Chloe Neill: Hořké sousto

S OHNĚM A NENÁVISTÍ ZA ČISTÉ CHICAGO
Na koho padne černý Petr tentokrát?
Nakladatelství FANTOM Print vydává osmý díl urban fantasy série Upíři z Chicaga: Hořké sousto.

Větrné město je opět na nohou. Merit si nemůže dát ani pizzu s kamarádkou, zavrženou čarodějkou Mallory, která se zotavuje ze závislosti na černé magii. Banda výtržníků s heslem „Čisté Chicago“ brutálně zaútočí na dodavatele balené krve, jenže tím to nekončí. Příští volba padne na jeden z upířích Domů. Někdo určuje terče útoku, ale kdo a podle čeho?

Merit se sotva stihla ohřát v báječných komnatách Mistra Domu Ethana Sullivana, a už jí zase šlape smůla na paty. Panovačné a mstivé Greenwichské prezídium zapíše čerstvě osamostatněné Cadogany na černou listinu. Zbylé chicagské Domy dostanou přísný zákaz jakéhokoli kontaktu se zavrženci, avšak záhy jej musí porušit a důsledky budou vážné.

Hrozbou stále zůstává i McKetrick, který společně se starostkou města nepolevuje v poštvávání veřejnosti proti upírům a všem nadpřirozeným.

Chloe Neill již osmým dílem série Upíři z Chicaga navazuje na předešlé události a posouvá příběh Merit do nové roviny. Jakou cenu má dar nesmrtelnosti, který tehdy studentka postgraduálu musela chtě nechtě přijmout, a čeho všeho se kvůli němu musí vzdát? Merit položí na misky vah to, co jí tesáky daly a vzaly. A možná vezmou ještě víc.

Holky sice někdy koušou, někdy se ohání i katanou, ale když kousnou do něčeho zkaženého, může z toho být pořádně hořké sousto. Merit si té trpké pachuti na patře užije dosyta – skrytý nepřítel totiž ví, kde je její slabé místo.

Vydáváme již osmé pokračování úspěšné série Upíři z Chicaga. Tentokrát okusíme Hořké sousto společně s hrdinkou, která má pořádně ostrý jazyk i meč a omotá si vás kolem prstu stejně, jako si získala srdce samotného Mistra Domu. Vydejte se do Větrného města, kde to v podání Chloe Neill vypadá na pořádnou vichřici, nějaký ten požár a prokousnutou tepnu.

 

ANOTACE:
Merit je upírkou pouze krátce, ale už si užila trablů, že by to vydalo na celý život. Ona a její Mistr, několik staletí starý Ethan Sullivan, znovu a znovu riskují životy, aby zachránili město, jež milují. Ne každý v Chicagu jim však tu lásku oplácí.
Po městě propukají pouliční bouře zaměřené proti upírům a zasahují je tam, kde je to bolí nejvíc. Skupina chuligánů vyzbrojená zápalnými lahvemi a hluboce zakořeněnou nenávistí dělá všechno proto, aby upíry vymetla z Větrného města stůj co stůj.
Merit a její spojenci potřebují urychleně vypátrat, kdo stojí za těmito útoky, kdo se stane příštím terčem a zda existuje způsob, jak zabránit nesmyslné destrukci. Bitva o Chicago začala a Merit dochází čas.

 

INFO O KNIZE:
Nakladatel: FANTOM Print, leden 2018
Originální název: Biting Bad
Překlad: Petra Kubašková
Obálka: Tony Mauro
Formát: brož., 145×205 mm
Počet stran: 256
Cena: 299 Kč

 

O AUTORCE:
Chloe Neill
Americká autorka, vyrůstala na americkém Jihu, nyní žije na Středozápadě, blízko Cadoganskému Domu, aby měla přehled o svých hrdinech.
Na kontě má zatím třináctidílnou sérii Upíři z Chicaga, s níž se velmi záhy etablovala v současnosti velmi populárním prostředí subžánru urban fantasy. V podobném duchu je pak napsána i trilogie Dark Elite a první díly nové série Devil’s Isle.
Když zrovna nevysedává u počítače, ráda peče, hledá na internetu nové recepty a tráví čas se svými „kluky“: manželem a nejoblíbenějším fotografem krajiny v jedné osobě, a dvěma psy, Baxterem a Scoutem, kteří mají na povel jak ji, tak jejího nejoblíbenějšího fotografa.

