Kratičký návrat do světa Drsného spasitele, nebo víc?

„Století válek mezi lidmi a bytostmi z Druhé strany reality změnilo svět.“ Touto větou začíná anotace nejslavnějšího Žambochova postapo románu Drsný spasitel.

Příběh osamělého muže, který nezná svou minulost a putuje válkou zničeným světem, si získal nejen srdce mnoha autorových fanoušků, ale i ctitelů tohoto žánru. A to i navzdory tomu, že v něm jde o mix magie, technologií a upírů. Protože kde nestačí technologie, musí nastoupit magie. Drsný spasitel se dočkal i filmového zpracování a audio vydavatelství Walker & Volf vydalo v roce 2019 jeho podařenou audioverzi načtenou Zdeňkem Velenem. Nyní se Miroslav Žamboch vydal do světa Drsného spasitele znovu, tentokrát v krátké, ale o to akčnější novele.

Město Samarkand je metropole ovládaná upíry, lidé totiž válku o svůj svět dávno prohráli a je jim to úplně jedno. Krvesajové vládnou městu pomocí cukru a biče, takže jsou vlastně všichni spokojeni. Tedy na první pohled. Při tom druhém si uvědomíte, že tady jsou lidé jen občany druhé kategorie. Ovšem svět je tady až na druhém místě. Tím, kdo je zde nejdůležitější, je hrdina a krvavá brutální akce, kterou rozpoutá.

Ten příběh je docela prostý. Válečný veterán se živí jako automechanik, miluje svou ženu a těší se na dítě, které se má brzo narodit. Prostě obyčejný chlap, na jehož jméně ani moc nezáleží. Poklidný život se mu však změní v noční můru, když jeho dům přepadnou neznámí rabiáti a jeho ženu při tom nešťastnou náhodou postřelí. Naštěstí má Samarkand kliniku a hrdina má u jejích majitelů řekněme otevřený účet. Takový VIP klient si pak může dovolit nejen luxusní opancéřovanou sanitku, ale i nadstandardní lékařskou péči.

Po pár stránkách by vše mohlo dospět ke šťastnému závěru, kdy tuhle knihu napsala Danielle Steel, a ne Miroslav Žamboch, duchovní otec Baklyho a Koniáše. Když vás nechtějí pustit za vaší ženou a vy tušíte, že šéf nemocnice je gauner, zkusíte všechno možné, abyste se k ní dostali. A že jsou hrdinovi protivníky démoni v lidské podobě, upíři a jejich monstra? On ten náš hrdina také není žádný jouda ze Zlámané Lhoty.

Kdo zná Žambochovu tvorbu, už asi tuší, že z obyčejného automechanika s nejasnou pověstí se – zatímco boje houstnou a musí čelit čím dál silnějším protivníkům – stává takřka nadpřirozenými schopnostmi obdařený bijec. Přitom jde v rámci příběhu o přirozený vývoj hrdiny a to je potřeba autorovi přičíst k dobru. Stejně jako to, že šikovně přeskakuje mezi jím a táborem padouchů a tím dodává příběhu větší napětí.

Ostatně o autorově spisovatelském umu svědčí i to, jak mistrně dokázal i na ploše necelých dvou set stran postupně dávkovat informace. Fanoušky Drsného spasitele pak odměnil několika milými odkazy na něj. Samarkand je pro ně hezkým dárkem a pro ty, kteří se snad s touhle klasikou nesetkali, by mohl být hezkou vstupní branou do světa upírů, démonů a drsných mužů.

Třešničkou na tomhle krvavém zákusku je krásné povídání Martina Fajkuse, šéfredaktora časopisu Pevnost, o Miroslavu Žambochovi a jeho díle. Asi to nejsou informace, které by autorovi fanoušci neznali, ale i tak je to hezký bonus k nebývale krátkému autorovu textu.

Ukázka

Vydal: Triton, 2022
Vazba: brožovaná
Počet stran: 208
Cena: 329 Kč