Mainstream – i démoni v nás mají své dny

Klára a Matěj jsou takový téměř obyčejný manželský pár, jehož svět tvoří domov pro malou dcerku a péče o ni. Zatímco Klára do tohoto světa unikla, Matěj se snaží uniknout z něj ven. K odhodlání změnit svůj život spousta jedinců potřebuje nějaký impulz, silnou motivaci stejně tak potřebuje k setrvání v tom současném.
Oba hrdinové dostanou, po čem touží. A pak se začnou dít opravdu nehezké věci…

Od úst jí stoupala pára. Mrzlo, a přesto se potila.
„Matěji!“
Tiskne si sekeru k prsům. Víčka mé pevně zavřená.
Sára sebou ve spánku trhne.
„Matěji! Sáro! Kde jste?!“
Slina steče na ostří sekery.
Dítě pohne hlavou, ale oči neotevře. (str. 81)

Přestože autor Miroslav Pech nepatří k literárním nováčkům (napsal sociální dramata Cobainovi žáci, Napíšu Pavle, Úžasně vtipná videa a nově Otec u porodu), jeho hororově laděná novela Mainstream vyšla nejprve u polských sousedů, kteří jsou obecně temné literatuře více nakloněni. V Čechách se knihy ujalo nakladatelství Carcosa a přidalo k novele ještě šest znepokojivých povídek. Zrodila se tak sbírka plná napětí, teroru a hrůzy, kterou lze pochválit už za pěknou grafickou úpravu nejen obalu, ale i vnitřku – vše hned po otevření skvěle navnadí na celkovou atmosféru.

Ostří dopadlo na stehno tvrdé jako skála. Ruce ji zabrněly. Sekla podruhé. Potřetí. Na kalhotách a kůži zůstávaly příčné rány.
Musela něco vymyslet. Vzpomněla si, že v kůlně visí na háčku ruční pilka. Přinesla ji. (str. 131)

Pilotní novela Mainstream je příběhem o lidské psychice, její (ne)schopnosti potlačit hrůzy z minulosti, (ne)schopnosti odolat nástrahám přítomnosti. Zrůdy zde mají zcela lidský rozměr a stávají se jimi sami lidé. Za většinou neštěstí obou hrdinů může nepochopení či chvilková slabost. Uprostřed napínavého a dechberoucího příběhu se navíc ocitá nevinné dítě.

Autorův vyprávěcí styl je poutavý, lidský, nedovolí čtenáři knihu odložit, tedy pokud má dost silné nervy a žaludek. Miroslav Pech umí vytěžit každou životní situaci až do samotného dna, orientuje se v myšlenkových pochodech svých hrdinů, zcela zřejmě vnímá své okolí a nebojí se využít své vlastní zkušenosti. Navzdory chybějící pointě a slabšímu závěru je možno konstatovat, že jde o jeden z nejsilnějších příběhů od českého autora, které u nás za poslední roky vyšly.

Zvedla panenku a posadila ji do křesla. Poté vrávoravě – chvíli potrvá, než si na nové tělo zvykne – poodešla k sušáku a sundala z něj kostkované šatičky. Vrátila se k panence a oblékla ji. Rozhodla se, že jí nechá zapnutou televizi. Potom vytřela tu spoušť na podleze v obýváku.

Připojené povídky se mnohdy stávají pilotnímu dílu břemenem a strhávají náladu z hlavního díla, nebo dokonce působí rušivě. V tomto případě tomu tak není. Pokud má čtenář ještě sílu, může se pustit do dalšího čtení, aniž by přišel o trýznivou náladu a pocit neustálého napětí.

První povídkou je psychedelická Věc ukrytá mezi stříbrnými vlákny, kde se stáváme přímými účastníky vědeckého výzkumu a spolu s hrdinou do poslední chvíle nevíme, co se s námi vlastně děje.

Sociálním dramatem s hororovými prvky je povídka Mašina, jejíž hrdinka má neodolatelné nutkání ujíst se k smrti.

Nefalšovaně hororovou povídkou je práce s názvem Verunka. Jestli jste si mysleli, že příběh o vraždící panence už nemůže nabídnout nic nového, budete velice překvapeni.

Povídkou s největším podílem explicitní fantastiky je Demolice, ve které ožívají domy. A ne, nemají se svými lidskými soupeři dobré úmysly.

Pedro Álvarez. Celebrita. je jednou ze dvou nejsilnějších přidaných povídek. Jde o postapo, jehož hrdiny jsou bývalý model, loučící se se svou uměle vytvořenou krásou, a slepý chlapec. Druhou je povídka Víc životů, ve které protagonista po smrti svých blízkých (k nelibosti okolí) přebírá jejich identitu.

Všechny příběhy do jednoho jsou silné a znepokojivé, nutí k zamyšlení, prakticky mohou být alegoriemi na zážitky mnohých z nás. Žádný hrdina není nevinný, každý si prochází vlastním druhem pekla. Je otázkou, zda budete mít odvahu s nimi tu pouť dojít až do konce.

Kniha Mainstream je důkazem, že tuzemští autoři horory psát umí, jen z nich mají čtenáři paradoxně příliš velký strach.

Ukázka

Vydalo: Carcosa, srpen 2018
Vazba: brožovaná
256 stran / 259 Kč