Knižní novinky: únor 2024

Které knihy z fantastiky doputují v únoru na knižní pulty? Můžete se těšit na několik knih od českých autorů, ale taky na překladové novinky i další díly už rozběhlých sérií.

Kristina Haidingerová: Očistec

Rodí se ze smrti. Jsou posedlí mstou. Kradou vzpomínky. Sytí se krví a opájí bolestí.
Od požáru v přístavním městě v sedmnáctém století přes velrybářské a polární výpravy až po zpustošenou zemi v současnosti – tam všude spřádají své plány nepohřbení, bílé stíny opředené tajemstvím.
Sestupte s nimi do temnoty. Poznejte, jaké to je být jedním z nich.
Souborné vydání třídílného románu o Violetech.

Vydá: Golden Dog

Pavel Fritz: Přístav u řeky Styx

Pod ledovým krunýřem Jupiterova měsíce Europy se rozprostírá tajuplný oceán. Skupina vědců s nadšením zahajuje jeho průzkum, aniž tuší, čemu stane v blízké budoucnosti tváří v tvář. Temné vody ukrývají zahnívající tajemství a vyslance lidstva očekává poznání, že nejen život, ale i smrt mohou nabývat ve vesmíru netušených podob.
Království plynného obra není místem pro slabé…

Vydá: Epocha

 

Michal Sirotek: Znamení padlých

Mezi lidmi zuří válka, to nejhorší však teprve přijde… Dva národy – jeden nekončící svár. Po deseti letech křehkého míru se rozhořel nový konflikt a nemilosrdně zasáhl do životů všech lidí. Styr a a Lišja se snaží odhalit viníky strašlivých jatek, každý z nich však z jiného důvodu. On chce pomstít své milované, ona zachránit svou sestru. Svět ale není takový, jak se na první pohled zdá. V propastech času se skrývají tajemné stíny z cizích Sfér, jejichž moc i cíle jsou děsivější než hrozící válka…

Vydá: Fragment

Miroslav Pech: Program Nosferatu

Josef „Goblin“ Štěpán je uznávaný autor hororových příběhů. Vlastně… byl.
Kristýna se musí vyrovnat s tátovým nečekaným odchodem. Štěpán dceru miloval a ona milovala jeho. Probírá se vzpomínkami, otcovými věcmi, až jednou pustí jeho počítač a zjistí, že smrt je opravdu relativní. A že lidské vztahy mohou dostat nový rozměr…

Vydá: Golden Dog

Martin Paytok: Láska, smrt a všechno zlý

Pohřby obvykle bývají smuteční záležitostí. Pro rodinu Havranových ale smrt zatrpklého patriarchy Izajáše znamená spíš úlevu – hlavně v oblasti finančních problémů. Odtažitý stařec během života nastřádal majetek, pro který by byl kdekdo ochotný zabít, a jedinou podmínkou k jeho získání je nutnost strávit noc na odlehlém sídle vysoko v Krkonoších.
Na zámek Rabenštejn se proto začnou sjíždět Izajášovi příbuzní z blízkých i dalekých koutů, a nejspíš si dovedete představit, jak hladce taková sešlost probíhá. A to ještě předtím, než padne tma a první z nich nevysvětlitelným (a nevysvětlitelně krvavým) způsobem zemře. A potom další. A další a další.
Zatímco se všichni snaží zachránit si krk, adoptivní dcera Izajášovy neteře Agáta se pokouší vypátrat, kdo za vraždami stojí. Je to někdo z přítomných, nebo mají všichni uspokojivé alibi a s Havranovými je na zámku ještě někdo… anebo něco?

Vydá: Mystery Press

Rick Riordan, Mark Oshiro: Slunce a hvězda

Hrdinská výprava dvou polobohů ze světa Percyho Jacksona Nico di Angelo jako Hádův syn zažil víc hrůz než kdokoli jiný. Ale i jeho dny prosvětlil paprsek slunce v podobě milovaného Willa Solace, Apollónova syna. Spolu dokážou překonat jakoukoli překážku. Poslední dobou ale Nika volá hlas z Tartaru. Zdá se, že patří napravenému Titánovi, kterého Percy s Annabeth museli opustit během úniku z Hádovy říše. Nico se mu hodlá vydat na pomoc a Will trvá na tom, že ho doprovodí. Přežije ale bytost světla v nejtemnější části podsvětí? A čeho se tam Nico bude muset vzdát?