 

Série UPÍŘI Z CHICAGA:
Pokud si obyvatelé Chicaga mysleli, že jsou pány svého města, šeredně se spletli. S nezbytnou PR podporou v médiích se o své pozice přihlásili upíři, kteří od počátku věků žili mezi lidmi v utajení. Právě s nimi se zaplete studentka Merit, která je nejdřív pokousána a později přeměněna na upírku. S hlavou Domu Cadoganů pak zažívá víc divokých dobrodružství, než by jí bylo milé…

 

UKÁZKA Z KNIHY:

KAPITOLA 1

ZIMNÍ OCHRÁNKYNĚ

Začátek února
Chicago, Illinois

Zírala jsem na lesklou ocelovou čepel, jejíž nabroušený okraj byl pouhých několik palců od mé tváře, a snažila jsem se neucuknout. Nervy jsem měla napnuté k prasknutí, prsty mi klouzaly po rukojeti mé vlastní starodávné katany a pohledem jsem těkala mezi zbraní, která mě ohrožovala, a mužem, jenž ji svíral v ruce.

„Nervózní, Ochránkyně?“ zeptal se blonďatý upír přede mnou, který nedržel jednu, ale dvě prastaré samurajské zbraně.

Navlhčila jsem si rty, upravila úchop a snažila jsem se, aby mě nestydatý zájem o mého protivníka – o tu jeho zpocenou polonahou figuru, úchvatné zelené oči, zlaté vlasy lehce se dotýkající jeho ramen – neodvedl od mé mise: Dostat – ho – na lopatky.

„Ani v nejmenším, Sullivane.“ Mrkla jsem na něj a v okamžiku, kdy se jeho oči rozšířily zájmem, jsem využila šance. Klesla jsem na kolena a rukojetí své katany jsem trefi la Ethanovu pravou ruku, takže jsem ho rozhodila a on upustil meč.

Tedy přesněji řečeno jeden z mečů.

Mým soupeřem byl Ethan Sullivan, čtyři sta let starý upír a Mistr Cadoganského Domu, jednoho ze tří upířích Domů v Chicagu. To on byl ten upír, který mě jedné jarní noci proměnil a zachránil mě přitom před brutálním útokem.

Nyní byl také upírem, díky němuž jsem se cítila celá.

Byla jsem osmadvacetiletá bývalá studentka postgraduálu, ze které udělal nesmrtelnou bojovnici… a hrozně ráda jsem využila příležitosti ukázat mu, co přesně stvořil.

Dnes v noci to znamenalo, že se budu učit bojovat nejen s jednou, nýbrž se dvěma mírně zakřivenými katanami. Upíři katany milovali, dávali přednost mečům před pistolemi – především proto, že upíři byli prastaří snobové, které kdysi jeden samuraj putující po Evropě přesvědčil, že katany jsou nadřazené všem ostatním zbraním.

Historie stranou. Mít v rukou dvě katany byla ošemetná záležitost. Katana je elegantní, a když se s ní člověk ohání, má to vypadat jako ladné cvičení – stejnou měrou tanec jako ukázka důvtipu a síly. Se dvěma meči to však nešlo snadno, chtělo to znovu přijít na to, jak udržet tělo v rovnováze… a nepřerazit se o vlastní zbraně.

Naštěstí měl problémy dokonce i Ethan. Sebral meč, který upustil na tatami žíněnku na podlaze tréninkové haly našeho Domu, a mračil se přitom.

Upíři na balkoně, kteří náš cvičný zápas sledovali dychtivýma očima, zajásali, když se jejich hrdina, Mistr Domu, znovu připravoval k boji.

A nebyli jediní, kdo přihlížel.

Můj bývalý učitel umění s mečem, Catcher Bell, kamarád i čaroděj v jedné osobě, se těchto radovánek dnes večer neúčastnil, neboť měl na práci něco jiného. Našli jsme si náhradu, ačkoli ta nebyla naším dosavadním úsilím příliš nadšena.

„To bylo děsně neohrabané,“ řekl upír s kaštanovými vlasy, který stál před námi.

