Stacia Kane: Oči mrtvých (Downside 2)

Tetovaná čarodějka Cesarie „Chess“ Putnamová přitahuje potíže téměř magicky. Nebyla by to ona, kdyby se nedokázala s lehkostí sobě vlastní ocitnout ve smrtelném průšvihu. A dva muži z místního podsvětí jí neulehčují ani milostný život. 

Kane_Oci-mrtvychPoté co Chess úspěšně vyřešila problémy na letišti, přestala být v řadách Církve Skutečné pravdy nikým. Teď už ji zná příliš mnoho lidí a starší jí rádi svěří i náročné a komplikované případy. Vyšetřování nejnovějšího z nich ji zavede do domu Rogera Pylea, slavného seriálového herce se slušnými konexemi. Skutečně v jeho novém domě straší, nebo někdo výskyt duchů finguje? Druhou a neoficiální směnu si Chess musí odpracovat pro kriminálníka Ranaře v temných zákoutích Downside, kde pravděpodobně začal vraždit neblaze proslulý Plačící muž.

Život Chess Putnamové se řítí strmě z kopce dolů. Jako Odhalovač spiknutí a podvodů spojených s výskytem duchů odvádí Chess práci, pro kterou má magické předpoklady, ale chybí jí pevné nervy a psychická odolnost. Bolestivá traumata z dětství jí rozhodně nepomáhají, proto si svá trápení léčí zásobou drog. Pokud existuje něco ubožejšího než totálně sjetá církevní čarodějka, tak jen drogově závislá čarodějka s šíleným absťákem. Přímo ukázkový příklad zbytečných potíží. Drogy však nejsou zadarmo. Chess je zapletená s Ranařem a jeho vymahačem Postrachem. Rozhodně jí nepomáhá, že nezávazně sexuje s Lexem, který pracuje pro Ranařova rivala Šuknu. Jak dlouho asi může trvat, než to praskne? A kdo pocítí přímé následky? Obzvlášť když jeden vztah míří velmi zajímavým směrem.

Oči mrtvých mají o něco slabší zápletku než první díl Smrtící duchové, zato s větší dávkou erotiky. Cesarie není zrovna extra bystrý detektiv, spíš se v drogovém oparu potácí od maléru k maléru, až nakonec náhodou narazí na pachatele. To neznamená, že by hlavní hrdinka série Downside byla hloupá husička, ale mozek v drogovém opojení zkrátka nepracuje na plné obrátky. Nakonec nezbývá než Chess držet pěsti, aby si svůj život dala pěkně do pořádku.

Mezi Chess a mužskými hrdiny chybí žhavé jiskření a šíleně neodolatelná touha, jakou prožívá Anita Blakeová v okolí Jean-Claudea nebo Kate Danielsová, když narazí na Pána šelem. Chess má svými (ne)vztahy blíž k nevázanému životu Eddie Spenceové. Sice se na obzoru něco rýsuje, ale tohle tetované děvče komplikace přitahuje jako na běžícím páse. Není snadné si oblíbit Postracha nebo Lexe z jediného důvodu: Dostali na stránkách příliš málo prostoru. Skoro to vypadá, jako kdyby láskou Chessina života byly drogy. Ty mají prostoru ažaž.

Stacia Kane i tentokrát v hojném množství servíruje nejhorší lidské vlastnosti, špínu, chudobu, strach i prostituci. Ovšem nikoliv s ironickou lehkostí, ale pěkně natvrdo, s drsnou realitou všedního života v post-apokalyptickém světě, kde hranici mezi obyčejnými lidmi a smrtícími duchy tvoří velice mocná Církev Skutečné pravdy. Právě drogy a temné, zoufalé prostředí plné lidského odpadu odlišuje Downside od dalších zástupců městské fantasy.

Série Downside není čtení cílené výhradně na ženy, ale mohlo by dokázat přitáhnout i mužské čtenáře, protože na obávané přehnaně romantické scény tu nenarazí. Kromě nich ovšem chybí i humor, sarkasmus a lehkost. Chess Putnamová je rozporuplná postava v komplikovaném světě. Kdo Downside nevyzkouší, tak nezjistí, jestli ji má rád, nebo jí přeje věčné drogové opojení.

Ukázka

Vydal: Fantom Print, 2014

Koupit knihu