Arkadij a Boris Strugačtí: Útěky z pekla

Pojetí pekla může pro každého znamenat něco jiného. Někdo si ho může představovat jako žár plamenů, anebo naopak jako místo tak mrazivé, že se v něm zastavil jakýkoliv pohyb. Pro jiné zase může mít podobu neustále se opakujících událostí, které dotyčný jedinec není schopen ovlivnit, natož změnit a musí je prožívat pořád dokola.

Knihu Útěky z pekla sestavil překladatel Konstantin Šindelář a zahrnul do ní nové překlady dvou novel Arkadije a Borise Strugackých, vydaných předtím pouze jednou v osmdesátých letech ve dvou antologiích, a dvě povídky, které se v češtině objevují úplně poprvé.

První muži na prvním prámu
Pro Markova se plánovaná dovolená spojená s lovem v sibiřské tajze stane nečekaným nezapomenutelným zážitkem, když objeví opuštěnou usedlost svého přítele lesníka Pavla Pavloviče s okolím nesoucím jasné známky násilí. Okamžitě se vydává po stopách vedoucích do hlubokého lesa. To, co na cestě za pomstou nalezne, by si nedokázal představit ani v těch nejdivočejších snech.

Ubozí zlí lidé
Krále probudí v noci podezřelé zvuky u dveří jeho ložnice. Podaří se mu utéct před jistou smrtí do svatyně nebeských andělů, kde v samotě a tichu zpytuje nečisté svědomí, aby následně sebral poslední zbytky odvahy a požádal sochu různookého Boha o pomoc a záchranu svého bídného života. Vyslyší nebeské bytosti jeho prosbu?

Pokus o útěk
Dvojice naivních mladíků z dvaadvacátého století má v plánu strávit dovolenou na planetě vyhlášené lovem místního predátora tachorga. Vše se ovšem změní, když je osloví tajemný cizinec Saul Repnin s opravdu zvláštním požadavkem a ještě zvláštnějším chováním. Chce, aby změnili své plány a vzali jej na nějakou Zemi podobnou planetu, hlavně neobydlenou žádným inteligentním životem. Vadim s Antonem prakticky okamžitě souhlasí, a dokonce navrhnou vhodnou neprobádanou planetu. Po příletu se ovšem ukáže, že je nejen obydlená, nýbrž její obyvatelstvo je na vývojovém stupni srovnatelném s fašistickým feudalismem středověku. Navíc se zde nachází nekonečně se pohybující kolona mimozemských válečných i jiných strojů, vyjíždějící odnikud z kráteru a mizející na dalším na konci dálnice. Zatímco oba mladíci chtějí pomoci místnímu obyvatelstvu vymanit se z okovů násilného a bezcitného barbarství, Saul je naproti tomu velice skeptický ve svých názorech. Kdo je ve skutečnosti onen tajemný cizinec zač?

Kluk z pekla
Pozemskému vědci pracujícímu v utajení se podaří zachránit zraněného mladíka z válkami zmítané planety a dopravit ho na vyspělou Zemi budoucnosti, kde již dvě století od poslední ničivé války vládne mír a blahobyt. Přestože se progresor Korněj snaží vycvičeného elitního vojáka Gaga motivovat ke změně v myšlení a převychovat jej k přijetí ideálů pozemské společnosti, Gag neustále myslí na návrat na domovskou planetu, aby přispěl svými silami k boji až do konečného vítězství. I když hledí na všechny technologické výdobytky dalece vyspělejší společnosti, než je ta jeho, a zarputile odmítá jakékoliv změny toho, v čem byl vychován, přece jen jisté semínko pochyb do jeho nitra mohlo být zaseto. To ovšem nepozná na planetě, jež je pro něj cizí, nýbrž jedině až možná po návratu do domovského světa.

Kromě dvou povídek a dvou obsáhlejších novel kniha obsahuje komentáře Borise Strugackého ke každému textu zvlášť, aby bylo přiblíženo zákulisí motivací předcházejících jejich vzniku. Následuje, jak už je u nových překladů vydávaných u Tritonu zvykem, rozbor (exkluzivně pro tato vydání) od literárního vědce a předního odborníka na dílo bratří Strugackých Vladimira Borisova, jenž dodává knihám dalece hlubší vhled do kontextu jednotlivých děl, která vznikla v různých tvůrčích údobích života obou autorů a byla ovlivněna společenskými změnami v tehdejším Sovětském svazu.

Konstantinu Šindelářovi se podařilo sestavit tematicky propojenou a doplňující se sbírku, která má význam i pro současného čtenáře a milovníka fantastiky. Neboť nad myšlenkami nadnesenými v jednotlivých příbězích bude ještě dlouho po jejich přečtení přemýšlet. A to jak u každého příběhu zvlášť, tak i v kontextu propojení s ostatními třemi díly.

Díky závěrečnému medailonku si čtenář může oživit základní informace o tvůrcích.

Vydal: Triton, 2024
Původní název: Попытка к бегству (Popytka k bjegstvu, 2024)
Překlad: Konstantin Šindelář
Obálka: Renata Brtnická
Počet stran: 336
Vazba: pevná
Cena: 429 Kč