OSTROV POKLADŮ

Tak naposledy Dlouhý Johne, kde je zakopaný ten zatracený poklad? Tu tvoji pohádku o slunečním paprsku přistupujícím okem mrtvého piráta jsme už slyšeli. A teď koukej vybalit, kde skutečně je, nebo si v téhle věži klidně shnij!

Ve hře Ostrov pokladů se jeden z hráčů zhostí role Dlouhého Johna Silvera, kterého ostatní piráti uvěznili a snaží se z něj dostat, kde je místo se zakopaným pokladem. Každý z pirátů si skládá v hlavě informace a snaží se poklad získat jako první. Nebo dřív, než si ho vyzvedne sám John.

Hra je určena pro dva až pět pirátů a jedna honba za pokladem by měla trvat okolo 45 minut. A pirátem se může stát jakýkoliv námořník, který už dovršil deseti let.

🎲 Co najdete v krabici

Honba za pokladem se odehrává na ostrově, takže herní plán má podobu mapy. K té se ještě přidá herní deska s kalendářem, kde se sleduje postup hry, spouští se různé události a taky z něj zjistíme, kdy  se Johnovi podaří utéct z vězení. Celý herní plán je popisovatelný, protože se na něj zaznamenávají různé nápovědy, cesty i hledání pokladů. K tomu slouží velké kružítko, metr a další šablony pro hledání nebo určení směru. A barevné fixy.

Obsah krabice

K dispozici jsou čtyři postavy pirátů. Každý pirát má svou zástěnu, aby mu ostatní nekoukali pod prsty, zmenšenou mapu ostrova, kartu na poznámky a tabulku na zaznamenávání použití speciálních akcí, figurku, která ho prezentuje na mapě, a dřevěný žeton na ukazatel kalendáře.

John Silver toho má trochu více. Jako ostatní hráči má svou zástěnu, vlastní mapu s prostorem na poznámky i svou figurku. Navíc má různé propriety, s jejichž pomocí napovídá pirátům nebo je mate. K dispozici má sedm karet počátečních tipů a jedenáct  karet černých známek. Ke kartám má žetony, které ukazují, zda je informace pravdivá nebo může jít o blaf. Dále má malé karty s tipem na místo a karty kompasů, které odkazují na směr. A nakonec je tu truhla s pokladem a dalšími žetony. 

Potřeby pro piráty

🎲 Jak se to hraje

Doprostřed stolu položíme mapu ostrova a pole s kalendářem, kde se značí postup hry. Pak si hráči rozdělí role. Jeden se musí ujmout role Johna Silvera, ostatní si vyberou ze zbylých pirátů.

Cílem každého piráta je podle nápověd Dlouhého Johna najít poklad dříve než ostatní. John se naopak snaží ostatní piráty zmást a po útěku z vězení si svůj poklad vyzvednout sám.

Hráči se rozmístí na hrací plán (jejich počáteční pozice jsou označeny barevným křížkem), příslušnou barvou kolem sebe nakreslí kolo a poté John na své malé mapě vyznačí, kde je ukrytý poklad. Každý z hráčů dostane informaci o jednom sektoru, kde poklad není.

Žeton piráta, který je poslední na stupnici v kalendáři, se přesune na první pole, a tím se často spustí nějaká událost. Hned ta první je, že John musí vyložit nějakou kartu nápovědy k poloze pokladu. Navíc tato první nápověda musí být pravdivá.  Další události například dají Johnovi žeton blafování, vymění si karty nápovědy za černé známky či umístí Johna do vězení. A poslední událost je Johnův útěk.

Když John dává nápovědy, tak k nim přikládá žeton, který říká, zda je informace pravdivá nebo John blafuje. Tedy kromě prvního žetonu, který je natištěn na desce a je vždy pravdivý, dává další žetony John skrytě. Když blafuje, může samozřejmě říkat pravdu, částečnou pravdu nebo prachsprostě lhát.

Mnohém nápovědy něco vyznačují na mapě, například oblast, kde poklad není. John vezme pravítko nebo kružítko a danou informaci na mapu nakreslí.

Mapa ostrova

Po provedení události provádí aktivní hráč své akce. Na začátku má každý jednu akci, s postupem hry pak akce dvě. Každý pirát má k dispozici 3 základní akce a speciální, u kterých je často omezen počet použití za hru.

Základní akce jsou pohyb po mapě, velké hledání a pohyb plus malé hledání. Všechny tyto údaje se kreslí na herní plán. Piráti se pohybují po přímce, ale pokud hledají, vezmou si příslušnou šablonu a na mapu nakreslí kruh, který značí oblast, kterou prohledali. A mohou najít poklad (okamžité vítězství), nebo jen nějaký žeton, který jim poskytne další informaci nebo výhodu. Pokud John takto rozdá žetony z truhly, může pak díky tomu hrát karty, které jsou pro něj výhodnější.

Speciální akce mají omezený počet použití, některé lze udělat jen jednou, některé dvakrát za hru. Můžete se přesunout kamkoliv na mapě, můžete získat informaci o dvou směrech od vaší polohy, kde se žeton nenachází, nebo si prohlédnout žeton u některé z nápověd. Tyto akce vám mohou hodně pomoci, pokud je použijete ve správnou chvíli. A k tomu má každý pirát nějakou speciální vlastnost navíc. Někdo jednorázovou, někdo permanentní.

Hráči se pravidelně střídají a snaží se najít ukrytý poklad. V určitou chvíli uteče John Silver z vězení a vyrazí si poklad vyzvednout sám. Hra končí v okamžiku, kdy některý z hráčů poklad objeví.

🎲Moje hodnocení

Hra mě zaujala už svým konceptem. Herní plán je mapa, do které se kreslí, je k tomu velké kružítko, různá pravítka a šablony. A taky je to zajímavé téma – pirátské hledání pokladu.

Rozehraná hra

Hra výborně funguje  i v plném počtu lidí, rychle to odsýpá, Je potřeba říct, že je  hodně závislá na náhodě. Měli jsme hry, kde poklad během pár kol někdo náhodou našel – hele, tak já to zkusím tady na rozcestí, než půjdu dál. Ale i hry, kde jsem se dostali až skoro na konec kalendáře. Na druhou stranu, pokud na poklad někdo nenarazí náhodou, můžete pomocí dedukce dojít k sektoru, kde poklad je, a pak máte velkou šanci jej najít.

Ani v jedné z hraných her nevyhrál John Silver. Myslím, že je to dost těžké, hodně záleží na tom, jaké má karty, a musí taktizovat s žetony pravdy a blafování.

Právě ta náhoda může lidem vadit (vy si kreslíte vše do mapy, vymyslíte, a někdo to proste zkusí a má ho). Trochu pomáhá, pokud John umístí poklad na nějaké nezajímavé místo. Například domy nebo lodě jsou ze zkušenosti místa, po kterých lidi jdou.

Hra je celkem rychlá, takže není problém si ji zahrát i několikrát za večer a měnit si role i postavy.

Počet hráčů: : 2-5
Doporučený věk : od 10 let
Herní doba : 45 minut
Čeština : v balení hry
Vydavatelé: : Albi

Matagot
Autoři: : Marc Paquien
Originální název : Treasure Island
Rok vydání : 2018
Orientační cena : 1 199,-