Sarah J. Maasová: Krvavé ostří

Celaena Sardothien drží Krvavé ostří

Chyběla vám nemilosrdná a prostořeká nájemná vražedkyně Celaena Sardothien? Chtěli jste se dozvědět víc o její minulosti? Tak si přečtěte Krvavé ostří, soubor pěti povídek, které dějově předchází sérii Skleněný trůn.

V úvodní povídce Vražedkyně a Pán pirátů se Celaena vydává do Zátoky lebek, aby jménem svého pána Arobynna Hamela vedla jednání s Pánem pirátů o obchodu s otroky. Celaena je sice nájemná vražedkyně, ale jestli se jí něco protiví, je to obchod s nevinnými lidmi.

Ve druhé povídce Vražedkyně a léčitelka se Celaena ocitá v přístavním městě, kde se setkává s mladou léčitelkou Yrenou, která kvůli mocichtivému adarlanskému králi přišla o rodinu. Yrene touží nastoupit do učení u léčitelů, jenže jí chybí peníze, a tak uvízla ve špinavé přístavní hospodě bez naděje na lepší budoucnost.

V následující povídce Vražedkyně a poušť poslal Arobynn Celaenu do sídla Tichých vrahů v poušti, kde má podstoupit tvrdý výcvik.

V předposlední povídce Vražedkyně a podsvětí se Celaena vrací do Zlomuvalu a dostává novou zakázku. Zároveň se musí vypořádat se svými city k Samovi, který ovšem během její nepřítomnosti našel zalíbení v krásné kurtizáně Lysandře.

V závěrečné povídce Vražedkyně a říše se Celaena a Sam chtějí odstěhovat ze Zlomuvalu, opustit cech vrahů a jednou provždy se vymanit z vlivu Arobynna Hamela. K tomu však potřebují spoustu peněz, a tak přijímají nebezpečnou zakázku, které jim může přinést vytouženou svobodu, ale taky je stát život…

Nájemná vražedkyně Celaena Sardothien stěží mohla být čtenáři sympatická. Ve Skleněném trůnu se chovala jako arogantní spratek, místo vraždění se zajímala o šaty, prohlašovala o sobě, že je nejlepším zabijákem na světě, ale přitom dělala hloupé chyby. V Krvavém ostří Sarah J. Maasová Celaenin charakter sice nezměnila, ale hodně upozadila její ego a celkově její postavu polidštila a umírnila.

Nechybí ani zajímavé vedlejší postavy. Arobynn Hamel, Král vrahů, všemi bezohledně manipuluje. Krásná kurtizána Lysandra s Celaenou soupeří o Arobynnovu pozornost, a proto si nemůžou přijít na jméno. Nájemný vrah Sam Cortland navzdory svému povolání působí velmi sympaticky. Škoda jen, že tu nemají víc prostoru, zasloužili by si ho.

Skleněný trůn mě strašlivě zklamal, Půlnoční koruna byla lepší, Dědička ohně dobrá a Královna stínů skvělá. Jenže Krvavé ostří autorka napsala ve stejné době jako Skleněný trůn, takže jsem se sbírky povídek upřímně bála. V prvním příběhu se hrdinka zase chovala trochu spratkovitě a druhá povídka byla příliš krátká na to, aby měla pořádnou zápletku. Zbylé tři povídky ale přinesly to, co od Sarah J. Maasové očekáváme: její typický a chytlavý styl, zajímavé prostředí, pořádnou dávku akce, sympatické (a nesympatické) postavy, pár nečekaných zvratů i trochu humoru a romantiky.

Jako červená linka se celou povídkovou sbírkou táhne pozvolna se vyvíjející vztah mezi Celaenou a Samem. Čtenáři série Skleněný trůn vědí, jak to mezi nimi dopadne, takže tam chybí moment překvapení. Na druhou stranu právě proto, že vědí, k jaké tragédii se schyluje, ta romantická zápletka funguje a zanechává poměrně silný dojem.

Všichni fanoušci série Skleněný trůn budou z Krvavého ostří nepochybně nadšeni. Pro mě to nakonec bylo příjemné překvapení, protože se mé obavy z výskytu nesnesitelné Mary Sue Celaeny a děje plného nelogičností naštěstí nenaplnily. Jelikož však nepatřím mezi fanoušky hlavní hrdinky, Krvavé ostří mě nedokázalo pohltit – na rozdíl od Královny stínů, kdy jsem při čtení snad ani nedýchala a litovala jsem, že už je konec. Proto se celá třesu na vydání pátého dílu Empire of Storms, který snad vyjde v překladu už letos v létě.

Ukázka

Vydalo: Cooboo; 2017
Překlad: Ivana Svobodová
Vazba: brožovaná
408 stran /299 Kč