Pavel Skořepa: Jedno sto skořápek

Některé příběhy vyžadují stovky až tisíce stran. Jejich čtení nám ze života ukrojí často celé roky. Na druhé straně jsou tu příběhy, kterým stačí sto slov, aby dokázaly říct vše. Říká se jim drabble.

Jak napovídá název Jedno sto skořápek, malá knížečka obsahuje stovku krátkých příběhů – tedy drabblí. Ty jsou rozdělené do šestnácti tematických skupin, jako jsou například „Já jsem na tom večírku nebyl“, „Gratulace nepřijímám“, „Psal se rok“, „Čeká nás dobrodružství“, „Vzpomínka“ nebo „Halloween“.

Každé téma obsahuje několik malých příběhů, které se k němu vztahují. Některé pobaví chytrou pointou, jiné dokážou i při tak malému rozsahu přimět k zamyšlení. Další jsou konstruovány vyloženě jako anekdoty. Humor je zde různorodý. Zatímco některá drabble by se hodila i do nějakého mainstreamovějšího média, jiná otvírají dveře černého humoru, černějšího humoru až k tomu pro opravdu otrlé. Jedno sto skořápek rozhodně není čtení pro děti. Nechybí zde sex, krev a smrt. Satira se tu mísí s hororem či sci-fi. To vše však berte s rezervou, jedná se vždy jen o tematické směřování daného mikropříběhu.

Pavel Skořepa minulý rok vydal debutovou knihu Zlověsti, což je sbírka povídek a básní, a nyní přišel s další dramaturgicky i žánrově netypickou knihou. U té minulé bylo znát, že autor je více básníkem než prozaikem, nyní se ukazuje, že drabble je to, co mu sedí možná nejvíce.

Zábavnost a poutavost jednotlivých příběhů je samozřejmě různá. Záleží na vkusu čtenáře, což platí u každého literárního díla, nicméně číst drabble je poměrně specifická věc. Zábavnost příběhů bych rozdělil do tří kategorií. Nejvíce je těch, které si přečtete, pobaví vás, ale vrhnete se hned na další, aniž byste si je více zapamatovali (což je častý úděl drabble – rychlé pobavení), objevíte tu však i takové, u kterých se zasmějete nahlas a možná je budete chtít převyprávět někomu dalšímu. Najdete tu ovšem i příběhy, které naopak váš smysl pro humor neosloví nebo se zkrátka nepovedla jejich pointa, a tak ve vás nevyvolají vůbec nic.

Kromě drabble je v knize krátká předmluva Denisy Kancírové, jednatelky slovenského nakladatelství Art Floyd, doslov majitelky nakladatelství Canc Rosany Zvelebilové a poděkování autora knihy.

Jedno sto skořápek nabízí krátké příběhy pro rychlé pobavení. Tento záměr naplňuje spolehlivě. Ve sto příbězích najdete ty, které vás zaujmou více, jiné méně, ale pokud máte rádi drabble, je to kniha přímo pro vás.

Vydal: Canc, 2022
Ilustrace: Danica Pružincová
Obálka: Michal Březina, Danica Pružincová
Počet stran: 178
Cena: 190 Kč