Tessa Grattonová: Strážkyně krve (Krvavé deníky 2)

Volné pokračování knihy Magie krve čtenáře zavede na farmu v Kansasu, na území krve, kde měl své sídlo diákon – Arthur Prowd. Před svou smrtí pověřil svou nástupkyni, mladinkou Mab, aby zničila keře růží u domu farmy. V růžích se však skrývá stará kletba, o které Mab nevěděla.


Gratton_Strazkyne_krveMab v Růžovém domě žije od svého dětství. Starala se o ni babička Lyn a diákon Arthur. Její matka Josephine ji i Arthura občas přijela navštívit a při té příležitosti naučila svou dceru něco z magie krve. Podstatnou část svých vědomostí ale získala Mab právě od Arthura. Po jeho smrti převzala nelehký úkol udržovat vše v rovnováze a hlavně na území krve hlídat zapečetěné kletby, sňaté z lidí i předmětů. Růže, které rostou u domu, jednu z nich skrývaly, dokud ji Mab nevědomky svou magií neuvolnila. To, co v trní bylo dlouho skryto, pomalu nabírá na síle a ohrožuje všechny na území farmy i mimo ni. Will Sanger, který žije v blízkém městečku a nemá o světě krvavé magie ani potuchy, se vlivem řady náhodných událostí s kletbou střetne a na Mab Prowdové i Willovi bude záležet, zda ji všichni v pořádku přežijí.

Tessa Grattonová napsala knihu Strážkyně krve stejně jako první příběh Magie krve v první osobě, s kapitolami z pohledu tří osob. Hlavní dvě linie jsou věnovány Mab a Willovi v současnosti a třetí vypráví příběh z minulosti neznámé pisatelky formou dopisu, který mnohé vysvětluje a doplňuje hlavní dějovou linku.

V knize se čtenář setká s postavami z první části Krvavých deníků, ale ty příliš do děje nezasahují, proto znalost předchozí knihy není nutná. Silla a Nick se příběhem jen mihnou, Josephine je zmíněna pouze jako matka Mab a Donna pracuje na farmě jako hospodyně. Více prostoru dostává Rees v podobě hejna vran jako Mabin magický pomocník.

Hlavní a nové postavy jsou zajímavé. Ztřeštěná Mab žije hlavně svou magií a tak trochu duchem mimo náš svět. Will je sympaťák, kterému se po smrti bratra zbořila nalinkovaná budoucnost a znovu hledá, co je pro něj v životě důležité. Sebejistá Mab s magií v krvi a nejistý Will bez jakýchkoli znalostí kolem kouzel jsou zvláštnním párem.

Kniha je velmi poutavě a čtivě napsaná a určitě lepší než kniha první; na stylu a propracování jsou znát autorkou získané zkušenosti ze psaní předchozí knihy. Nechybí romantika ani akční scény. Jediné, co může dělat čtenáři problémy, jsou prvky magie. Obětování a neustálé sebezraňování nemusí být vhodné pro jemnější povahy. Za sebe můžu napsat, že jsem se od krve odpoutala a brala ji jako cenu, kterou je třeba zaplatit.

Knihu jsem přečetla rychle, příběhu nechybí určitá poetika. Možná je to dané i tím, že jednou z autorčiných betačtenářek je Maggie Stiefvaterová (Mrazení, Ve znamení Štíra), její styl a styl Tessy Grattonové jsou si velmi podobné. Ač je kniha určená pro náctileté, užila jsem si ji a můžu ji jen doporučit.

Vydal: Knižní klub; prosinec 2013
Ukázka
Koupit