy zůstává grafické a výtvarné zpracování. Opět se střídají temnější a tajemnější ilustrace ve stylu Tima Burtona s barevnými a veselejšími. A ani tentokrát v nich nechybí celá řada chytrých a vtipných detailů, takže doporučuju si ilustrace dobře prohlédnout a drobným popiskům věnovat pozornost, kterou si zaslouží.  Protože pak vám neunikne, že obraz, který namaloval pes Truchlík, je ve skutečnosti Výkřik od Edvarda Muncha. Nebo že na jedné stránce je místo malovaného obrazu v rámečku fotka A. E. Poea s popiskem „bratranec Edgar“ a že Truchlík zrovna čte v křesle před krbem jednu z Poeových knih. Nebo že v kuchyni mají česnek pro případ, že by přijel na návštěvu strýc Vlad, což je pro změnu odkaz na Draculu od Brama Stokera. A takových chytrých detailů, které vaše děti poučí a vás zaručeně pobaví, je v celé knize víc.

První díl s názvem Mortina mi přišel lepší. I když se jednalo o jednoduchý a přímočarý příběh o síle pravého přátelství, byl lépe vygradovaný a působil konzistentněji. I přesto je ale Mortina a protivný bratranec chytrým a zábavným čtením nejenom pro děti, které krásnými a promyšlenými ilustracím potěší vaše oči a zaručeně vás pobaví a rozesměje.

 

Vydal: Egmont; 2019
Překlad: Tereza Sieglová
48 stran / 199 Kč