PIVO A CHLÉB

Bylo nebylo, za velkou řekou se nacházely dvě vesničky. A tam se vařilo výborné pivo a pekl křupavý chleba. A občas, v rámci přátelské rivality, spolu vesničané soupeřili, kdo z nich to umí lépe.

Pivo a chleba je hra určená pro dva hráče, kteří, jak už název napovídá, pečou chleba a vaří pivo. Hraje se šest let, což v reálu trvá 20 až 40 minut, a oba starostové vesnic by měli mít aspoň deset let.

 🎲 Co najdete v krabici

V krabici je herní plán, který zobrazuje soupeřící vesnice a políčka s obilovinami.

Abyste měli z čeho vařit a péct, potřebujete suroviny. Ty jsou dřevěné, barevné a představují vodu, pšenici, ječmen, žito a chmel. Ty doplňuje dřevěný žeton prvního hráče ve tvaru větrného mlýna a ukazatel roku.

 

Obsah krabice

 

V krabici jsou dále dva balíčky karet – 30 karet chleba a 30 karet piva.

A pravidla doplňuje bloček na počítání skóre.

🎲 Jak se to hraje

Hra probíhá v šesti herních kolech, která představují jednotlivé roky v životě vesničanů. A jak už to v přírodě bývá, někdy je úroda bohatá a jindy to není nic moc. Období se pravidelně střídají, v každém se rodí na polích jiný počet surovin a taky se hrají trochu jinak.

Mezi hráče se položí herní plán, kde má každý svou vesničku s pivovarem a pekárnou. Vesnice od sebe a od polí odděluje řeka, která vše zásobuje vodou. Pole jsou pro obě vesnice společná a v každém roce se tam urodí omezené množství plodin. S tím si musí hráči vystačit.

Hra začíná úrodným rokem. Každý hráč si vezme pět karet, jednu zahraje a zbylé pošle soupeři. To se opakuje, dokud hráčům nějaké karty zbývají. Karty jsou graficky rozdělené vodorovně na tři části a tedy se dají použít třemi různými způsoby.

Recepty na pivo i chléb

Horní část karty vám umožní sklidit na poli vyobrazené suroviny. Takto použité karty dáváte před sebe a postupně tvoříte sklizňovou řadu. Když položíte druhou kartu, už neberete jen suroviny z poslední karty, ale i stejné suroviny z karet nad ní. Nasbírané suroviny dáváte do svého skladiště. Pokud mate náhodou více surovin, než zvládnete uskladnit, musíte je předat protihráči a ten si může nechat tolik surovin, kolik dokáže uskladnit.

V prostřední části jsou recepty na pivo a chleba. Zaplatíte suroviny a příslušnou komoditu vyrobíte. Takto použitou kartu položíte lícem dolů na pivovar nebo pekárnu. Každá z těchto staveb má kapacitu jedné karty, a abyste mohli dále vyrábět, musíte je odvézt na trh.

To se vám podaří při poslední akci, kdy jednak dovezete chleba i pivo na trh a uvolníte si kapacitu pro další výrobu a taky využijete spodní část karty, která vám vylepší nějakou akci nebo stavbu. Karty se zasouvají pod příslušnou část herního plánu. Můžete tak získat třeba další skladovací kapacity, výhody pro sběr surovin nebo body na konci hry.

Neúrodné roky začínají tím, že si vezmete do ruky všechny karty, které jste použili ke sběru v minulém roce. Pak si doplníte karty do pěti a zase se střídáte v hraní karet. Tentokrát se ale karty neposílají. K tomu máte ještě nabídku tří karet na výměnu. Akce s kartami provádíte jako v předchozím roce, navíc můžete udělat ještě  to, že si nějakou kartu z ruky vyměníte za kartu v nabídce. Tu musíte ale hned zahrát. Na konci roku pak všechny použité karty odhodíte.

Po šesti letech si každý spočítá získané body, zvlášť za uvařené pivo a upečený chleba, přidají se bonusy a ten, kdo má více bodů, vyhrává. Ale pozor, porovnáváte spolu horší z obou výsledků.

 🎲Moje hodnocení

Tohle je skvělá dvojkovka. Líbí se mi cely vizuál, který pomáhá tvořit téma dvou vesnic obklopených poli. Hra má jednoduchá a rychle vysvětlitelná pravidla. Herní doba je okolo půl hodiny, záleží na tom, jak moc hru znáte a jak dlouho přemýšlíte.

Líbí se mi herní mechaniky. Hra má prvek náhody v tom, jaké karty zrovna dostanete, takže s tím musíte pracovat. Výborný nápad je střídání úrodných a neúrodných roků. V době hojnosti se musíte připravit na horší roky.

Žetony surovin

Úrodný rok funguje formou draftu a současně si můžete karty odkládat na další kolo, takže víte, na co a jak mate sbírat suroviny a s čím počítat. A to se hodí, protože kapacita skladiště je omezena.

Jak se karty podsouvají pod herní plán, můžete si vytvořit zajímavé kombinace, například když seberete surovinu, vezmete si další nebo můžete na konci generovat další body.

A taky se mi líbí, že musíte dělat oboje – péct chleba i vařit pivo, protože na konci se vám počítá horší bodový výsledek z obou.

Počet hráčů: : 2
Doporučený věk : od 10 let
Herní doba : 30 minut
Čeština : v balení hry
Vydavatelé: : Albi

Deep Print Games
Autoři: : Scott Almes
Originální název : Beer & Bread
Rok vydání : 2022
Orientační cena : 699,-