Maggie Stiefvaterová

Americká autorka románů pro mládež a urban fantasy Maggie Stiefvaterová se narodila 18. 11. 1981 v Harrisonburgu ve Virginii. Vystudovala historii na Mary Washington College. Po ukončení studia pracovala jako portrétistka a věnovala se krasojezdectví. V roce 2009 slavila ohromný úspěch s románem Mrazení, který se po několik desítek týdnů držel mezi deseti nejlépe prodávanými knihami žebříčku The New York Times.

V 16 letech legálně změnila své křestní jméno Heidi na Margaret. Žije se svým mužem, dvěma dětmi, dvěma neurotickými psy a jednou nepříčetnou kočkou ve Virginii, a jak sama uvádí, vedou tam divoký život hipíků. Je vášnivou čtenářkou, miluje stará auta (vlastní Camaro z roku 1973), hraje na spoustu nástrojů, mimo jiné na harfu, klavír, flétnu a dudy, kreslí a píše knihy.

Literárně debutovala v roce 2008 románem Lament: The Faerie Queen“s Deception, jeho pokračování vyšlo o rok později pod názvem Ballad: A Gathering of Faerie.

V roce 2009 slavila ohromný úspěch s románem Shiver (Mrazení), který se po několik desítek týdnů držel mezi deseti nejlépe prodávanými knihami žebříčku The New York Times. Následovaly dva další díly Linger (Váhání) a Forever (Splynutí), kterými trilogii ukončila.

„Má životní rozhodnutí byla založena na mé neschopnosti být výdělečně činná. Lidé se budou mračit, když si budete mluvit pro sebe, zírat doblba nebo chodit do práce v pyžamu, pokud jste servírka, učitel krasopisu nebo technický editor (to vše jsem zkusila). Jsou to však vysoce ceněné rysy u romanopisců, muzikantů a umělců (jako jedna z nich se živím od svých 22 let).“

Studio Warner Bros koupilo práva na Mrazení krátce po vydání knihy a scénář k filmu napsal Nick Pustay. Herci ještě nebyli vybráni.

Tvorba:
Vílí říše (Books of Faerie)
1. Nářek (Lament: The Faerie Queen“s Deception; 2008; česky vydal Albatros 2012)
2. Soužení (Ballad, 2009; č. Albatros 2012)
Nebezpečné víly, hudba z jiného světa, neopětovaná láska. Životy Deirdre Monaghan a jejího nejlepšího přítele Jamese Morgana se změní navždy, když se střetnou se zvráceným a nádherným světem Faerie.

Vlci z Mercy Falls
1. Mrazení (Shiver, 2009; česky vydalo Argo 2010)
2. Váhání (Linger, 2010; č. 2011)
3. Splynutí (Forever, 2011, č. 2011)
Když se Grace zamiluje do Sama, kluka, který se mění ve vlka každou zimu, musí se rozhodnout, jak moc chtějí riskovat, aby mohli být spolu.

The Raven Boys
1. The Raven Boys (2012)
2. The Dream Thieves (2013)

Romány:
Ve znamení Štíra (The Scorpio Races;2011)
Závody Scorpio startují každý listopad. Jezdci se snaží udržet na vodních koních a dojet do cíle. Někteří jezdci přežijí, jiní zemřou. Devatenáctiletý Sean Kendrick je vracející se šampión. Mladík toho moc nenamluví, a pokud se něčeho bojí, drží to uzavřené hluboko v sobě, kde to nikdo nespatří. Puck Connoly je jiná. Nikdy se nechtěla zúčastnit závodu, ale osud jí nedal na výběr. Jako úplně první dívka se staví na start závodu. Vůbec není připravená na to, co ji čeká.

Povídky:
The Hounds of Ulster (antologie Kiss Me Deadly; 2011)
The Merry Sisters of Fate (antologie, vyjde 2012)

Web autorky

Zdroj:
fantasticfiction.co.uk
maggiestiefvater.com

Aktualizováno 8. 11. 2013