Lucie Ortega: Soumrak Edenu

Ráj. Místo, kde by vše mělo být krásné a naplněné harmonií. Ale co když ráj potká úpadek? Z místa klidu se může stát bojiště. Jakmile se jednou ráj zabarví krví, půjde někdy ještě vůbec nastolit rovnováha?

V románu Soumrak Edenu nastane to, co jsem popisoval v úvodu a co napovídá samotný název knihy. Před dvěma tisíci lety odešli z Edenu andělé a přišel úpadek. S ním i hrozivé události, které znesvářily dvě skupiny Edeňanů – Pravověrné a Heretiky.

Mladá Ada je dcerou Heretiků, kteří zemřeli při Noci velké očisty, a svou pravou totožnost tají. Je nyní spolu s bratrem vychovávána jako Pravověrná. Na rozdíl od něj však stále cítí, že musí smrt rodičů pomstít. Když se provalí, že je potomek Heretiků, začnou se dít věci. A Eden ještě více potemní.

Soumrak Edenu je fantasy. Možná se budete ptát, jestli YA fantasy. Prvky young adult tu určitě najdete (mladá dospívající hrdinka, první láska…), ale zároveň se tu řeší plno dospělých věcí a příběh je místy docela dost temný.

Eden, andělé, Heretici… už to jasně říká, že kniha hodně vychází z biblických témat a náboženství. V první polovině knihy autorka v podstatě ukazuje takřka diktaturu silně teologické společnosti, která slepě následuje stará pravidla.

Lucie Ortega má příběh hezky vymyšlený, není v něm nouze o zajímavé zvraty a nějaká ta překvapení. S tím souvisí i fungující svět a dobře využité biblické téma. Na druhou stranu může být pro někoho toho „biblického“ až příliš. Kniha sice není nábožensky zaměřená, ale díky ústřednímu tématu se vše okolo toho točí.

Ada je velmi silná a dobře popsaná hrdinka, která se nechce spokojit s dopředu danou rolí ženy bez práv. Stanou se jí i velmi zlé věci a je nutno mít na paměti, že autorka dokáže hodně silně útočit na vaše emoce. Což je ovšem velké pozitivum.

Drobným negativem je chování postav v první čtvrtině knihy. Ada tu má blízkého kamaráda Zacha. Jejich vztah není vyrovnaný, ale mnohdy něčím Adu naštve, během pár stran to však mezi nimi je zas dobré a v následující kapitole se to opět otočí. Není to ale nic, co by zkazilo zážitek z četby, navíc jsou události mezi nimi následně popsány skutečně moc dobře.

Zajímavé jsou začátky kapitol, kde vždy naleznete úryvek z nějakého díla místních Edeňanů. Zpočátku jsem je vítal, ale postupně mi nepřišly příliš užitečné, a dokonce i zbytečné.

Negativ tedy mnoho není a zcela jasně je převyšují pozitiva. Tím největším je fakt, že vás příběh bude držet v napětí až do samotného konce a hlavní hrdinku Adu si skutečně oblíbíte.

Lucie Ortega není na české fantasy scéně žádným nováčkem. Mnoho let vydávala série jako Chrám oka osudu či Strážci světů jako e-knihy. Před pár lety však prorazila na širší knižní trh s fantasy knihami Světla nad močálem a Tma pod sluncem, které vyšly u nakladatelství Fragment.

Soumrak Edenu může nadchnout široké spektrum čtenářů fantastiky, protože jde o zajímavý příběh s netradiční tematikou. Kromě souboje dobra a zla (ostatně o tom, co je vlastně dobro, můžete během čtení přemýšlet) nabídne skvělou hlavní hrdinku, anděly, atraktivně zpracovanou magii a emoce. Bude i záležet na tom, jak zkušený čtenář knihu bude číst, respektive spíš jak moc znáte biblické příběhy. Pokud to vše máte v malíku, vysvětlování těchto věcí vás patrně příliš nezaujme.

V každém případě tu máme výborný román, který nabízí krásně napsaný příběh se silnou hlavní hrdinkou, která se nikdy nevzdává.

Vydal: Fragment, 2023
Ilustrace: Lukáš Vašut
Vazba: brožovaná
Počet stran: 416
Cena: 449 Kč