Knižní novinky: leden 2024

Které nové knihy z fantastiky doputují na knižní pulty už na začátku nového roku?

Tereza Kadečková: Chapadla Černé hvězdy

Černá hvězda utopila svět. Aspoň se to tak šeptá mezi věřícími v podvodních svatyních.
Aphelion už mezi věřící nepatří. Chce žít svůj život, ale kult Černé hvězdy se ji snaží stáhnout zpět do hlubin. Její tělo se mění a brzy ze člověka nezbude vůbec nic.
Perihelion pracuje pro společnost, která vytváří hybridy lidí a ryb. Má na výběr – pomoct svému dvojčeti, aby se nestala nemyslícím dronem, nebo ji vydat a zajistit si kariérní postup.
Je silnější sesterská láska, nebo tajemné vesmírné síly?
Vydá: Golden Dog

Alice Lily Neradová: Strážci živlů – Síla vody

Co všechno je člověk ochoten podstoupit pro lásku? Vyzvat samotné bohy? Leah a Olivie jsou kamarádky už od dětství. Leah se přátelila i s Oliviiným bratrem Ericem, ale to odnesl čas.

Všichni tři patří mezi strážce živlů, které stvořili bozi, aby udržovali rovnováhu mezi přírodními silami, a kteří léta žijí ve vyhnanství. Leah s Olivií na rozdíl od Erica nezpochybňují trest, jejž bozi uvalili na jejich předky, a nesnaží se překonat hranici, která obklopuje jejich vesnici. Jenže pak se stane něco strašlivého, co Leah otřese natolik, že hněv bohů přestává být tou největší hrozbou.
Vydá: CooBoo

Aleš Černý: Na hraně apokalypsy

Po lapálii s genovou terapií se na Zemi potuluje horda nebezpečně přizpůsobivých mutantů a vyvrhelů společnosti.
A pak je tu Tomáš Tuhý, vědec.
Bádá všude, ať už je to kdesi v nedaleké galaxii nebo rovnou na konci vesmíru.
Rád se setkává s novými formami života a nebojí se začínat mezigalaktické války, když mu někdo sahá na Irmu. Irma je kus mimozemské technologie, kterou mají všichni rádi. Ale právě ona taky tak trochu může za apokalypsu, která se kvapem blíží. A proto Tomáš dělá, co je v jeho silách, aby katastrofě unikl. I když to znamená osvojit si střelbu na živý cíl.
Jinak je to opravdu milý hoch. Když má dostatek kafe. Ovšem ve vesmíru moc kávy není…
Vydá: Canc

K. A. Tuckerová: Osud hněvu a plamene

Elfové, upíři a magie ve fantasy romanci pro fanoušky Maasové i Armentroutové
Zručná zlodějka Romeria krade šperky pro newyorskou mafii. Po sérii záhadných událostí se však ocitne v říši soupeřících trůnů, válčících elfských společenství a živelné magie. Když se probudí v těle proradné elfí princezny, rychle jí dojde, že se zapletla do smrtícího spiknutí. Svoji skutečnou identitu teď musí ukrýt hlavně před králem Zanderem, princezniným snoubencem, který ji ze srdce nenávidí. Jenže hranice mezi láskou a nenávistí je tenká… a brzy nastane čas, aby Romeria zjistila, kým skutečně je.
Vydá: Fragment

H. J. Bornemisza: Skrytá válka

Reynard vyrůstal na ulici jako sirotek. Když do království Azalor vtrhne válka a postupně pohltí celý svět, vnímá to jako příležitost. Věří, že coby žoldák vydělá dostatek peněz, aby tak zajistil sobě a své malé sestře lepší budoucnost.
Brzy po narukování však začne propadat šílenství. Lidé se mu přímo před očima mění v bytosti z dávných příběhů, zvířata v krvelačné démony. Reynard si uvědomí, že to, co se zdálo být klamem, je pravdou. Opona se zvedla a odhalila skutečnou podobu světa.
Pod vedením jednoho z trpaslíků získá bojové dovednosti, ale i znalosti o elfech, čarodějích, démonech a skrytém boji, který mezi sebou vedou. Čím dál častěji se ocitá uprostřed intrik jiných ras, a aniž by to chtěl, stává se jejich nástrojem.
Podaří se mu vymanit z jejich vlivu a získat to, pro co do války šel? A jakou cenu bude muset zaplatit?
Vydá: Fragment

Simon Jimenez: Kopí tne vodu

V nové epické fantasy od autora Ztracených ptáků provázejí dva bojovníci prastarou bohyni rozvrácenou zemí, aby ukončili tyranskou vládu královského rodu.

Lidé trpí pod staletou vládou Měsíčního trůnu. Despotický císař a jeho zrůdní synové, Tři postrachové, drží zemi v dusivém sevření. Vykořisťují krajinu a utlačují lid děsivou mocí, kterou získali od bohyně vězněné pod jejich palácem. Nejjasnější Měsíc, Požehnanou Lunu však nelze držet navždy. S pomocí Juna, strážce pronásledovaného svou minulostí, a Keemy, vyděděnce bojujícího o svou budoucnost, se bohyni podaří uprchnout. Se svými mladými společníky se vydává na pouť za svobodou — v naději, že se jí podaří navždy Měsíčním trůnem skoncovat. Avšak cesta, která je čeká, bude nebezpečnější, než si kdokoli z nich dokázal představit.

