MARVEL D.A.G.G.E.R.

Vzduch prořízl zvučný hlas Kapitána Ameriky. Avengers, do boje! Hulk, ničit! Zelený obr se vynořil zpoza rohu. Z výšky se snáší Iron Man a mocným kladivem se ohání Thor. Co se děje? Co to na nás Loki zase chystá?

V nové hře ze světa superhrdinů nazvané Marvel D.A.G.G.E.R. (defense alliance for global and galactic emergency response) se můžete stát jedním ze superhrdinů a společně zase jednou zachránit svět.

Hra je kooperativní, je určena pro jednoho až pět superhrdinů od 12 let a jedná záchrana světa má trvat tři až čtyři hodiny. A v češtině si hru můžeme zahrát díky firmě BlackFire.

 🎲 Co najdete v krabici

Je to superhrdinská hra, takže zde všichni čekáte superhrdiny. A nezklamu vás, je jich zde rovnou 20 a jsou rozdělení do dvojic. Máte tedy 10 oboustranných karet. Z jedné strany je například Kapitán Amerika a z druhé jeho následovník Sam Wilson známy jako Falcon. Nebo Iron Man a War Machine. I třeba dvojce Spider-Manů – Peter Parker a Miles Morales. Pokud první hrdina padne, kartu otočíte a na jeho místo nastoupí jeho přítel. Hrdinové jsou představováni kartonovými figurkami. Ke každému hrdinovi jsou ještě karty podpory, karty hrdinských misí a karty sehranosti.

Co najdete v krabici

Kromě pravidel je v krabici Průvodce osobnostmi hrdinů, kde si můžete přečíst o každém ze superhrdinů pár vět a informaci o jejich prvním výskytu v komiksu.

Takže si vyberete superhrdinu a k němu aspekt. To definuje jeho chování a dává mu to do hry příslušné akce. Ve hře je celkem 6 aspektů – agrese, ochrana, spravedlnost, velení, ostražitost a odhodlání. Ke každému aspektu náleží barevný podstavec, karta aspektů a žetony aspektů.

A pak zde máme jejich nepřátele, Nemesis. V krabici jsou hned čtyři. Loki, Thanos, Ultron a Red Skull. Každý z nich má tři unikátní karty misí. Ty doplňují karty prvního úderu, kterých je šest a vždy z nich vylosujete jednu. Karta prvního úderu také definuje, jaké nepřátele budete ve hře mít. Kromě toho je zde ještě 20 karet vedlejších misí.

Hlavní padouch není nikdy sám a často s sebou má své věrné. Každý z nich má vlastní posluhovače a další určuje karta prvního úderu, jak je uvedeno výše. Takže je zde celkem 60 kartonových figurek nepřátel a k nim příslušných 28 karet. Nepřátelé se umisťují do plastových stojánků.

Nemesis

Hra se odehrává na herním plánu – mapě světa, na které jsou vyznačené jednotlivé lokace a základny superhrdinů. Kromě toho je zde žeton Iliad (létající základny SHILDu) a žeton Bifrostu, kterým se můžete dostat do Asgardu. Abyste věděli, co se ve světě děje, je zde 42 karet událostí, 30 standardních a 4 x 3 pro každou Nemesis. Může se to zdát málo, ale reálně si v každé hře z těch 30 vylosujete 9.

Pak už nám zbývají jen speciální osmistěnné kostky a hromada žetonů.

V krabici je na komponenty plastový insert a vypadá to, že se do něj vejdou i obalené karty.

🎲 Jak se to hraje

Na stůl rozložíte herní plán a pustíte se do přípravy. Každý hráč si vybere jednoho superhrdinu a k němu jeden z aspektů. Vezme si figurku, kterou zasadí do barevného podstavce podle barvy aspektů, žetony aspektů a příslušné karty hrdiny.

Pak vyberete Nemesis – hlavního padoucha celé hry. Aby hrdinové vyhráli, musí jej porazit v konečném zúčtování. K tomu vede cesta přes karty misí. Na začátku vás čeká první úder a pak tři mise daného zlosyna. Snažíte se splnit všechny, muže se ale stát, že ve světě už hrozba stoupla natolik, že selžete. I tak hra pokračuje dál. Obecně lze říct, že čím více toho splníte, tím více výhod v závěrečném souboji budete mít.

Kapitán Amerika jde do akce

A kdy prohrajete? No, když nestihnete Nemesis zastavit včas, čili máte vzít další událost a balíček je prázdný, hrozba dosáhla čísla 20, všechny vaše základny jsou zničeny nebo všichni hrdinové poraženi.

Každé herní kolo se skládá ze dvou částí. Začínají svými tahy hrdinové a po nich následuje Nemesis.

Ve fázi hrdinů se hrdinové střídají po jedné akci tak dlouho, až všichni použijí všechny své žetony aspektů. Ty totiž slouží k volení akcí. Každý hrdina má na začátku dva standardní žetony a jeden vylepšený. Při hraní sólo nebo ve dvou hráčích pak mají o jeden žeton více.

Takže hráč položí žeton aspektu na volné kruhové pole a může provést danou akci. Na každé kartě aspektu najdete čtyři akce – pohyb, boj, vzdor a odpočinek. U každého aspektu ale fungují jinak. Dále je tam vždy akce základní a vylepšená, podle toho, jaký žeton použijete. Další speciální akce mají pak většinou jednotlivé postavy, jsou na jednotlivých základnách a dalších herních komponentách.

Krátce k akcím. „Pohyb“ vám umožňuje se pohybovat po světě, za jeden bod pohybu se pohnete do sousední lokace. Akcí „boj“ můžete napadnout nepřátelé, kteří jsou s vámi na stejném poli. Hodíte kostkami podle hodnoty útoku a podle toho, co padlo, udělíte zranění.