Vydá: Fragment

Carissa Broadbent: Zmije a křídla noci

Zakázaná láska chutná po krvi! Upíří fantasy, která si podmanila miliony čtenářů.
Oraya si vydobyla místo ve světě, který ji chce zabít. Aby adoptovaná lidská dcera upírského krále přestala být pro ostatní jen kořistí, musí se zúčastnit Kejari: legendárního turnaje bohyně smrti. Spojenectví s tajemným upírem Raihnem může naklonit misky vah na její stranu, ale také ji může zničit. Je to nemilosrdný zabiják, nepřítel koruny jejího otce… a její největší konkurent. Ještě víc však Orayu děsí to, jak neodolatelně ji přitahuje. V tomto království totiž není nic víc smrtícího než láska.

Vydá: CooBoo

Kate Armstrongová: Noční ptáčata

Zakázaná magie, intriky a tajemství v blyštivém fantasy světě inspirovaném dvacátými lety O Nočních ptáčatech se ve městě Simta mluví jen šeptem – jsou to dívky s výjimečnou magií v krvi. Jediným polibkem mohou změnit lidský osud. Jejich identita je přísně tajná, ale žádné tajemství nemůže zůstat skryto navždy. Když Matilde a její sestry zjistí, že jejich schopnosti jsou daleko silnější, než jim mocní tvrdili, budou se muset rozhodnout. Zůstanou ve zlaté kleci, nebo zkusí změnit prohnilý systém od základu? Ve světě, kde ženám za jakýkoli projev magie hrozí upálení, může být každá chyba smrtící…

Vydá: CooBoo

Aiden Thomas: Strážci slunce

Jednou za deset let je potřeba obnovit energii Slunce a kamenů, které drží na uzdě zlá božstva. Proto je božstvem Sol vyvoleno deset dospívajících polobohů, kteří se utkají ve Slunconošských zkouškách. Vítěz si vyslouží slávu a místo mezi Hrdiny, poražení poslouží na ochranu svého lidu jako obětina Sol. Teo patří mezi obyčejné Jadeitové, a tak se o sebe nebojí – ale má strach o svou kamarádku Niyu nebo Aurelia, se kterým je to zkrátka… komplikované. Jenže pak Sol vybere poprvé za sto let dva nečekané Jadeitové kandidáty: třináctiletého Xia a právě Tea. Musí se postavit proti favorizovaným Zlatým polobohům a porazit je v pětici zkoušek. Nejde totiž jen o slávu, ale především o jejich životy.

Vydá: Yoli

Vanessa Len: Nikdy hrdinka

Budoucnost mají v rukách nestvůry!
Joan se podařilo nemožné: zresetovala časovou linii, zachránila svou rodinu a zničila hrdinu Nicka. To všechno však za příšernou cenu. Aaron, její nelehce získaný přítel – a snad i něco víc –, je pro ni teď protivníkem, který se ji snaží zabít. A z Nicka, do kterého byla tak zamilovaná, je najednou naprostý cizinec. Jen Joan si pamatuje, že venku pořád číhá nemilosrdný nepřítel. Když ji smrtící útok zažene zpět do světa nestvůr, ocitne se před osudovou volbou. Dokáže zachránit ohroženou časovou linii?