Greyové a Navarrové představovali další dva upíří Domy ve městě a náš učitel byl kapitánem stráží u Greyů. Jonah byl vysoký, pohledný a taky to byl můj partner v Rudé gardě, tajné organizaci založené s cílem zajistit, aby Domy a Greenwichské prezídium, vládnoucí orgán severoamerických a západoevropských upírů, nepřekračovaly svou pravomoc. My jsme už technicky vzato nebyli součástí Greenwichského prezídia, neboť jsme vystoupili, když nás toto uskupení začalo příliš utiskovat. Nebylo však pochyb, že i nadále měli potenciál pořádně nám osladit život. Podle mého názoru nebyl vůbec špatný nápad hlídat hlídače.

Ethan se sice smířil s mým členstvím v Rudé gardě, ale ještě pořád v sobě zpracovával mé partnerství s Jonahem. Byl by raději, kdybych zůstala loajální výhradně jednomu upírovi mužského pohlaví – a sice jemu. Když si před časem vybili agresi při souboji v Domě, dospěli ohledně mé osoby k dohodě, ačkoli nebyli zrovna nejlepší kamarádi. Ethan se při Jonahově poznámce zamračil.

„Nebylo to neohrabané,“ řekl. „Bylo to trapné.“

„Ne,“ škádlila jsem ho, „byl to důsledek tvé strategie a taktiky.“ Některé hlásky jsem extra zdůraznila, abych podtrhla své tvrzení.

„Byla to otázka štěstí,“ oponoval Jonah. „A nebylo to nejhezčí. Vy oba musíte brát katanu jako prodloužení těla. Vím, že je to náročné na koordinaci, ale zvyknete si. Zkuste to znova.“

Zakroužila jsem levým zápěstím, které začínalo bolet. Upíři měli sice nadprůměrnou sílu, ale už jsme cvičili hodinu a Jonah nám moc nedopřával pauzy na vodu.

„Problém?“ zeptal se Jonah.

„Jen to trochu pobolívá.“

„Budeš v pohodě. Zaujměte pozici.“

Nemohla jsem si pomoct, ale udělala jsem na něj obličej. Ne že bych čekala, že můj partner z Rudé gardy bude instruktor-pohodář. Zodpovídal koneckonců za to, aby stráž Domu Greyů zůstávala připravena k akci. Jenže na druhou stranu jsem nečekala, že nás bude totálně drtit.

„Zaujměte pozici,“ zopakoval Jonah o něco rozhodněji.

„Neměl bych mu připomenout, že jsem Mistr?“ zeptal se vedle mě tiše Ethan, který teď kroužil meči v rukou a pohupoval se ze špiček na paty, zatímco se připravoval na opětovný souboj.

Jonah musel mít dokonalý sluch. „Jsi Mistr Cadoganského Domu,“ řekl, „ne dvojího meče. Zaujmi pozici.“

Dav upírů zahýkal a hecoval nás stejně jako Jonah.

„Dvě katany jsou záludnější než jedna,“ zamumlal Ethan.

Pomyslela jsem si, že totéž platí pro upíry. Zvláště pro upíry mužského pohlaví.

O hodinu a jednu sprchu později jsme se vrátili do bytu ve třetím patře Domu, do malého shluku místností, kterému jsme říkali domov.

Práci jsem dnes večer měla odbytou, ale za několik minut jsem měla vyrazit do mrazivé únorové noci. A jelikož jsem doufala, že zapůsobím lépe než dojmem upocené upírky, ocitla jsem se v šatně uprostřed Ethanových drahých obleků a naleštěných bot a lámala si hlavu, co na sebe.

„Kotníčkové boty, nebo po kolena?“ zeptala jsem se.

Ethan se ledabyle opřel o stěnu, jednu nohu přehozenou přes druhou a pobavený výraz v obličeji. „Fakt tolik záleží na tom, co máš na sobě?“

Zpražila jsem ho pohledem.

„Ochránkyně, jsi inteligentní žena se solidním smyslem pro čest, prvotřídním původem a magisterským titulem –“

„Téměř s doktorátem.“

„Téměř s doktorátem,“ připustil, „a sice z anglické literatury, a přesto řešíš výběr obuvi. Nejdeš přece na rande.“

A to bylo taky dobře, protože já a Ethan jsme spolu bydleli skoro dva měsíce. Jako důkaz jsem měla klíč, přestože jsem si pořád ještě zvykala na myšlenku, že střešní byt v Cadoganu patří také mně.