Akce „vzdor“ je klíčová pro postup v některých misích. Pro velkou část z nich musíte právě vzdorovat na určitém poli. Hodíte kostkami podle atributu obrana a s úspěchy naložíte podle karty mise.

Při „odpočinku“ provedete hod na taktiku a za úspěchy se můžete vyléčit nebo si nabíjet své karty.

Pokud se váš hrdina nachází na některé ze základen, pak může položit žeton na volné pole na ni a spustit speciální D.A.G.G.E.R. akci.

Superhdinská výbava

Po hrdinech následuje fáze Nemesis. Na začátku zvýšíte hrozbu o hodnotu danou na kartě Nemesis + počet nepřátel, počet rozdrcených základen a některých vedlejších mísí. Poté zkontrolujete misi Nemesis. Pokud je na ní již dost žetonů postupu, mise je dokončena a hrdinové ji splnili. Pokud na ní není dost žetonů, ale ukazatel hrozby již dosáhl čísla na kartě mise, mise je také dokončena, ale hrdinové selhali. Podle toho se pak karta zastrčí na místo pod herní plán, že je vidět buď zelená, nebo červená strana. Pokud nenastane ani jedno z toho, mise trvá dál.

Následně vytáhnete kartu událostí. Vyhodnotíte její text a symboly. Poté se aktivují nepřátelé na herním plánu. Při aktivaci se nepřátele snaží zaútočit na superhrdiny nebo zničit jejich základny. Pokud nic z toho nemohou udělat, tak se jen pohnou.  A nakonec se objeví noví nepřátelé.

Vedlejší mise

Po dokončení všech misí Nemesis proběhne konečné zúčtování neboli závěrečný souboj. Otočíte kartu Nemesis a řídíte se pravidly na druhé straně. A vaším cílem je vypořádat se s nepřítelem co nejrychleji, protože pokud dosáhne hrozby na dvacítku, prohráli jste. A pokud je hlavní padouch poražen, hrdinové vyhrávají.

🎲Moje hodnocení

Musím říct, že mě tahle hra příjemně překvapila. Do první hry jsme se pustili rovnou v 5 hrdinech a Lokiho jsme i s nahlížením do pravidel porazili za zhruba 3 hodiny. Pak jsme hru zkoušeli i v jiných počtech. Na souboj s Lokim i Ultronem nám ve dvou hráčích stačily hodiny dvě. V 5 jsme pokryli celou mapu, i když jsme si hrdiny vybrali náhodně, stíhali jsme situaci řešit. Ve dvou, pokud jsme si nevybrali hrdiny, kteří se spolu dobře kombinují, jsme měli co dělat, oba první nám umřeli. Při výběru hrdinů, kteří se doplňovali, a k nim vhodných aspektů jsme si už s Ultronem poradili hravě. A taky záleží na tom, jaké karty událostí vás potkají. Některé pomohou, ale některé umějí dost zatopit.

Ve všech případech hra svižně utíkala, díky střídání akcí se dostanete i v 5 rychle na tah a dlouho nečekáte. Navíc sledujete, co dělají soupeři, protože to může ovlivnit i vás. Fáze karty událostí je rychlá, nečtete žádné dlouhé příběhy, takže ani tady se hra neprotahuje. To na jedné straně snižuje atmosféru hry, ale zase jí to dodává na akčnosti.

Rozehraná hra

Hra má nastavené mechanismy, které ji automaticky posouvají dopředu. Když budete s plněním misí dlouho otálet, hraje splní za vás (ve váš neprospěch). I v 5 nám hra opravdu rychle utíkala, takže ji s klidem mohu doporučit i pro tak velkou skupinu. Nejdéle nám trvalo dohodnout se, co budeme dělat.

Hra obsahuje velké množství náhody, jste závislí na hodech kostkami. Abyste hru ovlivnili ve svůj prospěch, musíte co nejvíce využívat vlastnosti jednotlivých hrdinů a jejich aspekty. Vznikají tím velice zajímavá komba a občas jsme žasli, jak je efekt silný. Musíte využívat karty podpory a pracovat se sehraností.

Pravidla nejsou dlouhá ani příliš složitá, pokud jeden z hráčů hru zná a bude hru obsluhovat, vysvětlí je celkem rychle. Některé věci jsme ale museli dost dohledávat, chybí mi tam slovník klíčových slov a pojmů, část věcí je schovaná v textu.

A jak je to s opakovaným hraním? Ve hře máte 4 Nemesis, každá má 3 mise. Ty jsou v každé hře stejné. Je pravda, že když už je budete znát, můžete se na to připravit. K tomu 6 misí prvního úderu, který vám definuje, jaké nepřátele máte ve hře. Takže teoreticky existuje 6 x 4 kombinací. A k tomu výběr superhrdinů a možná libovolná kombinace s aspektem. Karet událostí je dost, do každé hry jich dáváte 9 a v žádné hře jsme všechny neprošli. Takže na kooperační hru je to opakovatelnost dobrá.

 🎲 Shrnutí jednou větou

Akční, kooperativní rodinná hra, která vás pohltí a vezme do světa superhrdinů. Pokud jste fanoušci Marvelu – filmů nebo komiksů, doporučuji vyzkoušet.

Počet hráčů: : 1 – 5
Doporučený věk : od 12 let
Herní doba : 3 – 4 hodiny
Čeština : v balení hry
Vydavatelé: : Blackfire
Fantasy Flight Games
Autoři: : Dane Beltrami
Originální název : Marvel D.A.G.G.E.R.
Rok vydání : 2023
Orientační cena : 2249,-