Miroslav Pech: Program Nosferatu

Rodinné trable známe všichni. Ale když přijde den, kdy o své blízké přijdete, to se potom zastaví svět a vy už nebudete stejní jako dřív.

Mladá Kristýna neprožívá klidné dospívání a může za to i rozchod jejích rodičů. Měli se rádi, jenže její táta – Josef „Goblin“ Štěpán – byl spisovatel. Ke všemu hororových příběhů. Inu, byl podivín, a i proto se rozhodl žít sám. S dcerou Kristýnou však mají stále dobrý vztah. „Goblin“ byl legenda hororového undergroundu, ale každá jeho další kniha měla menší úspěch. Nebyl ještě zdaleka starý na odchod, jenže stalo se. A Kristýna se s tím musí smířit. Josef Štěpán ale psal horory, přece neodejde z tohoto světa jen tak v poklidu.

Program Nosferatu je další novelkou z edice Zrnka temnoty nakladatelství Golden Dog. Miroslav Pech využil prakticky maximální možný rozsah pro „Zrnko“, ale i tak příběh přečtete během chvilky.

Zpočátku se seznamujete s Kristýnou a její rodinou. Velký prostor dostal její otec a klasické vyprávění oživují výtažky z rozhovorů, které absolvoval s různými novináři. Příběh tak působí spíš jako drama než horor. To se však značně radikálně změní. Novela výborně graduje a po celou dobu nenechá čtenáře vydechnout.

Hororová část příběhu je zajímavá, i když se autor nesnaží o velkou originalitu. Spíš uchopil klasický motiv a využil ho novým způsobem. Samotný název novely napovídá, o co se jedná. Kromě napětí a dramatu ale nabízí i chvilky k zamyšlení – třeba kam až člověk zajde, když miluje své blízké. Autor příběh prošpikoval značně černým humorem – od legrace na účet hororového žánru po spoustu různých vtípků.

Novelka nemá slabá místa, může vás však překvapit chování Kristýny, která učiní několik věcí, které nepůsobí zrovna reálně nebo vám mohou přijít jako značně přehnané.

Miroslav Pech jako ostřílený autor rád pendluje mezi žánry. V jeho autorském portfoliu naleznete jak horory Dítě tmy, Mainstream, tak temnou fantasy Rytíř či novely dotýkající se společenských témat Cobainovi žáci a Otec u porodu. Program Nosferatu je tedy jeho dalším návratem k hororu.

Program Nosferatu je parádní svižná novela, která se čte sama. Čtivost se tu prolíná s kvalitní stavbou příběhu, v němž autor nabídne drama, horor i humor. Tak se nestyďte a zjistěte, co to ten Program Nosferatu je.

Vydal: Golden Dog; 2024
Obálka: Michal Březina
Vazba: brožovaná
Počet stran: 150
Cena: 179 Kč