BRIDGERTONOVI – HRA Z VYŠŠÍ SPOLEČNOSTI

Letošní plesová sezóna byla zahájena. Čeká vás, milé dámy a pánové, celkem osm plesů. Budete tančit s vhodnými dámami či kavalíry a vaším cílem je získat co nejvýhodnější nabídku k sňatku. Ale pozor, stačí krůček vedle a můžete způsobit skandál. To by byl konec vašich šancí. Vaše lady Whistledownová.

Bridgertonovi – hra z vyšší společnosti vznikla podle úspěšného seriálu na Netflixu. Je určena pro tři až šest urozených dam či gentlemanů ve věku od šestnácti let a jedny zásnuby vám zaberou zhruba třicet minut.

Hra vyšla v češtině díky firmě Blackfire.

🎲 Co najdete v krabici

Ve hře se potkáte s postavami ze seriálu, z jeho obou řad. Je zde celkem 8 destiček postav v barvách hráčů. Destičky jsou oboustranné, jsou na nich obrázky jednotlivých postav a většinou jsou z jedné strany mužské postavy a z druhé ženské. Anebo sourozenci. Pro každého z hráčů jsou zde ještě 4 žetony náklonnosti a jeden žeton lásky ve tvaru srdíčka.

Co najdete v krabici

Objekty zájmu, tedy lidé, o které usilujete, jsou prezentovány také kartonovými deskami, na nichž je vždy jejich obrázek, místo pro vlastnosti a místo pro položení desky tanečního partnera. I tyto desky jsou oboustranné. Žetony vlastností tvoří kartonové destičky a je jich ve hře celkem 18. Některé přinášejí postavě kladné body, některé záporné a stejně tak se postavy pohybují po společenském žebříčku buď nahoru, nebo dolů.

Vše doplňují tři balíčky karet. První je balíček plesu, v němž je 8 karet. Každý ples pořádá jedna významná rodina nebo královna. A každý má svá speciální pravidla.

Další balíček tvoří taneční karty. Ty určují, v jakém pořadí budete na daném plese tančit. Nahoře na kartě je číslo a pod ním nějaká další schopnost karty. Tanečních karet je 24.

Poslední balíček jsou karty Lady Whistledownové, které do hry přinášejí další nečekané zvraty.

Taky se můžete podívat na video, kde s Bárou hru rozbalujeme.

🎲 Jak se to hraje

Ve hře postupně navštívíte osm plesů, budete se snažit tančit s různými osobami a postupně se s tou s nejvyšší prestiží a nejlepšími vlastnostmi zasnoubit.

Každý hráč si vezme jednu postavu. Můžete hrát za mladé dívky a snažit se zasnoubit s váženým lordem nebo hrát za mladé gentlemany, kteří si hledají manželku. Anebo to můžete namíchat, hra totiž nemá nic proti stejnopohlavním párům. Jediné, co je zakázáno, jsou svazky mezi sourozenci.

Doprostřed stolu položíte destičky objektu zájmu. Těch je o jednu více než hráčů. Ty náhodně složíte do žebříčku, přičemž ten nejvýše položený má nejlepší společenské postavení (a na konci generuje nejvíce bodů). Pořadí se ale během hry dost mění. Na každou destičku vylosujete tajně dvě vlastnosti a položíte je lícem dolů.

K postavě si každý vezme žetony náklonnosti a žeton lásky. Každý hráč dostane 2 karty tanečního pořádku a může se vydat na první ples sezóny.

Přečtěte si podmínky prvního plesu a hurá na tanec. Každý hráč vybere tajně jednu ze svých tanečních karet. Pote je všichni odhalí a nejvyšší číslo má právo první volenky. Hráč s nejvyšším číslem si vybere, s kým chce tančit, a položí vedle něj svou podobiznu. A taky jeden ze svých žetonů náklonnosti. Pokud zde už dva vaše leží, rovnou sem dáte žeton srdíčka a podařilo se vám z lásky zasnoubit. Pokud zde leží dva jiné žetony, jeden z nich vyměníte za svůj. Dále pokud chcete s někým tančit, můžete se podívat na jeho zakryté vlastnosti a jednu z nich odhalit. Každá vlastnost má dva efekty, jednak ihned po odhalení posune objekt zájmu ve společenském žebříčku nahoru, nebo dolů. A na konci při závěrečném bodování přinášejí otočené vlastnosti kladné, nebo záporné body.

