Kenneth Bøgh Andersen a Benni Bødker: Grimmové

Kdo by neznal pohádky bratří Grimmů? Jejich šťastné konce a morální poučky si pamatuje každé dítě. Už jste je ale někdy četli v původní, trochu hororové podobě?

Dánští autoři Kenneth Bøgh Andersen a Benni Bødker se rozhodli jít ke kořenům známých pohádek bratří Grimmů a převyprávěli deset z nich do podoby, jak je mohli bratři poprvé slyšet. Nová sbírka však není zcela vhodná pro malé děti, protože jestli mají příběhy něco společného, je to ponurá, hororová atmosféra a spousta chybějících končetin.

Původní pohádky bratří Grimmů jsou sesbírané folklorní příběhy, které měly především strašit a varovat před temnými silami, nadpřirozenými tvory a nevysvětlitelnými úkazy. Příběhy byly časem upraveny do podoby, jak je známe my a ve které jsou vhodné i pro nejmenší děti. Autoři knihy Grimmové se vrátili k podobě, kde ještě nebyly odstraněny děsivé a krvavé prvky a konec nebyl vždy šťastný. Stále si ale kladou za cíl ukázat čtenáři zlo, které se ve světě skrývá.

Jednotlivá vyprávění jsou psána strohým jazykem a často kladou důraz na to, co příběhu předcházelo, či co se v lidech děje, když dělají velká rozhodnutí. Přemýšleli jste třeba někdy nad tím, proč se Jeníček a Mařenka ztratí v lese? Nebo jak se Locika dostane do věže bez možnosti úniku? Tentokrát už se vše nedá svést na nadpřirozeno, hlavními aktéry jsou lidé a jejich krutost. Pohádkové bytosti v příběhu sice nechybí, ovšem čtenář se musí zamyslet nad tím, která z postav se nechová morálně správně.

Samotná zápletka je většinou spíš urychlena, Andersen a Bødker také vypouští opakování a zdvojování typické pro pohádky. Naopak poměrně často dbají na drama spojené s násilím a nechutnostmi. Akorát těžko říct, jestli modernímu čtenáři může něco z toho připadat opravdu šokující nebo otřesné.

Každé vyprávění doplnil umělec John Kenn Mortensen o dvě malé a jednu celostránkovou černobílou ilustraci. Jsou to podle mě právě temné obrázky, kvůli kterým stojí za to knihu otevřít. Jejich detailnost, struktury a prázdné oči nadpřirozených bytostí přidávají děsivost, která mi v samotném vyprávění trochu chybí.

Za velké plus považuji krátký doslov ke každé pohádce, protože sbírka obsahuje známé i méně známé příběhy. V doslovech autoři například poukazují na nedostatek logiky, popisují změny, kterými příběhy během let prošly, a vyzdvihují otázky, na které se při svém převyprávění snažili odpovědět.

Pokud jste sběratelé pohádek nebo vás zajímá, z jakých zdrojů nejspíš Grimmové vycházeli, kniha by vám v poličce neměla chybět. Čekat můžete také pár nechutností a uřezaných končetin, ale nejspíš to nebude nic, co by vám v noci nedalo spát.

Sbírka obsahuje pohádky: Jeníček a Mařenka, Kost, která zpívá, Příběh o klukovi, který šel do světa, aby se naučil bát, Locika, Smrťák a jeho kmotřenec, Ženich vrah, Fitcherův pták, Dary trpaslíčků, Bezručka, Červená Karkulka.

Vydalo: Argo; 2023
Překlad: Robert Novotný
Ilustrace: John Kenn Mortensen
Vazba: vázaná
Počet stran: 236
Cena: 448 Kč