Rande nerande, pro obyvatele Chicaga nebylo moudré podceňovat dobré zimní obutí. S omrzlinami se nekamarádí nikdo.

„Vím, že nejdu na rande. Jen mi to připadá… důležité.“

Asi popáté nebo pošesté jsem se posadila na polstrovaný otoman a zase se přezula, tentokrát jsem vyměnila kotníčkové boty – hezké, ale nikoli teplé – za kožené kozačky po kolena a natáhla jsem je přes džíny, které jsem zkombinovala s tričkem a svetrem. Kozačky byly z tmavohnědé kůže a padly mi perfektně – naprosto ideální pro dlouhé a tmavé zimní noci.

Když jsem je nazula, postavila jsem se a zapózovala před zrcadlem, táhnoucím se v šatně ode zdi ke zdi.

„Je to důležité,“ souhlasil Ethan a prohlížel si mě v zrcadle. „Byla tvoje kamarádka hodně dlouho. Obě se teď snažíte posbírat kousky vašeho vztahu, abyste se přesvědčily, jestli k sobě ještě pasují.“

„Já vím. A je to pořád trapné. A pořád jsem z toho nervózní.“

Ta, o které jsme mluvili, byla Mallory Carmichaelová. Moje bývalá nejlepší kamarádka a spolubydlící, relativně mladá čarodějka, která se snažila vykoupit z hříchů, které natropila v nešťastném období jako opravdová zvrhlá čarodějka. Momentálně odpracovávala své prohřešky tím, že žila bez magie a vykonávala podřadné práce pro alfu Severoamerické centrální smečky.

Zdálo se, že nad sebou opět získává kontrolu, ale ani Ethan, ani já jsme si jí nebyli úplně jistí.

„Vypadáš nervózně,“ přisvědčil Ethan.

Vzdychla jsem. „To mi teda moc nepomohlo. Doufala jsem v něco víc lichotivého. Třeba: Merit, vůbec nevypadáš nervózně; vypadáš úchvatně.“

„Past,“ řekl a zakroutil hlavou.

Pohlédla jsem mu v zrcadle do očí. „Není to past.“

„Je to past,“ ujistil mě Ethan s úsměvem, „protože neexistuje taková odpověď, kterou bys mi doopravdy uvěřila.“

Hodila jsem po něm pochybovačným pohledem. „Tak to zkus.“

Ethan, který ve skvěle padnoucím černém obleku vypadal prostě ďábelsky krásně, se postavil za mě, odhrnul mi dlouhé hnědé vlasy z krku a políbil mě na vrcholek ramene, až mě z toho lehce zamrazilo v zádech.

„Ochránkyně, ty jsi vždycky ta nejkrásnější žena v místnosti bez ohledu na to, co máš na sobě. A zvláště a především: když nemáš na sobě vůbec nic.“

Jak to ti chlapi dělají, že v řádu několika slov dokážou přejít od sladkého komplimentu k úplně oplzlému? Přesto to kompliment byl a Ethan Sullivan byl mistrný lichotník.

„Děkuji ti.“

„Není zač.“ Podíval se na velké a nepochybně drahé hodinky. „Za pár minut mám návštěvu. Raději bys měla jít.“

Když jsem slyšela tu pochybnost v jeho hlase, zafuněla jsem. „Na mého válečného oře je spoleh, doveze mě tam včas.“ Použila jsem sice nabubřelá slova, ale ve skutečnosti mě čekala cesta mým značně ojetým volvem, v únoru a přes Chicago. Šance nehrály v můj prospěch.

„A teď začínáš znít jako Jeff ,“ řekl Ethan.

Jeff Christopher byl kamarád a kolega, zbožňováníhodný exot a kožoměnec, s nímž jsem se seznámila skrze svého dědečka, bývalého zprostředkovatele pro všechny nadpřirozené bytosti v Chicagu. Jeff byl blázen do techniky a fanoušek her na hrdiny – nedávno jsem ho viděla od hlavy k patě v oděvu hraničáře, od bot po kápi – takže moje hláška o „válečném oři“ by byla přesně podle jeho gusta.

„Jeff nám při mnoha příležitostech zachránil kejhák,“ připomněla jsem mu.