Vydá: CooBoo

Na neVěčné časy

Ponořte se do světa romantiky a magie. Osm příběhů o druhých šancích, které vám ukáží, kde všude je možné najít svou spřízněnou duši, pravou lásku nebo sílu začít znovu. Poznejte magický realismus, který si ve světě získal tisíce srdcí a v této jedinečné sbírce máte možnost se s ním seznámit i vy.
Autorky: Štěpánka Horáková, Rina Vevesi, Martina Holešinská, Júlia Matulová, Marie Domská, Tereza Kadečková, Rosana Zvelebilová, Leandra Sold

Vydá: Canc

Sophie Andersonová: Zámek z pavučiny kouzel

Magie je všude kolem nás, stačí jen věřit…
Když třináctiletá Olja projde kouzelnou bránou ukrytou na rodném zámku, na druhé straně najde úplně jiný svět: zakletou magickou říši plnou zoufalství a beznaděje, kterou ovládá všemocný černokněžník. V nebezpečí se brzy ocitá nejen ona sama, ale i její rodina a noví přátelé. A čas se krátí. Dokáže v sobě Olja objevit čarovnou moc a zachránit tak magickou říši, svůj vlastní domov i všechny, na kterých jí záleží?
Podobně jako v Chaloupce na muřích nožkách nebo v Dívce v medvědí kůži napsala Sophie Andersonová i tentokrát pohádkový, dojemný a hřejivý příběh o hledání sebe sama, o síle přátelství a nalézání odvahy.

Vydá: Host

Adrian Tchaikovsky: Děti vzpomínek

Země padla. Kosmická loď Enkidu a její kapitán Heorest Holt se zoufale snaží uniknout i se vzácným lidským nákladem a najít nový ráj. O mnoho generací později kolonie jen tak tak přežívá. Život je tvrdý, a hodně technologických vědomostí bylo ztraceno.
Po čase se objevují cizinci z jiného světa. Mají jedinečné znalosti i nové technologie a chtějí lidské kolonii pomoci. Všechno ale není takové, jak se jeví. Cenou za pomoc cizinců se může stát i kolonie samotná…
Moderní space opera, která začala knihou Děti času a pokračovala románem Děti zmaru, opět přináší mimořádné čtení o boji a přežití lidstva na terraformované planetě.

Vydá: Triton

Nicholas Sansbury Smith: Vykoupení (Do pekel 3)

Nejdrsnější současné post-apo se vrací v nejlepší formě a bude i nadále pokračovat v boji za přežití lidstva! Je tu nový úkol… A s ním i nové krveprolití. Poté, co se Michael a jeho tým dozvědí, že Xavier může být stále naživu, zahájí záchrannou misi. Na obloze se jeden z posledních stále kroužících orbitrů sice rozpadá, ale kapitán Jordan je odhodlanější než kdy jindy udržet lidstvo ve starých kolejích. Nová mise zní jednoduše: Zabít odpadlíky a přivlastnit si jejich zdroje!

Vydá: Laser

Dan Simmons: Hyperion

Ke kolonizovaným planetám pod správou Hegemonie Člověka se blíží mohutná invaze Vyvrženců, kdysi obyčejných lidí, nyní proměněných pro život v hlubinách vesmíru. Nadcházející válečný konflikt hodlají využít ke splnění vlastních, těžko srozumitelných cílů manipulativní umělé inteligence Technojádra, jež se vymkly veškeré kontrole. V předvečer zkázy se sedm poutníků vydává na odlehlou planetu Hyperion k otevírajícím se Hrobkám času, tajemným artefaktům neznámé funkce, a na své pouti Mořem trav si vyprávějí podivuhodné příběhy. V cíli jejich dlouhé cesty je očekává smrtonosný Štír, legendární vraždící stroj, anděl smrti, jenž by mohl jednomu z nich splnit nejvroucnější přání. Ostatním pak podle všech předpokladů věnuje pouze krutou smrt. Tam, kde se hroutí mocné vesmírné impérium, však bývá jen zřídkakdy vše takové, jak by se zprvu mohlo zdát. V pozadí dramatických událostí zuří mnohem důležitější bitva. Bitva o samotnou spásu lidské duše.