Taneční karty často umí i něco dalšího. Můžete třeba tančit s někým, kdo už je obsazený, nebo dát žeton náklonnosti někomu jinému než svému tanečnímu partnerovi. Občas vám karta umožní někoho přistihnout při nějaké nepravosti a způsobit skandál. Hráč tak ztratí u svého tanečního partnera žeton náklonnosti.

Poté co všichni odtančili, táhne se karta Lady Whistledownové, ta umí do hry taky zasáhnout. Může například někoho posunout po žebříčku prestiže, občas nahoru, občas dolů, nebo třeba vyměnit vlastnosti.

Pak si všichni doplní taneční karty a je čas na další ples.

Vaším cílem je si během osmi plesů vybrat co nejlepší partii (za kterou získáte co nejvíce bodů) a s ní se z lásky zasnoubit.  Pokud se vám to nepodaří do posledního plesu, na posledním plese se zasnoubíte s tím, s kým tančíte, pokud je tedy nezadaný a není to váš příbuzný. Jinak máte smůlu a musíte na vdavky počkat na další plesovou sezónu.

🎲Moje hodnocení

Za mě jde o party hru, která cílí hlavně na fanoušky seriálu. K věkovému omezení 16 let tady není žádný důvod, jde spíše o pozůstatek věkového omezení diváků seriálu.

Výhodou jsou celkem snadná pravidla, takže se můžete rychle pustit do hraní. A i rychlá příprava a krátká herní doba.

Rozehraná hra

Hra je zábavná ve velkém počtu lidi, osobně bych doporučil držet se na horním početním limitu, takže spíše v šesti než ve třech.

Zajímavý prvek je možnost posouvání postav a jejich bodová perzekuce, nebo naopak zvýhodnění pomocí vlastností. Jen pokud už jsou obě odhalené, s postavou většinou moc neuděláte.

Líbí se mi, že i když se zasnoubíte, hra pro vás nekončí. Můžete tančit s dalšími osobami, a tím třeba odhalit jejich negativní vlastnosti, posouvat je po společenském žebříčku nebo blokovat ostatní vdavekchtivé hráče. Nebo třeba způsobovat skandály.

Samozřejmě zde počítejte s podílem náhody, záleží, jak se vylosují vlastnosti, a hlavně co vám přijde za karty. Na druhou stranu náhoda úplně o všem nerozhoduje. Na začátku zjišťujete, kdo má jaké vlastnosti, dopředu můžete operovat s tím, jaký ples přijde, protože pořadí plesu se vylosuje na začátku, je veřejné známé, a to včetně podmínek plesu.

Ohledně variabilita hry bych uvítal více karet plesů, tak aby vždy nějaké zůstaly v krabici a hry byly různé. Možná zkusím i upravené pravidlo, že plesy nebudou od začátku veřejné, ale budou se postupně otáčet.

Pokud jste fanoušek seriálu jako moje žena, pak má pro vás hra samozřejmě další rozměr. Bára nadšeně rozebírala, kdo jaký je, kdo s kým, s kým nikdy a tak. A říkala, že pozve kamarády na tematický herní večer.

Takže pokud máte rádi párty hry s blafováním a interakcí a k tomu jste fanoušek seriálu, určitě hru minimálně vyzkoušejte.

Počet hráčů: : 3 – 6
Doporučený věk : od 16 let
Herní doba : 30 minut
Čeština : v balení hry
Vydavatelé: : Blackfire
Mixlore
Autoři: : Nicholas Cravott, Rebecca Bleau, Skylar Cravottableau
Originální název : Bridgerton: The High Society Game
Rok vydání : 2023
Orientační cena : cca 600,-