„Jsem si toho dobře vědom, Ochránkyně. Ale musíš souhlasit, že to dělá osobitým stylem.“

„To jo. A s chlupama. Jo, a když už o tom mluvíme, tak jsi mě pořád ještě nevyplatil po té malé sázce.“

„Ale tys tu malou sázku nevyhrála, Ochránkyně.“

„Tipovala jsem, že Jeff je puma.“

„A já jsem mnohokrát namítal, že Jeff není puma.“

Obdařila jsem ho sarkastickým pohledem. „Ale není ani svišť, což jsi tipoval ty. Já byla blíž, takže vyhrávám.“

„Blíž se nepočítá. Byla to remíza.“

Zakoulela jsem očima. Nechtěla jsem se vzdát, ale dnes jsem neměla čas dohadovat se o drobnostech týkajících se zvířecí taxonomie.

„Tak nebo tak je srst příjemná změna oproti sucharským upírům.“

„My upíři nejsme suchaři,“ řekl Ethan, vrazil ruce do kapes a civěl na mě, no, jako suchar.

„Jste, ale to je zase váš osobitý styl.“

Ethan povytáhl obočí, což byl jeho oblíbený způsob, jak dát najevo mnohé z arzenálu svých emocí, k nimž patřily pochybovačnost, panovačnost a škodolibost.

„Dochází ti, Ochránkyně, že jsi jedna z nás?“

Nechala jsem své oči zestříbrnět, což byl efekt, který se objevoval, když upír prožíval silné emoce, abych tak dala na srozuměnou, jak moc jsem ve skutečnosti jako on – a hloubku emocí, které kolem toho cítím. „O tom nikdy nepochybuju. A vůbec,“ změnila jsem téma, „čeho se týká ta tvoje návštěva?“

„Daria. Očividně kolují zvěsti, že Darius už není dost silný, aby udržel prezídium pohromadě. Morgan a Scott si o tom chtějí popovídat.“

„Protože Daria unesli?“ zapřemítala jsem nahlas. Darius West byl vůdce Greenwichského prezídia. Ačkoli jsme technicky vzato teď byli Zbloudilí upíři, jelikož jsme již nebyli věrni prezídiu, Ethan udržoval přátelské vztahy se Scottem Greyem a Morganem Greerem, Mistry Greyů a Navarrů. Také bylo prospěšné, že jsme nedávno zachránili Dariovi život a ochránili ho před nájemným vrahem, podplaceným novým chicagským „zprostředkovatelem“ pro nadpřirozené bytosti, Johnem McKetrickem.

„Přesně,“ přitakal Ethan. „Chápu, že ostatní členové prezídia jsou šťastní, že jsme ho zachránili, ale také jsou znepokojeni, že bylo vůbec potřeba ho zachraňovat.“

Greenwichské prezídium se skládalo z upírů proslulých svou silou, když už ne šlechetností.

„Nepřekvapuje mě, že zpochybňují jeho schopnosti,“ řekla jsem, vzala z věšáku krátký trenčkot v barvě velbloudí srsti a oblékla si ho. Byl to dar od Ethana, který se bál, že tenké kožené sako, které jsem obvykle nosívala na svoje vycházky coby Ochránkyně, není na únor dost teplé. Nepotřebovala jsem, aby si mě získával pomocí darů – už tak jsem vůči němu byla dost povolná – ale ten kabátek byl teplý a dokonale mi padl, takže jsem se rozhodla, že nebudu odporovat.

„Budeš si tam venku dávat pozor?“ zeptal se Ethan. Mezi očima se mu objevila ustaraná vráska.

„Budu. Ale jdeme jen na pizzu. A Luc ví, kde budu, jen pro případ zombie apokalypsy.“

Můj řetězec velení byl složitý. V Domě jsem zastávala funkci Ochránkyně, což je něco jako voják pro Cadogan a vše, co pod něj spadá. Jenže jsem nebyla vysloveně strážce, což znamenalo, že Luc, kapitán cadoganských stráží, nebyl tak úplně můj šéf. Ze stejného důvodu jím nebyl ani Ethan, jelikož jsem měla v podstatě oprávnění postavit se nad něj, pokud by nejednal v nejlepším zájmu Domu. Jenže Luc byl přinejmenším můj aktivní dohlížitel, takže jsem ho zahrnula do svých plánů na večer.