Vydá: Argo

Brian Herbert, Kevin J. Anderson: Historie Duny 2 – Křížová výprava strojů

Od událostí, popisovaných v předchozím díle, uplynuly více než dvě desítky let. Tažení proti myslícím strojům se táhne už roky, ale síly vedené Serenou Služebnicí a Iblisem Ginjem dosáhly jen nevelkého pokroku. Lidské světy už jsou unaveny válkou, krvavým, bezvýchodným potácením od vítězství k porážkám…

Vydá: Baronet

Brian Herbert, Kevin J. Anderson: Historie Duny 3 – Bitva o Corrin

Padesát šest let po událostech známých jako Válka strojů, po smrti Sereny Služebnice, nastalo nejkrvavější desetiletí Džihádu. Synchronizované světy a Nepřipojené planety se ale osvobozovaly, až po dlouhých létech bojů začal svět lidí doufat, že se konec války proti myslícím strojům blíží. Naneštěstí má Omnius v zásobě ještě jeden smrtící trumf. Galaxií se šíří zákeřná choroba decimující populace celých planet… a ještě jednou se blíží záplava Titánů.
Vydá: Baronet

Robert Jordan: Oheň z nebes (Kolo času 5)

Svět se přiblížil Poslední bitvě… Rand al’Thor, aneb Drak znovuzrozený, kterému je předurčeno porazit Temného, narušil rovnováhu sil v celé zemi. Shaido Aiel jsou na pochodu a pustoší vše, co jim stojí v cestě. Amyrlin Bílé věže byla sesazena, což poštvalo Aes Sedai proti sobě. Zakázané město Rhuidean ovládli Stínoví plazi. Navzdory chaosu, který kolem něj víří, se Rand dál učí ovládat své schopnosti, odhodlán osvojit si Jedu sílu – a za cenu velkých ztrát ignoruje i moudré rady Moiraine Damodredovny.

Vydá: Laser

Neil Gaiman, P. Craig Russell: Severská mytologie 2 a 3

Severská mytologie v podání Neila Gaimana je ještě mytičtější než kdy předtím. Je proto pochopitelné, že autorův dvorní adaptátor Philip Craig Russell neváhal a převedl bestseller do komiksové podoby. Setkejte se znovu s Ódinem, Freyjou, mocným Thórem, zlotřilým Lokim a všemi dalšími. Druhou a třetí knihu vydáváme v jednom svazku, takže dostáváte dvojitou dávku severských mýtů.

Vydá: Argo

Naoja Macumoto: Kaidžú č. 8, 3. díl

Kafka se opět přeměnil do své nestvůrné podoby, aby zachránil Ičikawu s Furuhašim před záhadnou humanoidní nestvůrou. Své spolubojovníky možná ochránil, ale jak dlouho před nimi ještě udrží své tajemství? Je totiž čím dál tím jasnější, že ostrému zraku nadporučíka Hošiny jen tak něco neunikne…

Vydá: Crew

Jacek Rembiś, Andrzej Sapkowski: Zaklínač – Zrnko pravdy a Menší zlo

ZRNKO PRAVDY
Geralt objeví odlehlé sídlo, kde ho přivítá neobvyklý majitel – netvor s lidskými způsoby. Toto stvoření ho pozve dovnitř a povypráví mu příběh své rodiny, svou minulost a své prokletí. Pokud ho tíha jeho zločinů odsoudila k podobě netvora – to je rozsudek jako z pohádek – mohlo by se v těch fantastických příbězích nacházet zrnko pravdy s radou, jak uniknout osudu a dosáhnout vykoupení?

MENŠÍ ZLO
V zapadlé vsi požádá Geralta místní čaroděj, skrývající se ve věži, o službu. O život mu usiluje stvůra, mladá žena narozená pod kletbou Černého slunce, a zaklínač ji má zabít. Ona dívka pak Geraltovi vypráví úplně jiný příběh, ve kterém je opravdovým netvorem sám čaroděj. Spáchal totiž nevýslovné činy na základě svých pověrčivých představ. Vzhledem k tomu, že se tvář zla neustále mění, musí Geralt – ať už z vlastní volby nebo z donucení – učinit rozhodnutí, které může vést jedině k tragédii.
Vydá: Crew