Kopí protne vodu je ambiciózní dobrodružný příběh a zároveň niterné zkoumání identity, dědictví a sounáležitosti, které vás strhne a promění, protože se nepodobá ničemu, co jste kdy četli.
Vydá: Host

Ramsey Campbell: Půlnoční slunce

Ben Sterling přivádí svou ženu a děti do městečka, v němž vyrůstal. Na okraji rozsáhlého lesa stojí starý dům, který by mohl být splněním všech jejich snů. Avšak zdá se, že se mezi borovicemi cosi shromažďuje a třpytí v ledovém vzduchu.
Vydá: Golden Dog

Victor Sellés: Řeč ptáků

Všechny věci tohoto i onoho světa jsou propojeny neviditelnými vlákny.
Tisíce let se druidové snažili zacelit trhliny, které nás spojují s druhým světem, a udržet na uzdě tvory, kteří tam sídlí. Jejich pokusy bohužel nebyly vždy úspěšné.
Abel nikdy nepochopil, proč se na něj matka dívá, jako by nebyl její, jako by na tento svět nepatřil. S pomocí kamarádky Tanii se musí postavit záhadě svého původu a vstoupit do Rozmazaného světa, jehož obyvatelé ohrožují zdánlivý klid Arbientes, malé galicijské vesnice, která skrývá víc tajemství, než si její obyvatelé dokáží představit. Když se obě dimenze začnou střetávat, bude uzavření portálu, který je odděluje, v rukou tajemných postav, jež nad tímto podivným vesmírem bdí.
Vydá: Golden Dog

Adrian Tchaikovsky: Oči prázdnoty (Architekti světů 2)

Po osmdesáti letech křehkého míru jsou Architekti zpět. A působí spoušť, dokážou zničit a pohltit celé planety.
V minulosti pomohly artefakty Prapůvodních – pozůstatky dávno zaniklé civilizace – zachránit svět před zkázou. Tentokrát Architekti našli způsob, jak tyto ochranné relikvie obejít. Žádná planeta není v bezpečí.
Lidské kolonie čelí hrozícímu vyhynutí a zmítá jimi zmatek. Zatímco někteří věří, že jediným způsobem, jak Architekty zastavit, je jednotná fronta všech galaktických civilizací, jiní trvají na tom, že by lidstvo mělo bojovat samo. A jsou i tací, kteří se snaží těžit z roztříštěné válečné politiky – i když Architekti se rychle blíží.
Idris, který strávil desítky let útěkem před hrůzami své minulosti, se opět ocitá uprostřed válečné vřavy. Jako mediátor by mohl být jedním z mála, kdo zvrátí průběh války. S hrstkou spojenců hledá zbraň, která by mohla zatlačit Architekty a zachránit galaxii. Aby tak ale mohl učinit, musí se vrátit do noční můry neprostoru, kde byla jeho mysl zlomena a přetvořena.
To, co tam Idris objeví, všechno změní.
Vydá: Planeta9/Triton

Peter A. Flannery: Decimus Fate a Řezník z Guile

Fate (mág, který se vzdal magie) a Tutor (lovec démonů, který je už neloví) pátrají po dvou zmizelých mladících a jako vždy šlápnou do vosího hnízda. Zničehonic se ocitnou v boji na život a na smrt s mocným šlechticem, jeho psychopatickým synem, letkou čarodějnic, magickými asassiny a podzemními hrůzami guilských kanálů. Pátrání po pravdě je dovede až k Řezníkovi z Guile, který své oběti porcuje a v pytlích posílá po vodě do města. Ale nebezpečí hrozí i doma.
Vydá: Triton

Patrick S. Tomlinson: Trojzubec (Děti mrtvé země 2)

Vesmírná loď Archa se navzdory všem překážkám dostala i s třiceti tisíci přeživšími k Tau Ceti G. Lidem tak začal dlouhý a nesnadný úkol: znovu si vybudovat svou civilizaci. Mezitím se na druhém konci nového světa domorodí Gtelané potýkají s náhlým zjevením něčeho, co mnozí z nich považují za dávno ztracené bohy. První kontakt lidí s Gtelany se zvrtne, provází ho smrt na obou stranách. Šíří se zvěsti, že k masakru nedošlo náhodou. Rozluštění této záhady se ujímá Bryan Benson. Ve spolupráci s domorodým Kexxem je Benson uvržen do srdce neznámé kultury, aniž by alespoň tušil, kdo ho chce uctívat a kdo zabít.
Součástí knihy je bonus – krátká povídka Poslední start!
Vydá: Triton

Jodi Taylor: Stezka časem (Jedna zatracená pohroma za druhou 4)

Historici a historičky od Svaté Marie pokračují v tom, v čem jsou nejlepší – zkoumají dějinné události v dané době, předstírají, že to není cestování časem, a snaží se přežít cokoliv, co se pokazí. Protože se něco pokazí pokaždé a historici vyhodí do vzduchu i mlíko. A teď na sebe poštvali časovou policii. Tohle bude vážné. Nebezpečí! Intriky! Smrt a zmrtvýchvstání! Lhaní před soudem a pravdy v posteli!
Vydá: Laser

Brian Herbert, Kevin J. Anderson: Historie Duny – Služebnický džihád

Další pokračování nejúspěšnější science-fiction ságy všech dob. Děj se vrací na samotný počátek, jímž byl Služebnický džihád, zlomový bod v historii Známého vesmíru, prapříčina Velké konvence. Příznivci složitého vesmíru Herbertovy Duny se konečně dozvědí, jak se to všechno vlastně stalo.
Vydá: Baronet