Tui T. Sutherlandová: Dědička trůnu (Ohnivá křídla 2)

Jak mohou dráčata naplnit věštbu, která má přinést dračím kmenům mír, když musejí stále utíkat? Nejdříve z temné jeskyně, teď zase z Nebeského království. Snad se jim podaří nalézt útočiště u mořeletů a vymyslet, jak vybrat tu pravou královnu, aby se draci mezi sebou přestali zabíjet.

Dračí kmeny rozděluje velká válka, kterou proti sobě vedou tři dědičky pískoletího trůnu. Všechny tři, Žhava, Žára i Plamena, si mezi ostatními dračími kmeny našly spojence, aby měly proti svým sestrám výhodu. Dvacet let draci ze všech království umírají v nesmyslných bojích a královna pískoletů stále není známa. Hodně draků na všech stranách doufá v mír, který mají podle věštby přinést dráčata osudu. Pět vajec uloupených, darovaných nebo nalezených podle vyřčené věštby střežilo tajné hnutí Spáry míru, aby až nadejde ten správný čas, mohli draci z něj vylíhnutí zajistit mezi draky klid. Jenže Spáry se k dráčatům nechovaly příliš vlídně, dráčata z tmavé jeskyně utekla a od té chvíle jsou stále na útěku. Po všech dobrodružstvích a střetech u nebeletů a bahnoletů nyní míří k území mořských draků.

Tsunami, mořeletské dráče vylíhlé z ukradeného vejce z královské líhně, se velmi těší, že konečně pozná svou matku, královnu Korálu. Určitě přivítá ztracenou dceru, jako královna přivítala ztracenou princeznu v pohádce, kterou si tolikrát dráčata četla pod dohledem Spár! Je přeci její dědičkou a následnicí mořeletského trůnu. Navíc se proslýchá, že Koráliny děti někdo zabíjí a Tsunami by mohla být její poslední. Pro ostatní přátele by to také mohla být šance ukrýt do bezpečí a rozhodnout se, co dál. Však je stále pronásledují nebeleti královny Šarlaty a samotná Žhava. Nejprve je ale potřeba dobře skryté sídlo mořské královny Korály nalézt. Čeká je u mořeletů tak vřelé přivítání, jak Tsunami čeká?

Venezuelanka Tui T. Sutherlandová (* 1978) žije s rodinou v Massachusetts. Je autorkou mnoha románů pro děti, převážně o zvířatech. V poslední době píše o tvorech méně skutečných, ale o to poutavějších. Dračí série Ohnivá křídla se dočkala už jedenácti dílů, plánovaných je nyní patnáct.

Dračí věštba, první kniha série, byla napsaná hlavně z pohledu Hliňáka, Dědička trůnu je věnovaná mladé dračici Tsunami a prostředí, z kterého pochází. Každé dráče je jiné, má jinou povahu, jiné schopnosti a jinou roli ve skupině dráčat. Tsunami je milý paličák a má vůdčí povahu. Sice je trochu zbrklá, ale stejně jako Hliňáka ji musí mít každý rád. Však i dráčata se chybami učí.

Dědička trůnu je moc pěkné pokračování Dračí věštby, které se drží poutavosti předchozího dílu. Pořád se něco děje, a sotva se nadějete, už máte přečtenou celou knížku. Naštěstí je třetí díl Skryté království, tentokrát z pohledu dešťoletky Zářeny, už na světě. Ohnivá křídla mohu jedině doporučit, jak dětem, tak i jejich rodičům.

Ukázka

Vydal: Fragment, 2018
Překlad: Zdík Dušek
Vazba: vázaná
Počet stran: 312
Cena: 299 Kč