Pevnost 11/2023

Posvátná časová linie je na hadry, a proto se můžeme opět setkat s báječným Lokim, nečekaným ochráncem multiverza. Rozhodně ale v nové Pevnosti nestojí sám. Podzim vítá hned celá legie fantastických hrdinů.

Snorri Sturluson a jeho skaldští bratři by se divili, ale nenaděláme nic. Díky skvělému seriálu se bůh šalby a klamu LOKI, samozřejmě ten s tváří Toma Hiddlestona, na svoje tisíciletá kolena stal klaďasem. A pořád mu to enormně sluší, pročež se zákonitě musel stát hlavní tváří nového čísla Pevnosti.

Podobných parádnic a parádníků je ale plný časopis! Vítáme například MARVELS, tři velmi výjimečné dámy, které se v kinech pokusí zachránit čest marvelovského filmového vesmíru. Nebo legendární hororovou tvář MICHAELA MEYERSE. Případně dorůstající superhrdiny z GEN V, báječně pokřiveného spin-offu báječně pokřivených The Boys.

A díky FUTURE GATE FESTIVALU jsme mohli udělat exkluzivní rozhovor s Michaelem Ironsidem!!! Ať žije Rasčak!

Rozhodně si ale musíme připomenout i třicáté narozeniny nezapomenutelného fenoménu AKTA X.

Avšak vzhůru do knih. Nejen že se stále otáčí KOLO ČASU, ale také přichází Shigor Birdman a jeho BRUTÁLNÍ BÉČKOVÝ MASAKR.

Mezi povídkami si můžete přečíst SVĚDOMÍ A. I. od Tomáše Luksche, vítěze letošní Literární soutěže Vidoucí, a horor NECHOĎ, DCERUŠKO, K VODĚ VEN od Martina Nováka, jenž obsadil čtvrté místo.

Určitě si nenechte ujít novinky od Kristýny Sněgoňové, Petra Heteši, Vladimíra Šlechty a Terezy Matouškové. Velká parádička jsou LENOCHOD JIMMY & JEHO BACKUP BAND od Pavla Bareše.

V komiksech a manze to rozsvítí PARAZMATEK, LOBO, SUPER SPELLWORD SÁGA a páté WITCHBLADE COMPENDIUM.

Ve hrách dojde na CYBERPUNK, ASSASSIN´S CREEDA i DUNU.

Františkou Vrbenskou se vydáme do mytologií za JEDNOROŽCI.

Samozřejmě znovu zveme na největší fantastickou akci podzimu, na COMIC-CON JUNIOR v Brně, už to má za pár. Zároveň lákáme na FESTIVAL OTRLÉHO DIVÁKA.

Bude další LEGO SOUTĚŽ. A ani to není zdaleka vše.

Ať vám pevnostní stránky vyčarují úsměv na tváři a užijte si čtení… ostatně jako vždy 😊 #casopispevnost #pevnostvladne

Příloha Pevnosti:
Hidejuki Furuhaši – Já jsem tu
Nikdo nikomu nemůže bránit bojovat se zločinem. Manga plná když ne superhrdinů, tak aspoň superschopností…
Co je to občanská hlídka? Protizločinecká organizace, někdy též zvaná „výbor bdělosti“, která jedná bez ohledu na právní systém. Jejími členy jsou bdělí občané a samozvaní ochránci spravedlnosti… Jo, prostě jako když si vaši sousedi začnou hrát na Ligu spravedlnosti a zapomenou na míru a realitu. Jako takhle, mezi vašimi sousedy je určitě spousta skvělých lidí. Jenže nakonec mezi nimi bude především spousta „ale“. A teď si představte, jak tenhle koncept asi funguje ve světě, kde má osmdesát procent populace nějakou tu superschopnost. Ups, že? Občanská hlídka je jedním ze spin-offů populární mangy My Hero Academy a částečně funguje i jako prequel hlavní ságy. Takže se nemusíte bát, že naskočíte do rozjetého vlaku. Svět je prostě plný lidí se superschopnostmi a je třeba se v něm nějak naučit žít. Ostatně, nebezpeční lidé jsou nyní ještě nebezpečnější, že? A k hrdinům by se mělo vzhlížet… jenže někdy je prostě třeba (a zábava) vzít to do vlastních rukou. Jak brzy zjistí devatenáctiletý Koiči. I on má schopnost, jen se mu lidi neobdivují, ale spíš říkají něco jako „vypadá přitom jako šváb“. Takže chvíle obdivu jsou pro něj jako droga… a tady se samozřejmě začínají věci komplikovat.
Občanská hlídka pokračuje v rozvíjení světa původní ságy, takže se dočkáme řady schopností od zajímavých po bizarní, ale dělá to v mile civilním duchu, a ano, vlastně i dospělejším duchu. Dočkáme se hodně akce, hodně humoru, hodně typicky japonských přepálených emocí a perfektně vybalancovaných okamžiků trapnosti… takže ve výsledku už jen čekáte, kde je sakra další díl.

Časopis Pevnost 11/2023
www.pevnost.cz
www.facebook.com/CasopisPevnost/