V horách šílenství H. P. Lovecrafta – špičková japonská adaptace hororové klasiky (PR)

Horor je v poslední době velice silným literárním žánrem a ani komiks se mu neubrání. Proto vám představujeme temnou novinku z manga produkce nakladatelství CREW, a sice V horách šílenství H. P. Lovecrafta.

Román V horách šílenství je cestou do nitra Lovecraftova mýtu – do hlubokých jeskyní a ještě hlubších propastí času na nehostinném kontinentu, kde je uchována tajná historie naší planety. Od svého prvního vydání v dnes již kultovním časopise pulpové éry Astounding Stories ovlivnil tento příběh rozvoj hororu i science fiction po celém světě.

Japonský scenárista a kreslíř Gó Tanabe jej věrně a s velkou úctou k předloze adaptoval do podoby mangy, jejíž první polovinu najdete v této knize a jež svou kresbou a celkovým stylem připomíná spíše západní komiks, a může proto také dobře posloužit jako „vstupní brána“ pro ty, kteří se s japonským komiksem teprve seznamují.

Není moc autorů, kteří by se do všeobecné kultury zapsali tak silně, jako Howard Phillips Lovecraft. Nejde jen o to, že jeho knihy u nás stále vycházejí v nových a nových vydáních, a pokaždé se vyprodají, nejde ani o všechny ty filmové a televizní adaptace, ale jde i o to, kolik tvůrců inspiroval. Termíny jako Cthulhu či Necronomicon se už staly součástí všeobecné popkultury, vznikají romány inspirované jeho světem, seriály, ohromně populární deskové hry, figurky, trička – a samozřejmě i komiksy. Ne všechno je geniální, ale najde se tu i pár vážně skvělých děl, kterým se daří jak nadchnout autorovy fanoušky, tak k Lovecraftovu dílu přitáhnout pozornost nových čtenářů. Díla, která dokáží hrůzy z jiných dimenzí ztvárnit způsobem, který čtenáře ohromí.

A troufáme si tvrdit, že dvoudílná komiksová adaptace románu V horách šílenství patří k tomu nejlepšímu, co kdy podle H. P. Lovecrafta vzniklo.

 

Píše se rok 1931. Expediční tým dorazí do tábořiště v Antarktidě, kde najde tamní posádku mužů a tažných psů mrtvou. Těla jsou rozházena všude kolem, některá jsou zohavena, jiná podivným a chladnokrevným způsobem rozčtvrcena. Několik lidí je nezvěstných. Ještě děsivější pohled se však naskýtá na hvězdicovitou hromadu sněhu poblíž. Pod jejími pěti cípy se totiž nachází hrob – a to, co v něm leží, není člověk.

Román V horách šílenství je cestou do nitra Lovecraftova mýtu, dílo, které ovlivnilo další vývoj hororu i fantastiky. Takže si opravdu zaslouží i skvělou adaptaci.

„Lovecraft hodně pracoval s náznaky, s nedořečenostmi,“ říká šéfredaktor Nakladatelství CREW Jiří Pavlovský. „Proto je jeho převod do vizuálních médií tak náročný a riskantní. Ale tady můžeme s klidným svědomím říct, že se to povedlo. Japonci mají pro tichou hrůzou obrovský cit a snad nikdo nedokáže popsat nepopsatelno jako Gó Tanabe. Hned od prvních scén zvládá vyvolávat zneklidňující pocity – ale když dojde na setkání s Prastarými, dokáže je ztvárnit způsobem, při kterém člověku není dobře po těle. Jeho kresba je přitom čistá, skoro až klinická – ale i bez vizuálních berliček dokáže tyto bytosti zachytit tak, že víte, že s nimi něco není v pořádku, že byste se nechtěli ocitnout v jejich blízkosti.“

 

Japonský scenárista a kreslíř Gó Tanabe Lovecraftovo dílo věrně a s velkou úctou k předloze adaptoval do podoby mangy, která u nás vyjde ve dvou knihách (krátce po sobě, aby napnutí čtenáři nemuseli dlouho čekat). Gó Tanabe objevil Lovecrafta až později ve své kariéře, ale okamžitě mu propadl. Jeho příběhy a uštvaní hrdinové ho osobně oslovili, a tak svou další tvůrčí kariéru věnoval čistě jemu. A tohle spojení bylo výhrou jak pro autora, který se díky nim stal hvězdou, tak pro nadšené čtenáře. Do mangy Gó Tanabe překreslil kromě jiného příběhy Vyvrženec, Barva z vesmíru, Přízrak temnoty, Slídič, Stín z času, Volání Cthulhu a samozřejmě, právě u nás vydávané V horách šílenství. Ale tím neskončil a v roce 2021 dokončil další klasiku – Stín nad Innsmouthem.

Jak už se čeští čtenáři mohli přesvědčit na komiksech jako Spirála, Tomie, Zvrácená nebo Skrýš, japonští tvůrci mají pro horor obrovský cit a dokáží vybudovat neuvěřitelnou atmosféru. A když se tenhle talent spojí s románem mistra hororového žánru, můžou se čtenáři opravdu těšit na porci té nefalšované mimozemské a prastaré hrůzy.

INFO O KNIZE:
Vydala: CREW, červen 2023
Scénář: H. P. Lovecraft, Gó Tanabe
Kresba: Gó Tanabe
Překlad: Vít Ulman
Vazba: pevná
Tisk: černobílý
Formát: 165 x 235 mm
Počet stran: 296
Cena: 449 Kč