Andrzej Sapkowski: Lux Perpetua (audiokniha)

Reinmar z Bělavy a Ernesto Čekan se vracejí v posledním díle Husitské trilogie Andrzeje Sapkowského.

Události se řítí vpřed a Reinmar dál pátrá po Juttě. A po milém medikovi zase pátrají černí jezdci v čele s Pomurnikem. Závěrečný díl Husitské trilogie je plný zvratů a nepříjemných překvapení. Ostatně, co také jiného očekávat v době, kdy zemí táhnou vojska Prokopa Holého. I s ním se mladý medik setká.

Čtenáře a posluchače spíš však zajímá, jestli se Reinmar setká s Juttou, jestli Samson zůstane s Markétou a jak to dopadne s Šarlejem. Inu. Ne všichni hrdinové dojdou šťastných konců. Ale tak už to v životě bývá. Přestože si někteří čtenáři stěžují na ne zrovna uspokojivé završení všech dějových linií, Lux Perpetua je důstojným završením celé trilogie.

Audiokniha vznikla v produkci audiovydavatelství Tympanum. Stejně jako oba předchozí díly ji načetl s obrovským nasazením Ernesto Čekan. Nahrávka se nese ve stejném duchu jako předešlé dvě. Posluchačům se dostane velkého množství dobových písní, které Reinmarovy eskapády pěkně dokreslují.

 

Jedinou výtku bych měl ke zpracování Juttina útěku z kláštera. Mladá hrdinka doprovázena přítelkyní vezme osud do vlastních rukou a vydá se na nebezpečnou cestu válkou rozvrácenou zemí. Ernesto Čekan její putování podal velice poutavě, ale kamenem úrazu se pro něj stal dívčí zpěv. Už tak měl interpret sklon mluvit pisklavým hláskem, ovšem ve chvílích, kdy děvčata začnou zpívat, jde v jeho podání takřka o parodii. Tady si měli interpret a režisér uvědomit, že husitský chorál, sprosté hospodské písničky či latinské nábožné zpěvy, které Čekan zvládl na výbornou, jsou něco úplně jiného než dívčím hlasem zpívané písničky. Je to škoda, protože to kazí dobrý poslech jinak perfektně odvyprávěného příběhu.

Stejně tak jako knižní Lux Perpetua neuspokojila mnohé čtenáře, i její audioknižní zpracování lehce pokulhává za nahrávkami předchozích dvou dílů.

Příběh: 90 %
Audiozpracování: 85 %
Celkový dojem: 85 %

Vydalo: Tympanum, 2023
Překlad: Stanislav Komárek
Interpret: Ernesto Čekan
Délka: 24 hodin
Formát: mp3, CD mp3
Cena: 498 / 548 Kč