„Já vím,“ řekl Ethan. „A vím, že potřebuješ na chvíli vypnout. Oba jsme poslední dobou pracovali hodně přesčas.“

„No, já jsem hlídala McKetricka a ty jsi byl –“ podívala jsem se na něj úkosem, „co že jsi to vlastně dělal?“

„Řídil tento upíří Dům?“ odtušil suše.

„Jo aha,“ řekla jsem s přikývnutím. „Řídil tento upíří Dům.“

Trochu se zakřenil, pak mi zastrčil za ucho tenoučký pramínek vlasů.

„Ve vší vážnosti, měli bychom se dohodnout a strávit spolu pár příjemných chvil.“

Úlisně jsem se na něj usmála, protože jsem náhodou tuhle jeho nabídku tak trochu čekala.

„Naprosto souhlasím,“ řekla jsem. „Právě proto jsem na pátek zamluvila večeři na Toskánské terase, což je nejvybranější italské bistro v Chicagu.

Domácí těstoviny. Jemné šampaňské. Lanýže. Malilinkaté dortíčky, které jsou skoro lepší než mallodortíky. Oslavíme to stylově.“

Toskánská terasa patřila ke starým typickým chicagským restauracím, kde číšníci hovořili vesměs italsky, prostory byly tmavé a měli jste tam záruku soukromí. Byla výtečná a drahá, ten typ místa, který jste si schovávali na zvláštní příležitost.

Ethan zkrabatil obočí. „Oslavíme co?“

„Ty si nepamatuješ, co bude v pátek?“

Nasadil nechápavý výraz a jeho oči připomínaly jelena, který tupě civí do předních světel automobilu. Vykolejila jsem ho.

„V pátek je čtrnáctého února,“ řekla jsem. „Je Valentýna.“

Strávila jsem tak velkou část dospělého života jako nezadaná, že Valentýn pro mě celkově vzato nic moc neznamenal. Jistě, tu a tam jsem dostala povadlé růže v zelené váze nebo bonboniéru ve tvaru srdce a z nekvalitní čokolády. Jenže těch dárků bylo málo a s velkými rozestupy.

Tento vztah byl skutečný, což znamenalo, že jsem mohla – poprvé – zakusit smysluplný den svatého Valentýna. Ne kvůli růžovým růžím a čokoládovým bonbonům plněným nugátem, ale kvůli nám. Protože jsem našla někoho, kdo mě udělal lepší, silnější a protože, nebo jsem si to alespoň ráda myslela, jsem já udělala totéž pro něj. To už stálo za to, aby to člověk oslavil, vážil si toho a byl vděčný.

Stálo to za číšníky ve smokingu a úzké sklenky na šampaňské.

„Je den svatého Valentýna, chtělas říct,“ podotkl Ethan s úsměškem.

„Překvapuje mě, že chceš slavit tak krvavý den chicagské historie.“

Měl na mysli masakr na svatého Valentýna z roku 1929, kdy Al Capone sejmul v garáži v Lincolnově parku několik mužů z nepřátelského gangu.

„Víš, že tohle nemyslím.“ Utrhla jsem žmolek z jeho klopy. „Jak už jsi řekl, zasloužíme si pár příjemně strávených společných chvil, jen my dva.

Pár minut klidu a ticha mimo Dům, někde, kde nebude záležet na tom, že jsme upíři.“

„To zní lákavě,“ připustil Ethan. „Sice je to trochu pokoušení osudu, ale přesto pozvání. Těším se na to.“

Hříšně se na mě usmál, čímž naznačil, že to není ani tak večeře, na co se těší, jako spíš to, co, jak doufal, se možná odehraje potom.

A protože představa toho scénáře nám toho večera moc nepomáhala v plnění povinností, políbila jsem ho na ústa. „Musím běžet.“

Ethanův výraz povadl. Když jsem mu položila ruku na prsa, cítila jsem, jak pod ní bije srdce – pravidelně a silně.

„Budu opatrná,“ slíbila jsem. „Budu mít u sebe meč i telefon. A krom toho budu večeřet s jednou z nejmocnějších čarodějek světa.“

Jeho oči získaly strohý výraz. „Já vím,“ řekl. „Přesně to mi dělá starost.“