TISÍCILETÝ DÉMON: když magie a nevděk světem vládne

Liberec je centrum dění v Evropě, Česko je mocenskou velmocí, magie je běžnou součástí fungování světa. A samozřejmě, že zleva zprava si všichni ostatní brousí zuby a číhají, kdy mladý vládce udělá chybu.

Jan Rener, potomek temného mága, který celý převrat chodu světa způsobil, je si toho vědom. Ve chvíli, kdy v Česku začne docházet k únosům mladých dívek, okamžitě vyráží do boje, dokonce na vlastní pěst. Když v zemi, kde jsou občané krytí ochranným prokletím a zločinci de facto znemožněni prokletím nepoctivých, dochází k trestné činnosti, je víc než jasné, že některé prokletí či požehnání nefunguje, jak má. A to je něco, co by se rozhodně nemělo dostat na veřejnost.

Ve chvíli nestability každý vládce více než kdy jindy pociťuje, že lidé jsou tvorové vrtkaví, jednou mají rádi toho, podruhé onoho. Kniha Karoliny Francové přesně vyjadřuje povahu českého národa, vliv médií na obecné mínění. Ukazuje však klasickou politickou situaci ve zcela novém světle.

„STO JEDENÁCT ZTRACENÝCH PANEN VOLÁ PO SPRAVEDLNOSTI! KAM MIZÍ ČESKÉ ŽENY?! KDO STOJÍ ZA VLNOU ÚNOSŮ? RUDÁ VĚŽ MLČÍ!“ (str. 203)

Karolina Francová celým dílem pokládá otázku: „co by se stalo kdyby“, či spíše: „jak by se lidé zachovali kdyby“. Ve druhém díle Purpurové noci už si může dovolit nevěnovat se tolik popisům změn v české fauně a plně se soustředit na postavy. Jestliže byly v prvním díle navzdory jistým klišé vykresleny dobře, v Tisíciletém démonovi jsou vynikající. Všem budete věřit každé slovo. Motivace jsou jasné, emotivní a vyplývají z příběhu. Pro čtenáře je víc než snadné se s nimi ztotožnit. Nejvýraznějšími hrdiny jsou právě Jan Rener – bojující o svou čest a slávu a zároveň s vlastními démony, jeho trpělivý bratr Nataniel a Dasine, bezpohlavní, tajemný mágův průvodce, příležitostný dvojník i milenec.

Příběh začíná jako napínavá kriminálka, brzy se však změní v ještě napínavější boj o spravedlnost, o záchranu lidských životů i duší.

Tisíciletý démon v mnoha ohledech předčil svého předchůdce – román Ve stínu Rudé věže. Je jeho přirozeným vyústěním a zároveň zcela novým, originálním a dechberoucím vyprávěním, výjimečným příběhem s netradičními hrdiny.

Trochu škoda, že obálka není tak nápaditá a propracovaná jako u prvního dílu. Ve všech ostatních ohledech si však nakladatelství Brokilon vedlo na výbornou a knihu nelze než doporučit.

Ukázka

Vydal: Brokilon, 2018
Obálka: Lukáš Tuma
Vazba: brožovaná
289 stran / 288 Kč