KAIDŽÚ č. 8 – velký akční příběh o velkých nestvůrách!

Dnes vychází první díl nové manga série Kaidžú č. 8. S pouhými deseti díly se už celé řady prodalo víc než jedenáct milionů kusů a zájem stále roste. Mezi mnoha jinými oceněními (jako je Tokyo ́s New Manga Award, Geeks d ́Ourou, Next Manga Award, Ayumi Comics Award), byla série nominována i na ceny Willa Eisnera a Osamu Tezuky.

Pokud jde o obří nestvůry, žádná země s nimi nemá tak bohaté zkušenosti jako Japonsko. Jejich útoky jsou zde takřka na denním pořádku. Kafka Hibino chtěl kdysi vstoupit do Japonských obranných sil a bojovat s kaidžú. Jenže mu to nevyšlo a místo toho dnes odklízí jejich pozůstatky jako člen speciální úklidové čety. Je v tom nejlepší – což má ale za důsledek, že dostává obvykle tu nejhorší a nejnebezpečnější práci, obvykle ve vnitřnostech nestvůr. Když dostane druhou šanci a stává se jedním z nejstarších žadatelů o místo v obranných silách, osud před něj postaví další překážku: Kafka projde nečekanou proměnou. Povede se mu skloubit boj s nestvůrami s tím, že se sám stal jednou z nich?

Outsider, který se i přes nepřízeň osudu snaží stát v něčem nejlepší, je oblíbené japonské téma. Ale pokaždé se s ním pracuje jinak a hodně zajímavě. Tady je hrdinova výhoda to, že zná své příšery opravdu zblízka, že jim vidí doslova až do žaludku. A samozřejmě, pak je tu ještě jeden plus – sám se díky zásahu osudu stane jednou z nich, stane se kaidžú.

„Kaidžú je sice japonský termín,“ říká Petr Litoš, ředitel Nakladatelství CREW, „ale rychle se stal celosvětovým označením pro obří příšery, které s oblibou ničí velká města – ať už je to Godzilla, Gappa, Mothra či jiná nestvůra. Tudíž, když se třeba v americkém snímku Pacific Rim objevují obří obludy, mluví se už o nich automaticky jako o „kaidžú“. A proto i my převzali tento termín, jen samozřejmě, se správným český přepisem.“

Manga série Kaidžú č. 8 se ale nezastavuje jen u monumentální akce. Jako u většiny podobných sérií, i tady je hodně důležitý růst hrdiny (a to nejen fyzický) a jeho vztahy s ostatními lidmi, kteří sebou také vláčí své vlastní problémy, sny a touhy. Emoce jsou u mangy vždycky důležité a tahle řada není výjimkou. A samozřejmě, nemůžeme zapomenout na tajemství, napětí a velkou porci humoru!

Díky tomu všemu se Kaidžú č. 8 téměř okamžitě stalo obrovským hitem. Líbily se jak postavy (zvláště hrdina, který se svým dospělým věkem vymyká z obvyklého manga průměru), tak příběh, akce, a samozřejmě i detailní a dynamická kresba. S pouhým deseti díly se už celé řady prodalo víc než jedenáct milionů kusů a zájem stále roste. Mezi mnoha jinými oceněními (jako je Tokyo´s New Manga Award, Geeks d´Ourou, Next Manga Award, Ayumi Comics Award), byla série nominována i na ceny Willa Eisnera a Osamu Tezuky. A na příští rok se chystá anime seriál od jedné z nejlepších společností v oboru – firmy Production I.G., stojící za filmy jako Ghost in the Shell, Neon Genesis Evangelion i FLCL a která vytvořila i animovanou sekvenci do Tarantinova snímku Kill Bill a přispěla do Star Wars: Visions. Čili je opravdu vidět, že adaptace téhle mangy bude opravdu prvotřídní.

Ovšem originál je originál. Už od konce září budete moci zažít zápas obřích monster téměř na vlastní kůži. Zapomeňte na Godzillu i King Konga – přichází Kaidžú č. 8!

Ukázka

INFO O KOMIKSU:
Scénář a kresba: Naoja Macumoto
Vydavatel: CREW, 9/2023
Překlad: Matěj Vozábal
Tisk: černobílý
Vazba: brožovaná
Počet stran: 212
Cena: 249 Kč