EWENAY – do českých metalových vod připlula loď s osmičlennou posádkou z Prahy

Do českých metalových vod připlula nová loď. Zatím ji vidíme nezřetelně a její posádka je ještě trochu skrytá. Ale už se osměluje a začíná odhalovat tvář. I když u kapel je podstatnější zvuk. I ten už můžeme slyšet. Kapela Ewenay vydala debutové EP Death Harvest a představila se stálým hostům folkmetalové krčmy, ve které teče medovina proudem.

Seznamte se s Ewenay, jejíž posádka právě vstupuje na scénu.

Osmičlenná folkmetalová kapela vznikla v roce 2016 a už měla dostatek času na to, aby se připravila na svůj debut a navnadila fanoušky. Ti vždycky rádi ocení nové projekty, které dobře ladí. A Ewenay opravdu dobře ladí. Jejich hudba má náboj, dynamiku a dostatečnou dravost, která se do folkmetalových rytmů dere s metalocorovou drzostí. Díky tomu může připomínat vynikající Cruadalach, kteří před časem opustili pódia.

Ewenay píšou nový příběh, který má dostatek zajímavých zápletek a vrcholů. Svou tvorbu představila na EP Death Harvest, které vyšlo jako vánoční dárek pro posluchače v roce 2022. Jde o čtyři skladby, o úvod k příběhu, který teprve vzniká. A musím předestřít, že jako debut je to více než slibné.

Zrale znějící čtyři skladby (Death Harvest, Childslayer, Of Time, Filth’n’Valor), jimž neschází folková barvitost i hravost, stejně jako dostatečná tvrdost a dotek temnoty, to je poloha, která Ewenay sedí. I když se na začátku první skladby Death Harvest, která dala celému albu jméno, může zdát, že uslyšíme další příjemnou folkovou nahrávku, brzy zjistíme, že naším průvodcem nebude jen dobře zapamatovatelný, vrcholně melodický hlas vůdčího barda Vítka.

Charismatický, temný Jonatánův growl dává tušit, že tentokrát pozice tradiční panny a netvora získá nové odstíny. Zpěv je rozhodně velká deviza kapely. Oba vokalisté působí zrale a své role zvládají brilantně. Tak dobrý čistý vokál není v českém rybníčku obvyklý a medvědí poloha vynikajícího growlera hladí posluchače po srsti.

 

I instrumentálně kapela šlape jako dobře namazaný stroj. Obsazení má své kvality, od expresivních Dominičiných houslí, přes brilantní bicí, za kterými sedí Vojtěch, až po basu, kterou obstarává kapele Kotě, a Jakubovu violu. Ve výčtu schází sebejistí kytaristé Martin a Michael.

Projev kapely je zralý a jistý. Občas je v nahrávce slyšet, že posloucháme debut, ale až bude takových debutů jako máku, pak se recenzenti klidně mohou šťourat v detailech. Ve skutečnosti tolik kvalitních začínajících kapel není. Ewenay mají rozhodně potenciál a velký prostor, ve kterém mohou růst. V jejich hudbě je patrné, že asi nezůstane jen u jedné polohy, ale bude se vyvíjet, zrát a rozvíjet se. Hudební nápady ani hravost kapele rozhodně neschází.


 

Death Harvest je výborný začátek příběhu, na jehož pokračování jsme zvědaví. S každou další zkušeností přijde posun, a až vydají Ewenay první plnotučné album, bude to jistě skvělý mix hravosti a dramatu. Jejich takřka divadelně-hudební projev má potenciál zaujmout na živých koncertech, na kterých mohou členové kapely uplatnit svou živelnost i dramatičnost.

Ať už si ale Ewenay zvolí kteroukoliv z cest, budou tvořit něco, co přináší neředěnou radost a sílu všem, kteří chtějí snít skrz tóny, vábení pěvců i mručení podsvětních medvědů.

Web: ewenay.eu
www.facebook.com/Ewenay